Prečo mladí ľudia odmietajú tradičné kresťanstvo?

1
4198

Už ste niekedy uvažovali o tom, prečo v tradičných kostoloch chýbajú mladé tváre? Prečo sa kresťanstvo, ako ho mnohí poznáme, stáva niečím málo atraktívnym pre mladých ľudí? Americká televízia CNN uverejnila výskum od Pew Research Center, ktoré sa zaoberalo práve touto problematikou. Prečo mladí ľudia s prezývkou Millenials (ľudia narodení na prelome tisícročí) stále viac strácajú záujem o Boha, kresťanstvo a z kostolov utekajú v húfoch?

krestanstvo - co odradza mladych - clanok

Výskum Pew Research Center

Výskum hovorí o tom, že staršej generácii sa nepodarilo odovzdať vieru do takej miery, ako to šlo generácii povojnových detí. Súvisí to, samozrejme, s progresom sveta, čo sa týka technológií, možností, internetu atď. Svoju zásluhu na tom má aj posun od konzervatívnych hodnôt smerom k liberálnym postojom, na ktoré niektoré cirkvi nedokážu pružne reagovať. Ďalším faktorom je to, že tradičná cirkev nereflektuje potreby mladých ľudí, ani potreby moderného sveta. Ak áno, tak len veľmi malými a decentnými krôčikmi. Je viac ako jasné, že inštitúcia, ktorá má svoj pôvod v stredoveku a zažila len minimálne zmeny či reformy, nedokáže efektívne zaujať mladých ľudí. A čo tí mladí teda vlastne chcú?

Mladí hľadajú autenticitu

Z neoficiálnej ankety urobenej na asi stovke mladých ľudí, ktorá zisťovala ich postoje ku kresťanstvu, Bohu, viere a cirkvi, vyplynulo, že by ocenili, keby sa im podarilo nájsť vierovyznanie, ktoré by bolo jednoduché, bez zložitých dogiem a učení, ktorým rozumie len najvyšší duchovný. Chceli by niečo živé, autentické, akčné, čo im poskytne reálny pohľad na Boha a umožní im mať s ním ozajstný vzťah bez nejakého prostredníka.

Rola cirkvi

Ďalšia štúdia, vedená Fuller Seminary, prišla so záverom, že mladí ľudia, ktorí boli vychovaní v cirkvi, prešli nedeľnou školou a klubom pre tínedžerov, nemajú reálny základ pre ich vieru. Hoci vyrastali v kresťanskom prostredí, trend v nedeľnej škole aj kluboch bol taký, že sa snažili deti baviť, vymýšľať im aktivity – robiť im „animačný“ program. A keď jednoducho vyrástli, prestali o kluby javiť záujem, lebo neprinášali nič hlbšie, len veselú zábavu.

Intelektuálna skepsa

Iný dôvod, podľa spoločnosti Barna Group, je ten, že s odchodom detí na univerzitu, keď opúšťajú svoje domáce prostredie, menia sa aj ich postoje a prehodnocujú svoje doterajšie životy. Podľa tohto výskumu až 75 % amerických študentov, ktorí odídu z domu po ukončení strednej školy, opustí cirkev. Pripisujú to intelektuálnemu skepticizmu, ktorý vzniká aj pre veľký nepomer času, ktorý deti trávia v škole (cca 30 hodín týždenne), pozeraním televízie a hraním hier – týmito aktivitami obvykle nie sú podporované hodnoty, ktoré prezentuje Biblia a kresťanská výchova. Keď sa dieťa v škole učí o evolúcii, vidí materialistický svet a dennodenne sa stretáva s postojmi, ktoré sú mnohokrát v rozpore s kresťanstvom, tých 45 minút týždenne, ktoré strávi v nedeľnej škole, mu nedokážu odovzdať vieru takým spôsobom, aby to v ňom nechalo hlbokú stopu a istotu o Božej existencii.

krestantvo je aj pre mladych - clanok

Chyba rodičov?

Samozrejme, kľúčovú úlohu v duchovnom živote detí predstavujú aj rodičia. Mnohí z nich by možno chceli vychovať z detí kresťanov, ale sú na nich prísnejší ako na seba. Nie sú dieťaťu vzorom v praktizovaní viery a dieťa teda vidí rozpor v správaní rodičov. Pre dieťa sa kresťanstvo stáva vyslovene len nedeľnou či sviatočnou záležitosťou, ktorá však nemá nič spoločné s bežným životom cez týždeň. A vtedy sa kresťanstvo stáva len tradíciou či folklórom, ktorý má svoje miesto niekde na okraji záujmov.

Fakt, že mnoho mladých ľudí opúšťa cirkev a stráca vieru v kresťanstvo, by mali cirkvi vziať do úvahy a prípadne prehodnotiť ich doterajšie pôsobenie a vplyv na rastúcu novú generáciu mladých ľudí.

Čítajte aj:

Francúzsko: Umožniť zahaleným moslimkám okúpať sa v zábavnom parku vyvolal polemiku

Porovnali sme platy zdravotných sestier! Kde zarobia najviac?

V Holandsku si za potraviny priplatíte, najmä však za chleba

Comments are closed.