Vakcíny proti chrípke sú zadarmo, avšak lekárne už žiadne nemajú

0
1532

Očkovanie, LuciaAko každý rok všeobecný lekári odporúčajú starším ľuďom, ľudom so srdcovocievnymi chorobami a malým deťom dať sa zaočkovať proti chrípke. Doteraz ak ste nemali do 12 rokov, alebo nad 60 rokov, museli ste si v lekárni hradiť plnú sumu. Dnes tomu tak už nie je.

Zdravotné poisťovne vám túto vakcínu preplatia!
Začala s tým Union, inšpirovala sa Dôvera a na záver sa pridala aj najväčšia Všeobecná zdravotná poisťovňa. Pokiaľ si práve hovoríte, je to iba obyčajná chrípka, je to tak. Telo zdravého človeka by si s ňou malo poradiť, avšak môže sa dostať do takého štádia, že vám spôsobí zápal pľúc, bronchitídu, zápal dutín, stredného ucha či neurologické ochorenia. Keďže sa chrípka šíri vzduchom, nikdy si nemôžete byť istý. Už len také nevinné zakašlanie v autobuse vás môže poslať do postele až na 7 dní.

Kedy sa dať zaočkovať a kde si vypýtať vakcínu?
Ideálna doba je dva týždne pred vypuknutím chrípkovej epidémie. Spravidla je to vždy mesiac- október a november. Ak ste sa práve rozhodli, dať sa zaočkovať, musíme vás sklamať. Inokedy by ste prišli k lekárovi, ten vám predpíše recept a vy si ho vyzdvihnete v lekárni. Plnú sumu hradí vaša zdravotná poisťovňa, avšak lekárne už nemajú žiadne zásoby vakcín. Nakoľko minulý rok o ne nebol záujem, objednal sa iba predpokladaný počet vakcín. Tento rok však toto množstvo nestačilo.

Ako proti nej bojovať bez vakcíny?
Zostáva vám už len prijímať dostatok vitamínov. Pridajte si do jedla cesnak, je protivírusový a antibakteriálny a pokiaľ nemáte srdcovocievne choroby, pokojne navštívte aj saunu. Ak si tento relax nemôžete užiť, postačí aj striedanie teplej a studenej vody pri sprchovaní. Toto posilní vašu imunitu a možno vás chrípka obíde.