15 rád ako dostať kamaráta z depresie

0
5751

Každý z nás pozná nielen vrcholy, ale aj pády. Keď ste psychicky dole, často pomôže pomoc priateľa alebo rodiny. Aj vy sa môžete stať oporou pre kamaráta v neľahkom období. Toto je pätnásť tipov, ako mu pozdvihnúť náladu.

  1. Buďte pri ňom až do konca

Ak ste sa rozhodli, že budete kamarátovi oporou, nebuďte ňou len na chvíľu, ale až dovtedy, kým sa z depresie nedostane.

  1. Doprajte mu aj čas osamote

Je dôležité, aby ste s kamarátom trávili čas a podporovali ho, no takisto mu musíte dopriať čas osamote. Spravte to, napriek tomu, že sa o neho bojíte. Každý potrebuje aj chvíľky pre seba.

  1. Nemudrujte a neraďte

Ak vás o to kamarát sám nepožiada, svoje odporúčania si nechajte pre seba. Môže totiž ľahko nadobudnúť pocit, že ho súdite, čo by situáciu ešte zhoršilo. Chce mať predsa pri sebe kamaráta a nie doktora Phila.

  1. Vyhýbajte sa „nebezpečným“ slovám

Niektoré slová sú „spúšťače“, ktoré zaručene zhoršia kamarátovu náladu, pretože mu pripomínajú príčinu svojho trápenia. Dávajte si na ne pozor, aby ste neotvárali bolestivé spomienky.

  1. Podstatný je teraz kamarát, nie vy

Niektorí ľudia sú schopní aj pri pomoci kamarátovi hovoriť len o sebe. Dajte si pozor, aby dobrý pocit z pomáhania nezatienil váš záujem o stav kamaráta.

  1. Robte spolu aktivity, pri ktorých je šťastný

Nech sa sústredí na niečo iné ako vlastný smútok. Niekoho poteší hudba, iného varenie, ďalšieho zas kickbox.

  1. Pýtajte sa ho, čo potrebuje

Často si myslíme, že presne vieme, čo druhý potrebuje. To je však dosť sebecké zmýšľanie. Opýtajte sa priamo jeho, čo by mu urobilo radosť.

  1. Každý deň mu položte otázku: Ako sa cítiš?

Áno, viete, že je v depresii. Zisťujte však detailnejšie, ako sa cíti. Je to úplne základná otázka, no často ju zabúdame položiť. Klaďte mu ju každý deň a z jeho odpovedí zistíte, kvôli čomu sa cíti lepšie či horšie.

  1. Naštudujte si depresiu

Nebude na škodu, ak si vo voľnom čase niečo zistíte o probléme, ktorý trápi vášho kamaráta. Budete lepšie vedieť, s čím máte dočinenia. 

  1. Nepodporujte nezdravý životný štýl

Zrejme si myslíte, že pár drinkov kamarátovi pomôže, no opak je pravda. Držte ho čo najďalej od alkoholu aj iných zlozvykov. Venujte sa spoločne radšej pozitívnym aktivitám.

  1. Pripomeňte mu jeho silné stránky

Depresia ho nepripravila o schopnosti ani zručnosti. Pripomeňte mu, v ktorých činnostiach je vynikajúci, aby sa vo svojej koži aspoň na chvíľu opäť cítil dobre. 

  1. Navrhnite mu návštevu psychológa

Vy nie ste kvalifikovaný na to, aby ste mu dávali rady, no psychológ je. Skúsený odborník sa s podobnými prípadmi stretáva často a najlepšie vie, čo pomôže pri depresii.

  1. Neporovnávajte jeho stav so svojou skúsenosťou

Možno si myslíte, že pomáhate, keď hovoríte o tom, ako ste kedysi trpeli, no toto naozaj nie je o vás. Porovnávanie dvoch rôznych utrpení je dosť zvrátená súťaž.

  1. Buďte pripravený na najhoršie

Neľakajte sa. Nikto nehovorí, že váš kamarát chce spáchať samovraždu. Je však dobré byť pripravený aj na krízovú situáciu. Majte poruke všetky dôležité kontakty, napríklad aj na telefonickú linku pomoci. Odporučte mu, aby na ňu zavolal, ak začne mať čierne myšlienky.

  1. Buďte trpezlivý

Depresia neprejde zo dňa na deň. Pripravte sa na to, že istý čas potrvá a kedykoľvek sa môže vrátiť.


Zdroj: http://www.lovepanky.com/my-life/relationships/how-to-help-someone-up