Príďte si ochutnať dia zmrzlinu už túto sobotu!

0
2858

Tento rok sa uskutoční už XX. ročník Celoslovenskej predajnej výstavy potravín a pomôcok pre ľudí nielen s diabetom, známa pod názvom „DIA VÝSTAVA“.

Dia zmrzlina

Prvú júnovú sobotu sa v Bratislave koná XX. ročník „Dia Výstavy“. Uskutoční sa v sobotu 4. 6. 2016 v čase od 9.00 do 14.00 hod. Miestom konania je už tradične Stredisko kultúry Bratislava-Nové Mesto, Vajnorská 21, ktoré sa nachádza medzi Trnavským mýtom a Polus City Center. Vstup je voľný.

Na výstave si na svoje prídu nielen diabetici, ale aj ľudia, ktorí majú iné druhy obmedzení pri prijímaní potravy: celiatici alebo ľudia s laktózovou intoleranciou. Nie je to však akcia pre „diagnózy“. Mnohé výrobky potešia aj vyznávačov zdravého životného štýlu, ale aj vegetariánov či vegánov.

Na podujatí sa už klasicky zúčastnia potravinárske firmy, u ktorých je možnosť zakúpiť si špecializovaný sortiment, ktorý bežne treba prácne zháňať v obchodoch. Vo veľkej sále je možnosť vybrať si zo širokého sortimentu potravín, nápojov a dia pomôcok. Výber zahŕňa najrôznejšie potraviny s nízkym glykemickým indexom, výrobky so stéviou a tiež potraviny s epitetami „eko“, „bio“, „gluten-free“ a „lactose-free“. Okrem toho vystavovatelia ponúkajú aj vynikajúce dia zákusky, syry, syrové maškrty, kvalitné múky a čokolády, prírodné jogurty, ale aj bylinné čaje a kozmetiku.

Jedným z najsilnejších lákadiel bola minulý rok – a pravdepodobne bude aj tento rok – výborná dia zmrzlina. Ale ochutnať môžete aj bezlaktózové i celiatické sorbety.

Tradične prítomné budú aj farmaceutické firmy, ktoré oboznamujú verejnosť aj s najnovšími technologickými výdobytkami v oblasti diabetológie, napríklad s inzulínovými pumpami či senzormi. Ich odborníci sa s návštevníkmi ochotne porozprávajú, oboznámia ich s novinkami, ktorých dosah dokážu vysvetliť tak, že tomu porozumejú aj laici.

Stevia

Tohtoročné novinky

Výstava aj tento rok ponúka niekoľko noviniek, ako napríklad makové mlieko bez laktózy, ktoré má viaceré priaznivé účinky na organizmus a na trhu predstavuje novinku.

Na výstave bude prítomný aj podológ, ktorý návštevníkom poskytne rady ohľadom starostlivosti o chodidlá. Táto oblasť má pre diabetikov veľký význam, správnou starostlivosťou o nohy totiž možno významne pomôcť pri prevencii tzv. „diabetickej nohy“, jednej z najvážnejších komplikácií diabetu, ktorá môže končiť amputáciou dolných končatín. Do radu starostlivosti o nohy patria aj vystavovatelia, ktorí ponúkajú obuv vhodnú pre diabetikov a rovnako aj ponožky. Tie v prvom rade musia byť bezšvové a v oblasti členku nesmú obmedzovať krvný obeh. V sortimente sa v posledných rokoch objavili aj nylónové ponožky.

Výstavy sa zúčastnia aj odborníci v oblasti stravovania, ktorí poradia, ako sa stravovať chutne, správne a mať diabetes pod kontrolou. Návštevníci môžu dostať odpoveď aj na otázku: Ako získať radu od kvalifikovaného lekára z domu..

Popri možnosti nákupu návštevníci môžu využiť aj bezplatné meranie krvného tlaku, glykémie, meranie svalovej hmoty, vody v tele, tuku a aj konzultáciu v tejto oblasti. Na výstave sú tradične prítomní aj lekári diabetológovia aj zdravotné sestry z oblasti diabetológie a diétne sestry.

Rodiny s deťmi určite poteší, že organizátori ani tento rok nezabudli na deti a pripravili pre nich detský kútik.

Zažiť spoločenstvo

Organizátorom výstavy je už tradične Diador, občianske združenie, ktoré spája mladých diabetikov a zameriava sa na organizovanie kultúrnych, športových a edukačných podujatí. Práve pre ich angažovanosť toto podujatie nemá len charakter výstavy, ale ponúka možnosť osobných stretnutí, príjemných rozhovorov so starými známymi.

Výstava už roky ponúka skvelú možnosť, ako si zaobstarať celoročné zásoby niektorých dia výrobkov, ktoré sú inak ťažšie dostupné. My v rodine máme viacerých diabetikov, pre ktorých tu vždy kupujeme dia ponožky, diabetický vanilínový cukor, ktorý sa mi výborne osvedčil, keď pečiem dia verziu niektorých sviatočných maškŕt.

Zároveň to vnímame aj ako rodinnú záležitosť. Naše deti majú príležitosť oboznámiť sa s niektorými aspektmi života svojho ocka, ktorý je diabetik 1. typu. Dcérky zažijú, že naši známi tiež majú diabetes, majú inzulínovú pumpu, pichajú si do prsta, keď si merajú cukor. Pre nás doma je to samozrejmosť, ale naše deti sa pomaly už dostávajú do veku, keď začínajú citlivejšie vnímať iných ľudí a iné rodiny. A pomaly zisťujú, že inde je to iné, že mnohí nepoznajú diabetes. Dúfam, že keď tu na výstave vidia normálnych a veselých ľudí, s ktorými sa bavíme a smejeme, dokážu potom vnímať toto ochorenie prirodzene a s akceptáciou. Preto považujem túto výstavu za príležitosť zažiť spoločenstvo s inými rodinami s podobným osudom, zažiť spolupatričnosť.