Každoročný prievan v peňaženke, začala sa škola

0
2675

Nový školský rok už odštartoval a s jeho príchodom treba siahnuť do peňaženky opäť o niečo hlbšie.Ak chcete, aby vášmu školákovi nič nechýbalo, čaká vás kúpa potrebných pomôcok. A s nami si teraz môžete spočítať, aký prievan v peňaženke budete mat tento rok.

Dieťa potrebuje v závislosti od navštevovaného ročníka rôzne školské pomôcky. Každý september vás čakajú nové úlohy. Výbava školáka nestojí málo a keďže jej súčasťou je viacero položiek naraz, pred ich kúpou sa vám zíde pomoc v podobe prehľadného zoznamu najdôležitejších položiek. Aby sme vám to trochu uľahčili, spočítali sme základné výdavky na školu a zistili zopár zaujímavých faktov spojených s financovaním, ktoré stoja za pozornosť.


Vypravte vaše dieťa ráno do školy rýchlejšie. Vieme ako na to.

Výdavky na školáka opäť mierne vzrástli

Zvyšovanie cien je na Slovensku už tradíciou a len málokedy obíde aj sortiment so školskými pomôckami. Dobrou správou je, že podobne ako minulý rok, aj teraz je nárast cien školského tovaru mierny. To však neznamená, že vaša peňaženka to nepocíti. Viaceré štúdie upozorňujú, že pri celkových nákladoch od 150 až 200 € si môžeme priplatiť aj o 20 % viac.

Výdavky na školáka

Prehľad výdavkov na školské pomôcky:

Ak si spočítame všetky výdavky, ktoré základná školská výbava stojí, nebudeme sa diviť, že september je strašiakom pre mnohé peňaženky. Predsa len, v snahe umožniť dieťaťu dôstojné štúdium, musíme minúť sumu, ktorá vôbec nie je zanedbateľná a len pri minimálnej výbave ide o čiastku presahujúcu 50 €.

1

Prehľad ďalších poplatkov spojených so školným:

Ak by bola kúpa školských pomôcok jedinou potrebnou položkou, potom by septembrové diery v rozpočte neboli až také vážne. Finančne náročnejšiu časť tvoria úhrady do školského fondu, poplatok za družinu, náklady na stravovanie, kúpa publikácií a často aj cestovné.

2

Ďalšou samostatnou kapitolou, ktorá vám spraví prievan v peňaženke, je úhrada poplatkov spojených s návštevou školy. Aj keď sa sama o sebe netýka pomôcok. Tu je dôležité porovnať rozdiely medzi Bratislavou a lacnejšími obcami na juhu a východe Slovenska.

3

K výdavkom si prirátajte ešte poplatky za kurzy a krúžky

Súčasťou absolvovania školy sú aj krúžky a záujmové aktivity. Tie dieťaťu pomôžu rozvíjať jeho športový alebo umelecký talent. Ich návšteva však nie je zadarmo. Práve poplatky za ne odľahčia nejednu peňaženku. Obzvlášť, ak berieme do úvahy vyjadrenia škôl, centier voľného času aj súkromných poskytovateľov kurzov. Tie už počas leta avizovali vyššie náklady. Tie sa, samozrejme, odvíjajú od konkrétnej zvolenej inštitúcie a jej podmienok.

Práca v sirotincoch v zahraničí: Pozor na podvody, rodičia svoje deti požičiavajú aby zarobili

give-1545697_1280

Nebojte sa požiadať o príspevky, na ktoré máte právo

Sociálny systém u nás nepatrí k najlepším, no problematiku vysokých výdavkov na školáka si dobre uvedomuje. V rámci toho sa snaží rodičom pomôcť aspoň drobnými príspevkami, čím dáva šancu efektívnejšie financovať časť septembrových nákladov. My vám, samozrejme, prinášame prehľad tých príspevkov, na ktorých získanie máte plné právo.

Príspevky na stravu a vzdelávanieÚPSVaR poskytuje ľuďom v hmotnej núdzi dva typy príspevkov pre školákov. Prvým vo výške 1 € na deň sa financuje školský obed a pri druhom ide o jednorazovú dotáciu v sume 33,20 € určenú na kúpu školských pomôcok. Prikladáme aj link, na ktorom nájdete formulár na požiadanie: http://www.epi.sk/tlacivo-formular/Ziadost-o-poskytnutie-dotacie-na-skolske-potreby.htm

Nárok na preplatenie cestovného – V prípade, že žiak musí za účelom štúdia dochádzať mimo miesto trvalého bydliska, štát mu preplatí vzniknuté cestovné náklady v plnej výške podľa počtu dní strávených v škole.

Poukaz na krúžkyŽiak má právo na pomoc aj s financovaním krúžkov a v prípade návštevy niektorého z nich dostane už v septembri poukaz v hodnote 3 € mesačne. Síce ide o dosť smiešnu čiastku, no bez ohľadu na to má na ňu právo, tak prečo ju odmietnuť.

Podpora miest a mestských častí – Zaujímavá forma pomoci sa poskytuje aj v bratislavských mestských častiach Nové Mesto a Ružinov. Tie poskytujú žiakom jednorazový príspevok na aktovku a školské pomôcky, pričom výška tejto podpory dosahuje 35 €.

Čo dodať na záver? Výdavky na školáka spravia prievan v peňaženke každej jednej rodine a obzvlášť tým, kde sú platové podmienky slabšie. Vzhľadom na to sa netreba diviť, že niektorí rodičia si musia aj požičať, aby dopriali svojmu malému školákovi všetko potrebné. Ani tento školský rok sa tak nezaobídete bez škrtov v rozpočte, ktoré vás pripravia o desiatky až stovky eur.

Aký veľký prievan v peňaženke vám spôsobil nový školský rok?

Čítajte tiež:

Samsung musel pre vybuchujúce batérie stiahnuť z predaja Note 7

Európsky platobný rozkaz