„Odborníci“ kričia a choré stromy naďalej ohrozujú mesto

0
5461

chore-stromy-bratislava

Nedávno Bratislavou otriaslo viacero káuz proti výrubu stromov v hlavnom meste. Verejnosť sa búrila proti výrubu a všetci sa tvárili, že sú odborníci na túto problematiku. Výrub stromov sa predsa nerobí! Najnovšie môžete v našom hlavnom meste vidieť rôzne billboardy a plagáty, ktoré odsudzujú Bratislavu za to, že rúbe svoje stromy. Kto však vyrába tieto plagáty? Ľudia, ktorí sú laici a strom vidia ako predmet, pod ktorý sa môžu skryť pred slnkom. Na jednej strane majú pravdu – stromy by sa nemali rúbať. No na druhej strane, zvážili zdravotný stav týchto drevín? Určite nie. Ak by to urobili, sami by finančne prispeli na odstránenie týchto nevyhovujúcich drevín.

Samozvaní odborníci, prečo chcete mať v meste choré stromy?

Výrub stromov nie je spontánna vec, pre ktorú sa rozhodnú úradníci počas obednej prestávky. Existujú zákonné pravidlá, normy a vyhlášky, ktoré presne stanovujú, kedy a za akých podmienok sa stromy môžu rúbať. Záleží aj na tom, či sa nachádzajú v intraviláne obce, alebo vo voľnej prírode. Niektoré dreviny sú náletové, iné invázne (rozširujú sa a vytláčajú naše pôvodné druhy) a je našou povinnosťou ich odstraňovať. Vyhlášky taktiež presne zadávajú pravidlá, ako bude výrub prebiehať a aká náhrada za vyrúbané stromy bude musieť byť vykonaná. Áno, za každý vyrúbaný strom musí ten, kto ho vyrúbal, zabezpečiť na vlastné náklady adekvátnu náhradu, ktorú stanoví obec. Samozvaní odborníci, ktorí bojujú proti tomuto výrubu, bojujú proti sebe a v podstate si protirečia. Chcú mať v meste zdravé a pekné stromy – prečo teda chránia tie choré, ktoré ohrozujú svoje okolie a aj ostatné stromy? Naozaj je nevyhnutné zbytočne plytvať papierom (ktorý je z dreva stromov), aby sa chránili stromy, ktoré roznášajú choroby?

vyrub-stromov-bratislava

Pri výrube stromov je potrebné mať rozsiahle dendrologické znalosti, informácie o prejave zníženej vitality alebo o statickej stabilite stromu. Parametrov je viac a taktiež je dôležité, ako má strom vyzerať v meste, či naopak vo verejnom prostredí. Výrub určite nemôžeme nazvať prirodzenou obnovou, ktorá je typickým prejavom zdravého porastu, no odstraňovanie chorých jedincov je viac než na mieste. V zahraničí prebieha obnova mestskej zelene v oveľa radikálnejšej forme a aj napriek tomu je kvalita verejnej zelene na omnoho vyššej úrovni.

chory-strom-vyrub

Výrub stromov v Bratislave je nevyhnutný a skôr než na protesty proti výrubom by sa mohli ľudia radšej venovať vzdelávaniu v oblasti dendrológie. Problém mesta nie je vo výrube, ale v nesprávnej starostlivosti o dreviny. Áno, aj o stromy sa treba správne starať a priebežne odstraňovať poškodené časti a konáre. Choroby sa šíria aj medzi drevinami a taktiež tu máme škodcov. Odstraňovanie týchto nevyhovujúcich drevín je nevyhnutné pre zvyšovanie kvality mestskej zelene v Bratislave.

ZDIEĽAŤ
Predchádzajúci článokAko ušetriť na dovolenke? Vyberte si z týchto tipov!
Ďalší článokPavúky obľubujú orálny sex!
Keď som mal 25, dal som výpoveď aby som sám cestoval po svete. Kancelária nikdy nebola pre mňa. Z cestovateľského blogu Bez Mapy som si spravil zamestnanie na plný úväzok a stal sa digitálnym nomádom. Všetko čo potrebujem k práci je môj laptop, WiFi a hlava plná nápadov. Dlhodobo cestujem po svete a svoje zážitky, rady a tipy ako žiť život na vlastnú päsť zdieľam s tebou na tomto blogu. Pridaj sa ku mne a zahoď svoj strach z nepoznaného.