Ako funguje filter na vodu a prečo by ste si ho mali zaobstarať

0
1506

Keď vezmeme do úvahy fakt, že človek vydrží dlhšie bez jedla ako vody, je zrážajúce koľko ľudí má naozaj prehľad, pokiaľ ide o pitnú vodu. V skutočnosti väčšina ľudí venuje viac času hľadaniu si informácii pri nákupe novej televízie ako kvalite vody, ktorú denne pijú.

Prvotným riešením v prípade obáv o kvalitu, alebo chuť vody je nákup balenej vody. Problém je v tom, že vo väčšine prípadov neexistujú vedecké dôkazy o tom, že balená voda je lepšia.

Čo keby pre takmer každú domácnosť existoval oveľa lepší a lacnejší spôsob, ako získavať zdravú čerstvú pitnú vodu z vodovodu? Existuje a nazýva sa vodný filter.

V tomto článku sa budeme venovať všetkým hlavným obavám o vodu z vodovodu a tomu, ako ich riešia vodné filtre.

Prečo by sme mali piť vodu z vodovodu

Len pred niečo viac ako sto rokmi musela väčšina domov čerpať vodu z miestnej studne a nosiť ju domov. Bolo to ťažké, časovo náročné a nepohodlné. So zavedením vody z vodovodu v každej domácnosti bol zrazu takmer neobmedzený prístup k čistej vode z vodovodu. Voda z vodovodu bola všeobecne cenovo dostupná, pohodlná a bezpečná.

Za posledných 40 rokov až 40-50% populácie v niektorých krajinách nahradilo spotrebu vody z vodovodu balenou vodou. Stovky miliónov ľudí sa vrátilo späť k ,,noseniu vody“. Počas tejto doby sa kvalita vody z vodovodu v Európe a Severnej Amerike všeobecne zlepšovala a nie zhoršovala.

Okrem toho, že sa balená voda nepohodlne nosí, má tiež katastrofálne následky pre životné prostredie. Vedeli ste, že balená voda je dokonca 100-1000x drahšia ako tá z kohútika 🙂

A čo je ešte viac zarážajúce, balená voda nie je ani bezpečnejšia ako voda z vodovodu, ktorá vo väčšine prípadov obsahuje dokonca viac minerálov.

Na čo sú nám potom filtre

Kvalita vodného zdroja je pre dobrú vodu z vodovodu nevyhnutná, nie  je však jediným faktorom. Vďaka modernej úprave vody sa zo špinavej a znečistenej vody môže stať čistá, osviežujúca voda z vodovodu.

Vodné flitre nie sú určené len pre hypochondrov. Voda z vodovodu nemusí chutiť najlepšie v prípade vyššieho obsahu chlóru či minerálom, ktoré sa v nej nachádzajú.

Rovnako chemikálie, ktoré sa pri čistení vody používajú, nemusia byť najzdravšie. Môže sa stať, že aj napriek procesu čistenia sa určite baktérie či choroboplodné zárodky z vody neodstránia.

Tiež si treba dať pozor na staré, skorodované potrubie, ktoré môže do vašej vody prepustiť usadeniny.

Vodne filtre vedia zabezpečiť nie len lepšiu chuť vody, ale aj ďalšiu vrstvu filtrácie, ktorá sa postará o jej bezpečnosť.

Bežné kontaminanty vo vode z vodovodu

  • patogény (baktérie a vírusy)
  • chlór a chlórové vedľajšie produkty
  • chloramín
  • olovo a iné ťažké kovy
  • dusičnany
  • perfluóralkylové a polyfluóralkylové látky
  • mikroplasty
  • ďalšie kontaminanty, ktorých sa pravdepodobne nemusíte obávať

Ako fungujú vodné filtre

Existuje veľa rôznych druhov filtračných technológií.

Tieto sú najčastejšie:

  • Aktívne uhlie (zvyčajne vo forme granulovaného aktívneho uhlia alebo uhlíkových blokov): Toto je najúčinnejší dostupný materiál pre vodné filtre, ktorý dnes odstraňuje viac ako 70 bežných kontaminantov a zanecháva zdravé minerály.
  • Reverzná osmóza (RO): Veľmi efektívna pri odstraňovaní väčšiny kontaminantov, ktoré aktívne uhlie neodstráni, ale tiež odstraňuje všetky zdravé minerály. RO sa vždy kombinuje s aktívnym uhlím a niekedy s inými druhmi filtrov, napríklad IX.
  • Vodný filter na výmenu íonov (IX). Veľmi efektívny pri odstraňovaní tvrdosti a tým znižovaní vodného kameňa. IX sa zameriava na odstránenie špecifických látok na základe svojich iónových nábojov, zatiaľ čo v roztoku ponecháva požadované alebo neškodné minerály.
  • Destilácia: Destilácia je pravdepodobne najstaršou metódou čistenia vody. Voda sa najskôr zahreje k varu. Potom vodná para stúpa do kondenzátora, kde chladiaca voda znižuje teplotu, takže para kondenzuje, zhromažďuje sa a skladuje. Väčšina kontaminantov zostáva v nádobe na kvapalnú fázu. Typicky destilovaná voda chutí zle.
  • Filtre ultrafialového svetla (UV): UV vodné filtre účinne odstraňujú 99,9% vodných mikroorganizmov. Neodstraňuje však ďalšie bežné kontaminanty, takže je potrebné ho kombinovať napr. aktívne uhlie.

To aký filter by ste mali zvoliť, závisí na kvalite vody zdroja. Ak si neviete radi, poraďte sa s predajcom.

Nazdravie!