Tisíce mladých ľudí sú zatvorení doma už niekoľko mesiacov a toto je dôvod

0
1936

Izolovaní ľudia : V Japonsku sa viac ako 500,000 ľudí vyhýba spoločnosti. Podľa prieskumu vydaného vládou sa títo ľudia rozhodli žiť izolovaným životom. Tento jav, nazvaný „Hikikomori,“ je definovaný japonským zdravotníctvom a ministerstvom práce a sociálnych vecí. Sú to ľudia, ktorí sa rozhodnú izolovať sa vo svojich domovoch po dobu šiestich mesiacov alebo dlhšie, bez školskej, či pracovnej dochádzky – bez opustenia domova.

43705172 - young woman hiding in a carton box

Prieskum zistil, že 541,000 ľudí vo veku 15 až 39 žije v izolácii. Tento počet je však nižší, než sa odhadovalo v prieskume 2010 Cabinet Office. Cabinet Office predpokladal, že do „Hikikomori“ sa zapojí približne 696,000 ľudí.


Tip redakcie: Prečo mladí ľudia odmietajú tradičné kresťanstvo


Štúdia ukazuje, že ľudia, ktorí sa v minulosti zapojili do Hikikomori boli izolovaní oveľa dlhšie, ako sa predpokladalo. Izolovaní ľudia, ktorí sa vo svojich domovoch zatvorili po dobu siedmich rokov predstavovali 35% z celkového počtu. Ďalších 29% tvorili tí izolovaní ľudia, ktorí tak žili po dobu troch až piatich rokov.

Porucha či normálny jav

Napriek všetkým doterajším zisteniam je veľmi ťažké určiť či dané osoby trpia alebo nie. Väčšinou ide o samotárske povahy. Ako masové správanie sa tento jav prvýkrát objavil v roku 1990, no nie je oficiálne klasifikovaný ako porucha, a preto na ňu nie je odporúčaná žiadna liečba.

Lekári veria, že psychologické a kultúrne vplyvy vyvolali u mladých ľudí pocit potreby ich úplne zrušiť. Hikikomori sa vyskytuje častejšie pri mužoch, ktorí boli ako deti vystavení obrovskému tlaku uspieť v škole a potom aj v kariére. Druhým poznatkom je to, že Hikikomori prevláda u ľudí, ktorí majú dobré vzdelanie.

47478035 - background of door with lock in metal material

Ľudia trpiaci Hikikomorou udprednostňujú hranie videohier alebo čítanie komiksov pred komunikáciou s ostatnými. Psychológovia však upresňujú, že ich správanie nie je spôsobené lenivosťou.

Tamaki Saito, japonský psychológ, popísal, aké je to žiť, keď je človek „mučený v mysli.“

„Chcú ísť do sveta – chcú si nájsť priateľov a partnerov, ale nemôžu,“ povedalo BBC.

Tento jav sa nevyskytuje iba v Japonsku. Jedna štúdia z roku 2015 našla zdokumentované prípady Hikikomori v USA, v Číne, v Španielsku a ďalších krajinách.

Čítajte tiež:

Coupling vám nájde partnera hocikedy a hocikde

Hľadám sponzora, zlatokopky ako na dlani


Zdroj: http://www.businessinsider.com/thousands-young-people-in-japan-arent-leaving-their-homes-heres-why-2016-9?utm_content=buffer21053&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer