Zberateľstvo – koníček aj forma investovania. Presvedčte sa o tom na Bratislavských zberateľských dňoch v Inchebe

0
1444

Poštové známky, listy, pohľadnice, mince, bankovky, odznaky, ale aj samolepky, rôzne figúrky, servítky, plechovky a ďalšie zaujímavosti. Mnohí z nás v detstve zbierali rôzne „poklady“ a niektorým táto záľuba zostala až do dospelosti.  Ak rovnako patríte k zanieteným zberateľom, alebo si chcete zaspomínať na staré časy, rozhodne nevynechajte obľúbené Bratislavské zberateľské dni, ktoré sa už 3. a 4. júna uskutočnia v Inchebe. Na čo všetko sa môžete tešiť?

Exkluzívne: nulaeurová suvenírová bankovka

Ani tento rok nebude na Bratislavských zberateľských dňoch chýbať exkluzívny predaj nulaeurovej suvenírovej bankovky, ktorá prichádza v dvoch nových motívoch. Na jednej z nich je vyobrazený významný rabín Chatam Sofer, ktorý pôsobil na území dnešnej Bratislavy v prvej polovici 19. storočia. V roku 2022 si pripomíname 260. výročie jeho narodenia.

Druhým zberateľským kúskom, ktorý bude k dispozícii na Bratislavských zberateľských dňoch, je eurosuvenír vzor SPECIMEN so slovenským emisným kódom. Ide o špeciálnu pretlač červenou farbou. Štandardne sa pri bankovkách táto pretlač používa na označenie bankového vzoru, ktorý poskytujú národné banky iným centrálnym bankám, ako vzor platidla pri nových emisiách. Bankovky takto označené a poskytnuté ako vzor boli týmto spôsobom chránené proti prípadnému použitiu v platobnom styku.

Oba motívy budú dostupné len v limitovanom množstve 3 tisíc kusov.

Vzácne poštové známky

Popri najrôznejších zberateľských exponátoch prinášajú zberatelia z 15 krajín na Bratislavské zberateľské dni aj množstvo poštových známok, vďaka ktorým môžete doplniť svoje zbierky. Okrem zberateľských kúskov sa však môžete tešiť aj na ukážky rarít a najvzácnejších československých a slovenských známok a poštových celistvostí zo zbierok slovenských zberateľov.

Umenie, starožitnosti aj minerály

Zberateľský veľtrh vás poteší aj v prípade, že máte radi umenie, alebo si chcete zaobstarať zaujímavú starožitnosť. V Inchebe nebudú chýbať napríklad grafické a maliarske práce slovenských a českých výtvarníkov, ale aj knihy z oblasti výtvarného umenia, staré pohľadnice a monografie umelcov. Ak sa zaujímate o minerály či polodrahokamy, v Inchebe ich nájdete v rôznych podobách – či už ako neopracované, alebo v podobe komponentov na výrobu bižutérie a šperkov.

Príďte 3. a 4. júna na Bratislavské zberateľské dni a odneste si exkluzívne i raritné kúsky, ktorými doplníte svoje zbierky.