Dámy ak sa vám na brade objavujú chĺpky máme pre vás dôvody a riešenia

0
21626

Chĺpky na brade? Toto sú dôvody a riešenia

Hoci väčšina žien nemá bradu ani fúzy, niekoľko chĺpkov na brade je úplne normálnych. Objavujú sa vekom alebo počas tehotenstva. Niekedy však môžu byť aj ukazovateľom zdravotného problému.

16762086 - beautiful young woman shaving her face with a razor

Viac ako len občasný výskyt chĺpkov môže byť znamenie hirzutizmu, čo je stav, kedy ženám na netypických miestach rastú tuhšie, tmavšie chĺpky. Hirzutizmus ako taký nie je nebezpečný. Je ale znamením, že niečo nemusí byť v poriadku.


Tip redakcie: Cviky na spodnú časť brucha, a prečo sú obzvlášť dôležité pre ženy


Tu sú príčiny, fakty a príznaky, na ktoré si dávať pozor…

Genetika

Prebytočné chĺpky na brade môžu byť vaše genetické dedičstvo. Ak ste si zopár zblúdilých chĺpkov všimli u svojej babičky či mamy, v neskoršom živote sa u vás môžu objaviť tiež.

Hormonálna nerovnováha

Hormóny sú často na vine, keď sa vaše telo správa nezvyčajne. To platí aj o chĺpkoh na brade. Môže ich spôsobovať nadbytok mužských pohlavných hormónov zvaných androgény.

Vek

Po dovŕšení 70, 80 či 90 rokov by ste mali byť na túto možnosť pripravená. K výskytu chĺpkov na brade môže dôjsť aj počas menopauzy, kedy vaše telo začne produkovať menej estrogénu.

11061889 - portrait of the elderly woman. a photo on outdoors

Syndróm polycystických vaječníkov

Toto je vážnejší prípad. Syndróm, ktorý sa skrátene označuje PCOS, môže mať veľký vplyv na reprodukčné zdravie a hormóny. Chĺpky na brade samé osebe nie sú príznakom, ale ak sa u vás objavuje aj nepravidelná menštruácia, problémy s chudnutím, neplodnosť či cysty na vaječníkoch, mali by ste zájsť k lekátovi.

Cushingov syndróm

Prebytočné chĺpky na brade môžu byť niekedy príznak Cushingovho syndrómu, ochorenia, ktoré je vyvolané nadmerným množstvom stresového hormónu kortizolu. Buď ho vaše nadobličky prirodzene produkujú príliš veľa, alebo ich výkon zvýšia lieky na artritídu či astmu. Príznaky zahŕňajú tiež strie, priberanie a cukrovkau typu 2. Obráťte sa na svojho lekára, ak je to potrebné.

Vrodená adrenálna hyperplázia

Ide o ochorenie zvyčajne diagnostikované pri narodení. Je extrémne zriedkavé a ak ním trpíte, pravdepodobne o tom viete. Je však ďalším dôvodom, prečo sa na vašej brade môžu objaviť chĺpky.

Tehotenstvo alebo antikoncepcia

Za všetko môžu hormóny. Ale nebojte sa – väčšinou ide o dočasné prejavy.

Ako sa nechceného ochlpenia na brade zbaviť?

Najjednoduchší spôsob, ako ho odstrániť, je vytrhať ho pinzetou. Chĺpky si môžete aj odfarbiť. Ak hľadáte dlhodobejšie riešenie, môžete si ho dať odstrániť laserom. Rozhovor s vašim lekárom vám môže pomôcť chĺpkom predísť.

Čítajte tiež:

Vaginálny zápach – odborníčka na hormóny radí, ako zistiť, kedy je zdravá

25 jedál z celého sveta, za ktorými sa oplatí vycestovať

Banány – prečo by ste mali jesť aj tie ich zvláštne vlákna


Zdroj:http://www.mirror.co.uk/lifestyle/health/women-should-never-ignore-chin-10808503