Recenzia: premiéra filmu Bony a klid 2, veksláci sú späť

0
2638

Bony a klid 2Bony a klid svojho času zaznamenali extrémny úspech. Šlo o film, ktorý netradične popisoval praktiky ilegálne, no verejne dobre známe. Svet bonov, nákupov v Tuzexe a náročný svet vystávania radov na čokoľvek, je dnes mnohým mladým vlastne niečo neznáme. Dospelí a starší to mládeži už nedokážu popísať. Film však vie tejto predstave dopomôcť a k tomu nezabudnuteľný soundtrack od Frankie goes to Hollywood posunul film niekam vyššie. Veď kto už v tej dobe mal soundtrack tak dobre známy a zo zahraničia? Film Bony a klid sa po zhruba 27 rokoch opäť vracia vo voľnom pokračovaní, ktoré určite už nebude takým trhákom, no stále si nájde svojich divákov, určite najskôr medzi pamätníkmi prvého filmu. Nevidieť ho a začať dvojkou totiž môže vytvoriť určitú medzeru a pre mladú generáciu, ktorá nemá ani poňatia, o čom vlastne bol prvý film, bude možno miestami pár dialógov celkom španielska dedina. Bony a spomienky na to obdobie, v ktorom sa otočilo množstvo bankoviek v ich rukách, sa totiž z filmu stále nevytratia, hoci je dej zasadený do priamej súčasnosti. Bony dnes svetom a ani trhom nehýbu. Sú to skôr dotácie z Európskej únie, známosti na najvyšších miestach, úplatky a veľké podrazy na záver.

Bez bonov, ale stále o peniazoch
Bony a klid 2 už síce nie je o bonoch, no svoj príbeh stavia opäť na dôverne známych postavách, no v celkom inom postavení. Aj v dvojke je Bíny (Roman Skamene), akýmsi sprievodcom, ktorý sprevádza mladé ucho Martina (Jakub Prachař) postupne aj svetom opačnej strany zákona. Opäť je to finančná núdza, ktorá prinúti zadĺženého mladíka konať protizákonne. Práve v súčasnosti nastáva obdobie, kedy sa odrazu stretávajú len čisto náhodou všetky postavy z pôvodného filmu, a v rýchlosti sa divák dozvie o ich osude vždy stručne a jasne. Pôvodný Martin (Jan Potměšil) sa objavuje akousi náhodou ako návštevník verejných toaliet v úlohe právnika a na vozíčku. Až postupne vychádza najavo, že jeho osud má niečo spoločné s ďalšími postavami filmu. Tvorcovia tak zakomponovali do príbehu fakt, že samotný herec bol neskôr po prvom filme pre nehodu pripútaný na vozíček a našli tejto skutočnosti vysvetlenie aj v scenári. Zaujímavosťou je, že úlohu novej lásky bojazlivého a neistého Martina si zahrala česká MISS 2013 Gabriela Kratochvílová, ktorá dnes navštívila Bratislavu počas predpremiéry filmu.

Tí, čo veľmi túžia po peniazoch, si cestu nájdu, hoci nie je celkom čistá. Hlavní hrdinovia ich však chcú veľa a neboja sa preto využiť ľudí okolo seba a dôležité známosti. Dá sa hovoriť, že pokiaľ by sa mal pôvodný film odohrávať v súčasnosti, dotácie z Európskej únie a ich tunelovanie by boli určite dôležitou súčasťou scenára. Nie je teda prekvapením smerovanie, akým sa film uberá. Vlastne dnes vynáša už len bankomatová mafia a násilie.

Roman Skamene a iné tváre
Najvýraznejšou postavou je vo filme nezabudnuteľný Bíny. Nepochybne si užil návrat do jednej z jeho najslávnejších úloh vôbec. Ako každý z hlavných postáv, aj on dopadol všelijak, ako nie príliš zdatný skrátka dopadol zle a tak aj jeho postava vyzerá. Dá sa dokonca povedať, že práve Skamene prináša do filmu ducha prvého filmu. Jeho bláboly, urážky a prirovnania sú miestami komediálne, inokedy trpké. Vlastne aj jeho koniec bol trpký. Samozrejme, ak divák pozná a pamätá pôvodný film, postupne sa baví a sleduje posun v tvárach jednotlivých postáv, ktoré sa opäť po dlhých rokoch vracajú, dokonca vrátane rómskeho pašeráka Fera, od ktorého kedysi nakupovali videá, dnes objednávajú stavebné práce.

Spoločné prvky oboch filmov
Divák spozoruje aj spoločné prvky medzi prvým a druhým filmom. Oba sú nakrúcané prinášajúc neustálu akciu, pre dobu filmu aktuálne výrazy, praktiky aj jednania. Neustále nastáva posun a divák nevie, či ubehol týždeň, alebo rok. Možno pre vyjadrenie zvláštnej modernej doby sa pár krát objavuje vedľajšia postava, silikónová bulvár plniaca slečna Pamela, ako hviezda pútajúca pozornosť všetkých naokolo, akoby mala vyjadriť, že svet prahne po umeline tohto druhu. Vďaka nej a jej dieťaťu však divák jasne spozoruje, že ubehol dlhší časový úsek. Jej úloha vo filme je ale naozaj skôr na dotvorenie obrazu súčasnosti… veď novinári museli od švédskych stolov zdrhať a fotiť, inak by sklamali šéfa. Rôzne presne neidentifikovateľné časovanie má svoje výhody aj nevýhody. Pre scenár, kde nie je podstatné, či ide o roky, či mesiace je to však vlastne jedno. Možno práve to bude mínusom pre niektorých filmových kritikov, no pravda je taká, že dvojka ide v rovnakom štýle ako jednotka a vytýkať jej teda nie je čo. Tak ako jednotka pred 27 rokmi, možno aj dvojka dnes bude pre niekoho návodom, ako prežiť v džungli a dostať sa k peniazom. Je totiž známe, že kultový film z osemdesiatych rokov bol pre mnohých inšpiráciou…

Bony a klid 2
Kto vie, ako to v súčasnosti s peniazmi a dotáciami chodí, sa bude baviť. Baviť sa bude azda každý, čo pozná a mal rád pôvodný film a rád si oživí spomienky naň. Dvojka sa totiž postará, že si naň občas živo spomeniete, keďže si môže dovoliť použiť flashbacky z pôvodného filmu. Film výrazne a možno až okato obohacujú vtipné prirovnania a hlášky a ako inak, mladý zamilovaný párik a na záver zvláštny milostný trojuholník starostu, jeho milenky a stále dôležitej manželky. Neviem sa rozhodnúť, či bolo chybou, že som si pozrel Bony a klid pôvodný film pár dní pred dvojkou, pretože prechod z jedného do druhého mi pripadal celkom hladký. Na časovom odstupe pri jednotlivých hercoch som tak možno viac porovnával a kalkuloval v živej pamäti ich osudy a vizuálne zmeny.