8 knižných tipov na dlhé zimné večery

0
3456

Večery sa predlžujú a vonku začína byť neznesiteľná zima. Čo môže byť lepšie ako prísť domov po dlhom, únavnom dni, zachumlať sa do mäkučkej deky a so šálkou horúceho čaju si otvoriť knižku s príbehmi, ktoré nás pohladia na duši, pobavia alebo vnesú do mysle trochu zdravého detektívneho napätia? Knihy sú zároveň najlepším darčekom, a to nielen na Vianoce. Ak ešte stále váhate, čo svojim najbližším nadeliť pod vianočný stromček, možno tu nájdete pár knižných tipov, ktoré sa vám budú hodiť…

tumblr_nyvzuiOxhj1tsnmibo1_500

 

Paula Hawkins: Dievča vo vlaku

Knižný debut britskej autorky Pauly Hawkins sľubuje napínavý príbeh mladej ženy Rachel, ktorá každý deň cestuje vlakom a sleduje cestujúcich. Predstavuje si ich životy a až nezdravo sa na nich upína. Jedného dňa sa dozvie, že žena z jej obľúbenej dvojice cestujúcich záhadne zmizla. Rachel takto dostane šancu napraviť svoj rozpadnutý život alkoholičky a rozvedenej ženy. Nič však nie je také jednoduché, ako to vyzerá.

Román je prirovnávaný k slávnej knihe Gillian Flynnovej – Stratené dievča. Príbeh je napísaný z pohľadu troch odlišných postáv, čo vnáša do deja viac napätia. Dievča vo vlaku je bestsellerom roku 2015, predalo sa z nej viac ako 3 milióny výtlačkov. Ak máte v obľube romány opradené tajomstvom, neváhajte po tejto knihe siahnuť.

56e0b76a29e03268bbe94306043a9312

photo credit: © zachej.sk

Ashlee Vance: Elon Musk – Tesla, SpaceX a hľadanie fantastickej budúcnosti

Workoholik, geniálny vizionár a vynálezca, ktorý sa každého naokolo pýta: „Myslíte si, že som šialený?“ Ak sa chystáte uskutočniť niečo veľké, chýba vám odvaha, prekonávate ťažké obdobie alebo jednoducho len milujete životopisy, odporúčam vám Elona Muska všetkými desiatimi.

Kniha opisuje ťažkú cestu Muska k svojim vysnívaným projektom – stavbe vesmírnych rakiet, elektronickým autám a k osídleniu Marsu. Áno, počujete dobre. Musk nepozná hranice…

Autor sa venuje Muskovej osobnosti s veľkým odstupom a objektívne. Ashlee Vance je renomovaný žurnalista z oblasti špičkových technológií. Práve on bol iniciátorom myšlienky napísať knihu o Muskovi, ale ten jeho nápad kategoricky odmietal. Vance bol však vytrvalý a nakoniec Musk povolil. Absolvoval s ním viac než 50 hodín rozhovorov a urobil 300 interview s jeho blízkymi priateľmi a rodinou.

Kniha je vynikajúco napísaná, pútavá, svižná a plynie v dynamickom tempe. Muskov život je nesmierne inšpiratívny a motivujúci. Po prečítaní Muskovho životopisu budete mať pocit, že v živote je možné dosiahnuť všetko. Len musíte chcieť a makať…

Malý tip: slovenský preklad knihy, bohužiaľ, nie je veľmi autentický, odporúčala by som siahnuť radšej po českej verzii.

12189102_1652150048360403_3258028433810480145_n

photo credit: © martinus.cz

 

Donna Tartt: Stehlík
Prvé, čo by ste o tomto románe mali vedieť je, že dostal Pulitzerovu cenu, je veľmi hrubý (725 strán) a jedným slovom – je to beletristický poklad. Príbeh 13-ročného Thea, ktorý pri výbuchu v New Yorku príde o mamu a celým jeho životom ho sprevádza tajomný obraz stehlíka od holandského maliara, je pretkaný neobvyklými životnými zvratmi, dobrodružstvom a hľadaním dobra. Vďaka spomínanému obrazu sa dostane do bizarného sveta, kde sú starožitnosti a umenie najvyššou métou a kde neexistuje hranica medzi dobrým a zlým.

Je nutné podotknúť, že slovenský preklad je vynikajúci a číta sa jedna radosť. Autorka má špecifický, veľmi pútavý štýl písania, ktorý zaujme na prvý pohľad. Ak máte radi rozsiahle životné príbehy a vyhľadávate hrubé knižky s hutnými, košatými románmi, neváhajte, Stehlík vás určite nesklame.
donna-tartt-stehlik-3a6dfe3-img2756

photo credit: © medziknihami.sk

 

Elizabeth Gilbert: Veľké kúzlo
Elizabeth Gilbert je známa vďaka svojej knihe Jedz, modli a miluj, bestselleru, na motívy ktorej vznikol film s Juliou Roberts. Nová kniha Big Magic (Veľké kúzlo) by nemala chýbať v žiadnej knižnici. Asi si budete myslieť, že je určená len pre umelcov a ľudí, pre ktorých je kreativita nutnosťou.

Opak je však pravdou – kniha podporí každého, kto by rád urobil vo svojom živote niečo nového. Veľmi vtipným, extra ľahkým, plynulým jazykom Gilbertová interpretuje svoje skúsenosti a myšlienky o kreativite a spochybňuje stereotypné mýty o mučivom procese tvorby.

Kniha má za úlohu vliať do ľudí nadšenie a pomôcť prekonať strach z kritiky a chýb. Ak o sebe pochybujete, ak si neveríte, ale napriek tomu pociťujete vnútornú túžbu niečo uskutočniť – zapísať sa na kurz maľby, baletu, štrikovania, napísať román – kniha vo vás posilní pozitívne myslenie a odvahu. Veľké kúzlo je láskavá, vtipná a nadšená kniha. Gilbertová vás doslova s láskou „dokope“ k aktivite. Funguje na 100%. Vyskúšané za vás.

l220320

photo credit: © martinus.sk

 

Puzo & Ed Falco Mario: Krstný otec – príbehy rodiny Dona Corleoneho

Keď som po prvý raz tento knižný skvost držala v ruke, skoro mi odpadli horné končatiny. Má totiž váhu. Ako jeho obsah. Večný, legendárny príbeh Don Corleona v troch knihách: Krstný otec, Sicílčan, Corleone vydáva Ikar v luxusnom zberateľskom vydaní s 50-timi ilustráciami.

Kniha je založená v špeciálnom puzdre pripomínajúci obal na whisky, s prestrelenými 952 stranami. Súčasťou balenia je aj náboj, ktorá slúži ako záložka. Na čítanie je toto vydanie až príliš ťažkopádne, ale nič nie je nemožné… Každopádne, ak ste fanúšikom Corleonovcov, toto atraktívne vydanie by vám rozhodne v zbierke nemalo chýbať.

large-krstny_otec_pribehy_rodiny_dona_corleoneho

photo credit: © data.bux.sk

 

Samuel Bjork: Cestujem sama
Ak milujete napätie a ste prívržencom drsných severských detektívok, odporúčam vám tento šialený, mrazivý, nórsky thriller. Dej nás strháva hneď na začiatku, kedy muž na prechádzke so psom objaví obesené dievčatko, odeté ako bábika s ceduľkou „Cestujem sama“.

Áno, je to brutálne, morbídne, priam hororové, drží vás to v napätí a skutočne do poslednej chvíle netušíte ako dopadne záver. Postavy sú presvedčivé a tak divné, až vám občas naskočia zimomriavky. Tí z nás (patrím k nim aj ja), ktorí milujú detektívky je táto kniha najlepšou formou odreagovania sa.

l201156

photo credit: © martinus.sk

 

Jozef Karika: Tma

Scenárista sa rozhodne zrelaxovať a oddýchnuť si od ľudí na osamelej horskej chate v Malej Fatre. Vytúžený výlet sa ale lusknutím prsta zmení na nočnú moru – scenárista príde nečakane o zrak a stane sa väzňom na pár metroch štvorcových.

Excelentná „one man show“, ktorá sa môže na prvý pohľad zdať nudná, však maže všetky pochybnosti. Karika je vynikajúci rozprávač a desí tak, že sa pri čítaní občas rozhliadate okolo seba… Autor dokáže empaticky vstúpiť do hlavy svojej postavy a opisovať myšlienkové pochody štýlom, ktorý vám nedovolí knihu pustiť z ruky. Mala som len jeden problém – že príbeh nebol dlhší.

PS: nečítajte v tme…

big_tma-246241

photo credit: © karika.sk

 

Daniel Hevier: Štúr bedeker   

Hevier je moja srdcovka. Už do malička. Preto najlepšie a hlavne SLOVENSKÉ, pôvodné na záver! Výsledkom autorovho nevedeckého „internetového šťúrania sa v Štúrovom živote“ vznikla zaujímavá publikácia, ktorú Hevier venuje najmä mladšej generácii „hipsterov“. Chce Štúra priblížiť v ľudskejšej a zaujímavejšej podobe, ako o ňom doteraz bolo zvykom písať.

Spisovateľ pozbieral významné fakty o Štúrovi, usporiadal ich abecedne a skôr sa sústreďoval na neobvyklé a zaujímavé informácie, ktoré nachádzal hlavne v Štúrovej súkromnej korešpondencii alebo spomienkach jeho súčasníkov. Zaujímavé dielko prináša osviežujúci a inovatívny pohľad na život Ľudovíta Štúra, ktorý väčšina z nás vníma ako nudu. Hevier dokazuje, že to tak vôbec nemusí byť…

0198520_23

photo credit: © vydavatel.sk

photo: www.tumblr.com 

ZDIEĽAŤ
Predchádzajúci článokVianočné mestečko
Ďalší článokRecenzia: Most špiónov
administrátor stránok, autor článkov o rôznych zaujímavostiach zo sveta zábavy, vedy, zistenia a akcie...