Recenzia: otestovali sme kameru GoPro HERO3, ideálnu pre náročného športovca

0
4341

GoPro je v súčasnosti výraz v spojení ktorého nájdete zväčša heslá ako extrémny šport, kvalitné video, odolnosť či záchranári. Bez preháňania môžem po troch týždňoch testovania kamery GoPro HERO3 potvrdiť, že na spojitosti so spomínanými heslami naozaj niečo bude. Nie len že kamera prekvapila vyhotovením, ovládaním a spracovaním, no postupne prekonávala aj možnosti použitia a očakávania. Štandardne sa v každej edícií tejto kamery pohybujúcej sa okolo 300 EUR stretnete s výbavou spočívajúcou v držiaku, vodotesnom obale a ďalších prvkov. Kamera HERO 3 GoProPráve vodotesný obal vám otvára otestovať kameru v podmienkach, kam bežne bežnú kameru, či mobil nedostanete. Keďže by som bežne testoval asi len doma v umývadle, či v kaluži vo výmoľoch na slovenských cestách, dobré je načasovanie na dovolenkové obdobie, prípadne na športové podujatie, na ktorom sa aktívne zúčastňujete. Veľmi malá kamera, ktorej úchytná pevná spona tvorí spojenie s držiakmi rôznych tvarov a variácií, je ľahká a neobmedzuje vás, čo sa váhy a veľkosti týka. HERO3 je odolnejšia, ľahšia a menšia než predchodkyne HD HERO a HD HERO2, na čo kamera HERO3 upozorňuje v rôznych svojich popisoch. Má výborný uhol á la rybie oko, čím zasiahne širokú oblasť okolo vás s výbornou viditeľnosťou, kvalitou záznamu až 4K a s možnosťami fotografovania jednej snímky, alebo v nastavených časových intervaloch. Toľko v skratke k prednostiam kamery o ktorej dnes bude reč.

Oplatí sa vidieť prezentačné video s ukážkou miest použitia GoPro

GoPro ako symbol
Po jeho používaní a po reakciách okolia sa dá vnímať GoPro ako symbol. Ľudí zaujíma. Vydrží veľa, a dokáže zaznamenať také uhly pohľadu zážitkov, ktoré zostávali celé veky skryté alebo len v pamäti samotných športovcov. Konečne sa nejaký čas darí dostať záznamovému zariadeniu aj medzi pohybujúcich, zachraňujúcich, športujúcich, či len zabávajúcich sa ľudí. Zábery potom pochopiteľne bavia internet, či stačí ak len priateľov cez vlastný Facebook.

Minimálne na dovolenku
Kamera vzbudzuje rozruch. Len čo som ju vytasil pri vchádzaní do mora, spozornelo niekoľko ľudí na okolí. Jednak preto, že kameru poznali, alebo preto, že ju nepoznali a videli ako idem s fotoaparátom pod vodu. Áno a pokojne aj tých 50 metrov, kým to ušné bubienky vydržia. Štandardne dodávaný obal vydrží tlak vody niekoľkých desiatok metrov a pokiaľ máte jasné čisté more, môžete sa tešiť na naozaj krásne zábery podmorského sveta. Vodotesný obal výborne tesní a aj po 30 minútach pod vodou nebol jediný problém. V čistom bazéne mám záznam pod vodou od jednej strany po druhú s perfektnou priamou viditeľnosťou a širokého uhlu po bokoch aj zhora a zdola k tomu. Na dovolenke kameru využijete v bazéne, na toboganoch, ale najmä na poriadnej túre, lezení po skalách, na surfe a všade tam, kde je možné kameru upevniť.

GoPro HERO3 test foto pod vodou

Vzhľad
Prvý pohľad na kameru môže byť neistý. Už od prvého momentu sa k vám dostane v plastovom vodotesnom obale zatvorená. Vašou prvou úlohou bude dostať sa k nej. Balenie všetkých troch u nás predávaných edícií WHITE, SILVER a BLACK je podobné. Pripomína Snehulienku v presklenej rakve. Vidíte dnu, no siahnuť po nej môžete až po odklopení priehľadného krytu. Kameru pevne drží spona. Tá je zárukou udržania kamery aj v tých najextrémnejších podmienkach. Na spôsob otvorenia vodotesného obalu určite prídete nie na prvý raz, no neskôr to bude hračka. Sú na to potrené prsty jednej ruky s dvoma pohybmi naraz. Drobná kamera tvoriaca hlavné črevá tohto kitu je naozaj ľahká. Disponuje len troma tlačidlami, pričom bežne vám budú stačiť len dve. Po vložení batérie budete potrebovať už len vložiť microSD kartu, ktorú prijíma kamera ako jediný druh záznamového média a vzhľadom pre vysoký objem vysokokvalitných záznamov je určite odporúčaná vyššia rýchlosť kariet.
HERO3 od predchádzajúcej verzie HD HERO, alebo HD HERO2, ktoré sme však v rukách nemali, sľubuje o 30% vyššiu výdrž batérie a mnohé násobné vylepšenia, čo sa minimalizácie rozmerov a váhy týka. Vodotesný kryt pre tento model tak nepasuje s krytom pre predchádzajúce, o niečo väčšie. Obal je spojený s ohybnou tvrdou plastovou sponou s tuho ohybným kĺbom. V mnohých prípadoch práve jeho tuhosť, alebo ak chcete pevnosť, oceníte. Ostatne, je ju možné upraviť pomocou uťahováku, ktorý je súčasťou tohto kĺbu. Pri GoPro HERO3 Black Edition je súčasťou okrem držiaka, aj predĺžený ovládač na kameru a WIFI. WIFI je nepochybne veľmi zaujímavá vec, najmä ak máte mobilný telefón iPhone, Android alebo Windows Phone 8, v ktorých je možné nainštalovať aplikáciu pre komunikáciu s kamerou. Dokonca je možné získať live view (priamy pohľad na snímanú oblasť), prípadne priamo z kamery aj na diaľku zálohovať pomocou WIFI snímaný materiál do mobilu.

GoPro HERO3 test foto pod vodou

Režimy
Po spustení kamery sa ponúka štandardne prvý režim a to videokamera. Nasleduje režim fotografie vytvárajúci jeden záber po stlačení spúšte. Nasleduje sériové snímanie, ktoré nie je typickým sériovým snímaním, ale vo vysokej kvalite vytvorí niekoľko desiatok fotografií v sekunde, čo určite vyžaduje aj kvalitnú kartu aspoň CLASS 10. Ďalší z režimov umožňuje intervalové fotografovanie. Docielite tak podľa nastavenia snímku každých 5 sekúnd, dve sekundy, pol sekundy, alebo ako si sami nastavíte v ďalšej z volieb, ktorá je SETTINGS. Všetko je zobrazované na malom LED displeji na prednej strane prístroja a odlíšené jednoduchou grafikou. V SETTINGS si už následne môžete upraviť hodnoty každého režimu záznamu o ktorom bola teraz reč.
Funkcia Auto Low Light a ďalšie schopnosti kamery vám dokážu upravovať obnovovaciu frekvenciu a svetelnosť podľa toho, v akých podmienkach sa nachádzate. Najmä pri jazdách na bicykli cez rôzne tmavé lesy, osvetlené lúky, a aj iné časté zmeny lokácií a ich svetelnosti, sa stretnete so zlyhávaním iných kamier, čo sa vyrovnávania týka. Opakované zmeny nakrúcaných miest od svetelných po tmavé v našom prípade vyhodnocovala kamera na výbornú. Nie len že vyrovnávala a dolaďovala vo výslednom zábere dobre podmienky, aj pri nakrúcaním smerom k priamemu priamemu slnku si s ním poradila hravo. Slnko uzatvorila do koróny a bez poškodenia záberu a jeho presvetlenia je v jasnom a kvalitnom zábere všetko, čo by pri inom objektíve bolo preexponované a s prepáčením „v háji“. To ocenia outdoorový športovci, ktorý tak nemusia dávať pozor, aby nešli objektívom smerom k slnku. Pri širokom uhle, aký zaberá pri nakrúcaní, by bolo vlastne nereálne nakrúcať vždy len jediným smerom od slnka, aby sa predišlo nahrávaniu proti slnku.

Používanie, nakrúcanie a fotografovanie
Kamera určená najnáročnejším športovcom a všetkým, čo chcú mať v bežných a aj náročných podmienkach vysokokvalitný záznam, ponúka okrem videa aj 12 Mpx fotografie. V oboch prípadoch je nutné očakávať fotografie v štýle rybieho oka, čiže široký ohol okolia v jedinom zábere. To dodáva určitý nádych akcie, či „moderného umenia“, ako to nazval jeden priateľ. Stále však ide o veľmi dobrú kvalitatívnu úroveň vyhotovených záznamov. Kamere nevadia otrasy a stíha pomerne dobre. Keďže ju dokonca používajú aj ako čiernu skrinku jazdci na motorkách a aj vodiči v autách ako autokameru, stíha s vysokou detailnosťou aj veľmi rýchle predmety.

Plusy:

  • Kvalita vyhotovovaného záznamu aj fotografií
  • Svetelnosť objektívu: 2,8 f/
  • Záznam až v Ultra HD – 4K (maximum 1920x1080p)
  • Vysoká odolnosť a bohaté možnosti využitia
  • Vodotesný obal k dispozícií v každej edícií kamery
  • Kompatibilita držiakov s predchádzajúcou verziou GoPro kamier
  • WIFI možnosti spojenia s mobilným telefónom iPhone, s Android a aj s Windows 8 Phone
  • Veľmi dobré meno a výrazný marketing, ktorý stavia na reálnych záberoch, ktoré sa podaria v rovnakých situáciách a pri rovnakých nastaveniach aj vám

Mínusy:

  • Miestami stále vysoká cena, avšak občas so zaujímavými akciami predajcov, zároveň nutnosť rôznych držiakov, pokiaľ meníte často spôsoby využívania kamery a nechcete improvizovať a riskovať nestabilitu uchytenia
  • Dá sa hovoriť o pluse a aj mínuse, že chýba LCD displej a možnosť nahliadnuť na záber, či skontrolovať úspešnosť zachytenia
  • Aplikácia pre možnosť ovládania a komunikácie z mobilu cez WIFI nemusí fungovať spoľahlivo a rýchlo na každom mobilnom telefóne. Samozrejme, záleží aj od jeho výkonu, takže nie je dobré sa spoliehať, že GoPro App bude bezproblémovo fungovať na každom smartphone.
  • Pri určení kamery pre extrémne športy a extrémne podmienky vlastne tento profil napĺňa a o zásadných mínusoch nemôže byť reč.

Prístroj sme získali od MEGAFOTO.sk, predajcu fototechniky, ktorý umožňuje si kameru aj zapožičať na jeden, prípadne viac dní. Využiť to môžete napríklad, ak vás čaká zoskok padákom. Čiže udalosť krátkodobá, ktorú sa oplatí mať zaznamenanú.

Povinná výbava extrémneho športu
Internet a Youtube je plný videí s hlavičkou GoPro. Aj ja som ich mal svojho času po krk, pretože zachytávali nádherné zábery, ktoré sa ani nezdali byť reálne. Treba to skúsiť. Nie len, že videá sa vám podaria v rovnakej kvalite, aká je vidieť na Youtube, ale tie vaše videá sú o vás. Výborné vlastnosti kamery 1080p (60fps) sú najvýraznejšie na miestach, kde to žije. Pokiaľ ste v pohybe a okolo vás je dostatok svetla a okolia, aj na videu je čo obdivovať. Výborne vynikajú farby, blízke aj vzdialené objekty. Rozlíšenie 2K alebo 4K je naozaj top toho, čo môžete na trhu dostať. Taktiež umožňuje záznam videa v slow motion 720p s fps 120 a v tomto prípade je už o čom hovoriť, pokiaľ sa radi okrem športu hráte aj s videom a strihom.

Kým bežne by ste si s bežným fotoaparátom tiež vedeli spraviť nejaký ten záber svojej cesty na horskom bicykli, alebo pri zoskoku padákom, stále by ste riešili niekoľko problémov a to primárna stavba prístroja, jeho uchytenie, váha, uhol a kvalita obrazu. Pridajme k tomu aj výdrž batérie a súvislé video v takejto kvalite, čo je stále ešte pre mnoho fotoaparátov a kamier problém. GoPro má jednu nevýhodu a výhodu zároveň a to fakt, že nemá displej s live view. Nevidíe, čo nakrúcate a dokonca ani nevidíte, či vôbec niečo nakrúcate. O tom, že sa zaznamenáva, viete len cez malý led displej na prednej strane prístroja a vďaka svetelnej indikácií. Nežmýka však aspoň batériu, keďže displej samotný patrí medzi najväčších žrútov energie mimo samotný záznam. Nič sa nevysúva ani nezasúva, kamera nemá zoom, pretože ho nepotrebuje. Zaznamenáva totiž vysoký uhol, ktorý oficiálne zdroje uvádzajú ako až 170°, čo je úctyhodné. Nie je ak nutné starať sa o to, kam kamera smeruje. Stačí ju mať nasmerovanú aspoň približne a máte istotu, že máte zaznamenané všetko potrebné.

Uchytenie
GoPro priamo továrensky do predajní dodáva aj množstvo ďalších doplnkov. Medzi rôznymi úchytkami a popruhmi na pripevnenie kamery na prilbu či telo sú to aj také špeciality ako odnímateľný LCD displej, ak naozaj vyžadujete pohľad na to, čo nakrútite. Medzi obľúbené doplnky je náhradná batéria pre dlhé túry a určite aj rôzne tipy držiakov. Obľúbené sú tyčové držiaky, alebo len úchytky na rôzne tyče, inštalovateľné napríklad na lyžiarske palice. S takto nainštalovanou kamerou sa dajú naozaj vyhotovovať parádne videá, najmä ak nezabudnete na to, že na palici kamera je a beží. Cyklisti, pretekári, motorkári, parašutisti, alebo, či horolezci siahnu najčastejšie po prichytení na prilbe. Existuje viacero spôsobov upevnenia. Niektoré si dokonca majitelia kamier riešia po svojom pomocou iných menších držiakov. Existujú aj popruhy, ktoré dovolia kameru pripojiť na telo, čo využijú vodní športovci, alebo lyžiari.

Dobré meno aj medzi záchranármi
GoPro nájdete aj medzi záchranármi. Používajú ho hasiči, niektoré oddiely polície, horskí záchranári v USA, v Alpách a podľa niektorých zdrojov by sme našli aj niektorých u nás, ktorí sú vybavení kamerami. Dobré meno majú nepochybne pre výdrž batérie, odolnosť v rôznych podmienkach, mrazoch, ako aj pre rozmery, ktoré neprekážajú pri práci záchranára.