Máme pre vás šesť dôvodov, prečo by ženy mali dvíhať činky

0
3088

Dvíhanie činiek je naozaj uspokojujúce a prináša viditeľné výsledky, preto si ho obľubuje čoraz viac žien. Niektoré sa však stále obávajú, že z neho naberú svaly ako kulturisti. Tu je šesť dôvodov, prečo by ste s ním mali začať.

46946909 - muscular woman doing push-ups on dumbbells in gym. powerful female exercising in health club.

Cvičenie so závažím je kľúčom k chudnutiu

Samozrejme, základ je za deň spáliť viac kalórii, než prijmete. Cvičením s váhami sa budujú svaly, ktoré sú metabolicky aktívne tkanivo – to znamená, že spaľujú uhľohydráty a tuk a menia ich na energiu. Čím viac svalov máte, tým lepší je váš bazálny metabolizmus a tým viac kalórií za deň spálite.

Činky sú efektívnejšie než kardio

Pri kardiu namáhate svaly spôsobom, ktorým si ich môžete zraniť. Žiadne pritom nebudujete. Cvičeniam so závažím sa medze nekladú, takže sú omnoho zábavnejšie ako nekonečné behanie na páse.


Tip redakcie: Cviky na spodnú časť brucha, a prečo sú obzvlášť dôležité pre ženy


Dvíhanie činiek z vás nemusí spraviť Schwarzeneggra

Na to, aby ste mali svaly ako Terminátor, by ste museli dodržiavať profesionálny tréningový režim aj prísnu diétu. Ženy majú inú stavbu tela než muži. Hlavný hormón zodpovedný za veľké svaly je testosterón, ktorého hladina je u mužov 8-krát vyššia, než u žien.

Pozitívne ovplyvňuje hustotu kostí

Ak kosti pravidelne zaťažujete cvičením na báze odporu, zosilnejú a zhustnú, aby túto záťaž zvládali. Zlepšíte tak svoje šance na to, aby ste sa v neskoršom veku vyhli osteoporóze.

7325717 - young woman resting after excercising

Zosilniete a zvýši sa vám sebavedomie

Pokroky na tréningu sú neuveriteľne uspokojujúce a motivačné. Chudnutie trvá dlho, ale silu v posilňovni naberiete veľmi rýchlo, a to najmä počas prvých dvoch až šiestich mesiacov trénovania. Pocit vlastnej sily je na nezaplatenie.

Budete atletickejšie

Ak chcete vyzerať vyšportovane, začnite dvíhať činky. Nielenže sa s nimi dopracujete k telu, po akom ste vždy túžili, ale zlepšíte sa aj v iných športoch. Silový základ vám pomôže s rýchlosťou, ohybnosťou aj vytrvalosťou.

Nenechajte sa teda odradiť veľkými strojmi v posilňovni; keď sa s nimi zoznámite, zistíte, že vaše obavy boli zbytočné. A ak sa vám nechce alebo nemôžete chodiť do posilňovne, nevadí – skúste domáce cvičenie s vlastnou váhou a „činkami“ v podobe fľašiek s vodou.

Čítajte tiež:

Sedem ranných zvykov, s ktorými by bolo najlepšie prestať

Ako byť úspešný obchodník. 13 fráz, ktorými si nakloníte zákazníka

Aktuálny prehľad noviniek zo sveta technológií


Zdroj:http://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families/why-women-should-lift-weights-6-reasons-exercise-fitness-confidence-strength-fat-loss-a7829436.html