Toto nás v škole nenaučili. Ako zvládať emócie

0
3898

Každý z nás už niekedy reagoval na podnet prehnane. Počas hádky sa nechal uniesť a milovanému vykričal veci, ktoré tak nemyslel. Alebo odoslal emotívny e-mail či správu a na druhý deň ho mrzelo, že sa na to radšej nevyspal. Emócie nás často premôžu, a kým ich skrotíme, býva už neskoro. Škody sú spáchané a nie vždy sa dajú napraviť.

V súčasnosti je takéto správanie na vzostupe. Neprejde deň, aby sme sa nedočítali o tweete, statuse či komentári, ktorý spôsobil rozruch. Autori takýchto príspevkov volia pri krízovej komunikácii rôznu stratégiu. Niektorí sa ospravedlnia, iní si stoja za svojím a ostatných obviňujú z „politickej korektnosti“.

Opačný prípad nastáva, keď kvôli strachu zostaneme ticho v situáciách, keď by sme sa mali ozvať alebo konať podľa našich hodnôt. Takéto „zamrznutie“ môže mať často ešte horšie následky ako emocionálny „výbuch“. Oba príklady nám však ukazujú, že zvládanie emócií nie je vôbec jednoduché. V škole sme sa o tom nič neučili, hoci by sme sa :zrejme mali.

Tieto štyri rady by vám mohli pomôcť zvládnuť bitku na emocionálnom poli: 

Emócie sa nedajú vypnúť

Emócie sa dostavia bez ohľadu na to, či chceme alebo nie. Keď si to uvedomíte, prestanete čakať na to, že nechcené pocity odídu. Myšlienka, že zmiznú samé od seba, vám totiž nepomáha. Aj nechcené pocity sú súčasť ľudskej skúsenosti.      

Nie sú pozitívne alebo negatívne

Ľudský mozog je nastavený tak, aby delil veci na pozitívne a negatívne, vďaka čomu nás dokáže upozorniť na hrozby. Pre našich predkov to bolo veľmi cenné, dokázali vďaka tomu prežiť. S vývojom jazyka sme si zvykli aj procesy v našom vnútri deliť do týchto kategórií. Radosť vnímame ako pozitívnu a vítanú, strach ako negatívny a neželaný. To však vytvára nové problémy. Ak „negatívne“ emócie potláčame, raz nás dostihnú s ešte väčšou silou. Aká je alternatíva? Prestať emócie nálepkovať ako negatívne a pozitívne. Skúste to, výsledok môže byť veľmi oslobodzujúci. Možno zistíte, že napríklad strach nie je nepriateľ, ale spoločník.

Vaše emócie nie sú vy

Emócie sú veľmi silné, no neznamená to, že vás definujú. Ste človek so svojimi hodnotami a záväzkami, pričom niektoré situácie vo vás spúšťajú emócie. Ak sa s emóciami stotožníte, ľahko vás môžu premôcť. Keď ich dokážete vnímať nezaujato, nebudú podmieňovať vaše správanie.

Vždy máte na výber

Pocit, nech je akokoľvek silný, vám nebráni v konaní. Je ľahké neozvať sa, lebo máte strach. Emócie si niekedy nemôžete vybrať, no vždy sa môžete rozhodnúť, ako na ne zareagujte. Môžete cítiť strach a zároveň sa postaviť na stranu slabšieho. Tu sa dostávame k otázke zodpovednosti. To je zrejme najsilnejšia „superschopnosť“, ktorú človek môže získať.

Čítajte tiež:

Stretli ste už nejakého perfekcionistu – upozornite ho na tieto veci

Ktorú emóciu považujú ženy na mužoch za najviac sexy


Zdroj: https://www.psychologytoday.com/blog/blamestorming/201708/how-manage-your-emotions