Choré dieťa – čo s ním robiť a čo nie

1
18107

Chrípková sezóna nešetrí ani najmenších. Ak máte prvé dieťa, zrejme vás jeho choroba poriadne vystraší. Zachovajte pokoj, máme pre vás niekoľko rád.

  1. Nedržte sa striktne spánkového rozvrhu

Keď sa dieťa necíti stopercentne, zaspáva sa ťažko – jemu aj vám. Bez ohľadu na to, ako usilovne ste pracovali na vytvorení pevného spánkového rozvrhu, by ste v čase choroby mali všetky pravidlá vyhodiť z okna. Dovoľte mu spať kdekoľvek a kedykoľvek – v kočíku, aute či náručí. „Vykopnite“ z postele partnera a ľahnite si s bábätkom. Spravte čokoľvek, aby ste dieťaťu dožičili odpočinok.

  1. Zachovajte pokoj a nakŕmte ho

Ak dieťa ešte stále kojíte, je to super. Vaše mlieko je veľmi výživné, trávi sa ľahšie ako čokoľvek iné a dokonca obsahuje protilátky, ktoré pomáhajú bojovať s vírusmi.

  1. Zavolajte lekárovi

Nehanbite sa za svoj strach a zodvihnite telefón. Váš pediater je tu predsa na to, aby vám poradil a upokojil vás. Nebojte sa, určite sa už stretol aj s oveľa šialenejšími matkami.

  1. Držte ho vo vzpriamenej polohe

Plný nos či bolesť ucha sú pre dieťa ešte nepríjemnejšie v polohe ležmo. Oveľa lepšie sa bude cítiť, ak ho vezmete na ruky.

  1. Okúpte ho

Vlažný kúpeľ môže zmierniť horúčku, namočenie do teplej vody zas pomáha pri uvoľnení dýchacích ciest.

  1. Utvorte upokojujúce prostredie

Teraz nie je správny čas na prijímanie návštev či nahlas pustenú televíziu. Stlmte svetlá, zapnite pokojnú hudbu a ľahnite si k dieťaťu s knihou.

  1. Dajte si vitamín C

Aby ste sa mohli starať o choré dieťa, potrebujete zostať zdravá. Od bábätka sa ľahko môžete nakaziť. Dávajte si preto pozor na to, aby ste jedli kvalitné potraviny, spali v rámci možností čo najviac a zásobte sa vitamínom C.

  1. Nestrácajte čas na mamičkovských fórach

Zopakujeme to znovu – potrebujete spánok. Nezabíjajte vzácny voľný čas čítaním o problémoch iných matiek, ktoré vás zbytočne vystrašia.

  1. Nevolajte lekárovi desaťkrát

Pediater vám už jasne povedal. Neznepokojujte sa, ak horúčka netrvá viac ako päť dní. Zatiaľ prešli len dva. Ak sa stav nezhoršil, nie je dôvod vyvolávať lekárovi každý deň.

  1. Neplašte sa

Je to jedna z menších chorôb, akých s dieťaťom zažijete ešte tucty. Nie je dôvod na paniku. Stav bábätka ste predsa prekonzultovali s lekárom a robíte všetko preto, aby sa dieťa vyliečilo. Nebojte sa, čoskoro mu bude lepšie.

Čítajte tiež:

6 dôvodov, prečo zapájať deti do domácich prác

7 spôsobov ako reagovať, keď vaše malé dieťa niekoho udrie

Ako byť pozitívny. Všetko zlé je na niečo dobré


Zdroj: https://www.purewow.com/wellness/What-To-Do-When-Your-Baby-Gets-Sick

 

Comments are closed.