Strašidelný dom v Bratislave odhalil tajomstvo

1
10736

1

Radi sa bojíte? Vždy vás lákali staré, opustené domy, ktoré vyzerajú, že v nich kedysi žili králi? Takýchto domov je na Slovensku neúrekom a určite neuniknú pohľadu žiadneho pozornejšieho návštevníka. Mnoho zaujímavých stavieb sa nachádza aj v hlavnom meste, v Bratislave. V našom predchádzajúcom článku ste si mohli prečítať o troch najzaujímavejších – 3 strašidelné domy v Bratislave –, v ktorých pravdepodobne straší. Dnes sme sa však detailnejšie pozreli na jeden z nich, a to na národnú kultúrnu pamiatku na Šulekovej ulici.

 

Dom na Šulekovej a jeho tajomstvá

Dom na Šulekovej je vskutku nádherná kultúrna pamiatka, ktorej pridáva na strašidelnosti aj fakt, že sa týči vysoko nad cintorínom na Kozej bráne. Ako však vyzerá zvnútra? Je opustený, no jeho históriu cítiť v dlhých chodbách dodnes. Aj keď by sme túto nádhernú stavbu mohli prirovnať k domu rodiny Adamsovcov, v skutočnosti ide o nájomný dom s deviatimi bytmi. Do týchto bytov sme sa však nedostali, nakoľko ide o súkromné vlastníctvo. Dominantným pútačom pozornosti je bezpochyby veľké schodisko, ktoré spája všetky poschodia podobne, ako v minulosti spájalo ich obyvateľov. Na schodisku dodnes ostali veci pôvodných majiteľov, kde posledný obyvateľ sa odsťahoval pred viac ako štyrmi rokmi.

 

Dom je naozaj zaujímavý aj pre zlodejov a vykrádačov, ktorí ho pravidelne v nočných hodinách navštevovali a ukradnuté boli aj pôvodné kovové kľučky či zariadenie jednotlivých bytov. Za pozornosť určite stojí majestátna drevená povala, na ktorej nájdete staré drevené trámy a pôvodnú konštrukciu. Avšak, povala aj strecha sú v zlom stave a postupne sa rozpadajú.

2

3

Tajná miestnosť pre politických väzňov

Tajomný dom na Šulekovej má aj temné stránky, ktoré však neostali v utajení. V dome sa nachádza malá miestnosť, do ktorej sa nepodarilo dostať ani našej redakcii. Ide o malú izbu pre politických väzňov, ktorá sa nachádza v okolí pivnice. Táto izba je veľmi depresívna, čo sme usúdili najmä z veľmi malého okna, ktoré je jediné v tejto miestnosti. Výhľad z neho je práve na cintorín na Kozej bráne, ktorý sa odtiaľ nachádza menej ako päť metrov.

4

Dom na Šulekovej ulici je naozaj historickými unikátom, ktorý si zaslúži pozornosť verejnosti. Doteraz mu venovali pozornosť najmä vykrádači a zlodeji, ktorí výrazne znížili jeho hodnotu. Či v ňom straší, alebo nie, necháme na posúdenie každého z vás. Aká je však budúcnosť nájomného domu na Šulekovej? Povráva sa, že sa zmení na administratívnu budovu a bude zrekonštruovaný. Nuž, nechajme sa prekvapiť. Poznáte aj vy domy, ktoré v Bratislave stoja za pozornosť? Ak áno, podeľte sa s nami v komentároch.

Comments are closed.