Z dovolenky sa najviac chválime fotografiami. Akými však vy?

0
1275

Ľudia skáču do vody, NIKONŠtúdia Nikon, značky známej v oblasti výroby a vývoja foto-techniky, zistila, že fotografie sú dôležitou súčasťou zábavy počas dovolenky – radi ich zdieľame, prezeráme si tie, ktoré nám poslali priatelia a tiež nám pomôžu prekonať väčšinou nepríjemný návrat do bežného pracovného života. Ak robíte fotky, na ktorých máte zatvorené oči, čítajte ďalej…

Spoločnosť Nikon zrealizovala štúdiu na vzorke 2 000 dospelých Európanov a jej výsledky ukázali, že na sociálnej sieti pred textovými informáciami ľudia uprednostňujú fotografie. Z odpovedí opýtaných vyplynulo, že ak dovolenkujú, 37 % z nich vloží fotku na sociálnu sieť (napr. Facebook), zatiaľ čo len 25 % tu zverejní textový popis. Je zrejmé, že chceme priateľom ukazovať, ako sa bavíme, nie im o tom iba rozprávať. Jedným z dôvodov je to, že sa chceme predviesť svojou fotkou, čo potvrdzuje každý piaty účastník (15 %) a tiež chceme zdieľať viac fotiek, lebo opálení a zrelaxovaní vyzeráme podľa vlastného názoru lepšie – túto skutočnosť uznáva 16 % respondentov.

Keď prechádzame stránky na Facebooku, zhruba štvrtina z nás (28 %) pripúšťa, že si najradšej prezerá fotky ľudí na dovolenke, približne pätina ľudí sa najviac zaujíma o momentky priateľov z nočných stretnutí a 23 % osôb uprednostňuje prezeranie rodinných fotografií. A aký vlastný album si na Facebooku opakovane najradšej prezeráme? Približne polovica z nás (48 %) vyberá fotografie z letnej dovolenky, nasledujú snímky z narodenín (24 %) a Vianoc (8 %). Navyše ak máme po dovolenke zlú náladu, takmer polovica Európanov (38 %) tvrdí, že si v tento deň prezerajú fotky z predchádzajúcej letnej dovolenky, kým 37 % si z týchto fotiek nechá dokonca vytvoriť fotoknihu.

Nicolas Gillet zo spoločnosti Nikon Europe k tomu hovorí: „Fotografie vždy posilňujú naše zážitky a teraz nám vedeckí pracovníci pomohli overiť, že sú dôležité aj v prípade letnej dovolenky. Radi sa kocháme fotkami, aby sme sa navnadili na dovolenku, s obľubou ich v čase prázdninového cestovania zdieľame a potom si tiež ich príležitostne prezeráme, keď si chceme zaspomínať na pekné prázdninové potulky. Z toho vyplýva, že je veľmi dôležité urobiť na dovolenke presne také fotky, ktoré si budeme chcieť uchovať navždy.“

Niekoľko praktických rád
Ak chcete mať z dovolenky fotky, ktorými sa radi popýšite, nechajte sa inšpirovať nasledujúcimi tipmi modelingového odborníka Gracea Woodwarda:

  1. Na fotkách môže dobre vyzerať každý, ale musíte vedieť, ako na to. Nebojte sa natrénovať si pred dovolenkou s vaším fotoaparátom niektoré situácie.
  2. Vyhľadajte na svojom kompakte funkcie, ktoré vám pomôžu vyzerať čo najlepšie – napríklad pri modeloch COOLPIX S3300 a S3400 zvoľte Inteligentný portrétový systém, vďaka ktorému už nikdy neurobíte fotky so zatvorenými očami, naopak pleťové farby budú príjemne mäkké.
  3. Rozmyslite si, aký dojem chcete na fotkách z letnej dovolenky urobiť. Vyskúšajte si pred zrkadlom pózy, ktoré by vám mohli pristať. Zistíte tak, z akého uhla vyzeráte na fotkách dobre či aký typ úsmevu je pre vás charakteristický.
  4. Pretože zrkadlá poskytujú stranovo prevrátený obraz a zvyčajne sa nachádzajú v miestnostiach s tvrdým stropným osvetlením (kúpeľňa), väčšinou neukážu presne, ako naozaj v každodenných situáciách pôsobíte. Požiadajte teda blízkeho priateľa alebo partnera o niekoľko fotiek vašej osoby v rôznych pózach, podľa ktorých zistíte, kedy vyzeráte najlepšie. Môže to urobiť kvalitným, všestranným a ľahko použiteľným fotoaparátom, akým je napríklad Nikon COOLPIX.
  5. Ak ste napríklad na pláži, skúste sa ľahko vystrieť – isto tak budete vyzerať lepšie. Ležérne vyzerajú (u mužov, aj žien) tiež ruky za hlavou. Vyvarujte sa skrúteného tela.
  6. Pri skupinových fotkách vyzerajú najlepšie skupinky dvoch alebo troch osôb. Ak je to možné, postavte sa na okraj fotky, aby ste boli nasmerovaní k fotoaparátu z tej strany, z ktorej vyzeráte najlepšie, ruku si dajte do vrecka alebo si ruky založte. Ani v pozícii v strede fotky sa neotáčajte k prístroju čelom; telo nasmerujte k fotoaparátu a jednou nohou zľahka vykročte vpred. Vyvarujte sa zovretých pästí alebo skupinových objatí.
  7. Uistite sa, že je váš fotoaparát na dovolenku plne nabitý a majte ho po ruke, aby ste mohli byť pohotoví. Ak radi cestujete naľahko, zvoľte si napr. COOLPIX S01, ktorý je menší ako kreditná karta a je vybavený zoomom s dobrým rozsahom.
  8. Robte fotky s nastavením maximálnej obrazovej kvality, pretože fotky z dovolenky majú byť suvenírmi, z ktorých si vďaka vysokému rozlíšeniu môžete neskôr vytvoriť kvalitné zväčšeniny alebo podklady na fotoknihu.
  9. Natáčajte videosekvencie v rozlíšení HD (sú dostupné pri mnohých fotoaparátoch Nikon COOLPIX) a zaznamenajte tak okrem fotiek aj zvukovú atmosféru vašej dovolenky.
  10. Zdieľajte počas dovolenky! Facebook je ideálnym prostriedkom na zdieľanie vašich príbehov z dovolenky s priateľmi a rodinou. Nikon COOLPIX S800c umožňuje prenášať fotky a videá priamo na obľúbené sociálne siete, zatiaľ čo iné prístroje radu Nikon COOLPIX disponujú rozhraním Wi-Fi na jednoduchý prenos fotiek na internet pomocou smartfónov, tabletov alebo počítača.

Pripravilo MCC.sk