Nikon Coolpix S9500: kompakt s 22x optickým zoomom, WIFI a GPS

0
1438

Nikon D9500Na poťažkanie ľahký, hoci o niečo väčší, než iné v rovnakej triede, bude patriť medzi na ovládanie jednoduché automatické fotoaparáty ideálne pre neprofesionálneho fotografa na záznam obrázkov či videa v bežných situáciách, na dovolenkách, rodinných oslavách, či na bežné fotografovanie. Fotoaparát a prvý pohľad príliš nezaujme, keďže prináša presne to, čo od neho očakávate bez toho, aby ste ho pred tým videli. Dizajn môže pripadať fádny, lenže nesúďme podľa vzhľadu. Prístroj sa pýši niekoľkými nápismi, ako napríklad WIFI, 22x optický zoom, či FULL HD video a tak sa ešte môže konať príjemné prekvapenie.

Do našej redakcie sa dostalo strieborné vyhotovenie. Materiálom je plast. Predné telo je vypuklé v okolí objektívu, ktorý sa vysúva a je krytý svojim vlastným zaklápacím systémom, čiže žiadne odnímateľné kryty. Bok tvoria dve krytky na HDMI port a microUSB / TV pripojenie. Vrchnú stranu prístroja tvorí ukrytý blesk, ktorý sa vysunie len po zadaní voľby blesku cez tlačidlá, nejde ho vysunúť nechtiac, či fyzickým zámerom bez zapnutého prístroja. Tlačidlo ON/OFF je len mierne vpadnuté a po zapnutí sa rozsvieti. V blízkosti je väčšie tlačidlo spúšte a objímka tlačidla s rúčkou, pre priblíženie a oddialenie. Rúčka, alebo ak chcete, otočná páčka, je ľahko dostupná aj po slepu pre čiastočný výkroj a tvarovanie. V tesnej dostupnosti a na dosah prstov ruky v uchopení je otočný výber fotografických režimov. Aktívna časť prístroja disponuje dominantným displejom, ktorý však ponúka dostatok priestoru aj rozsiatym tlačidlám. Celkom hore je pogumované parkovisko na palec pravej ruky a vedľa neho je vo výkroji tlačidlo nahrávania videa. Je tak na šťastie samostatné. Pod ním je tlačidlo PLAY, pod ním je otočné kruhové tlačidlo so smerovými voľbami a pod ním kôš a tlačidlo menu.

Ovládanie
Displej ponúka veľmi pekné farby a kvalitu zobrazenia pri fotografovaní, ako aj pri prezeraní. Práca s ním teda bude zároveň tešiť. Prístroj ponúka jednoduché ovládanie, ladené v čiernosivom prevedení neťahá oči, je prehľadné a jasne ovládateľné. Pre tých, čo radi ovládajú tú istú vec dvoma rôznymi spôsobmi je možné v menu medzi voľbami prepínať jednak stláčaním smeroviek na okrúhlom tlačidle, ale výber je možný aj pokrútením tohto tlačidla. K dispozícií máte na výber nastavenie fotoaparátu, nastavenie videa, všeobecné nastavenia a GPS nastavenia, čo je výhodou pre tých, čo radi cestujú a chce mať zaznamenané polohy daných fotografií. Z jazykov ovládania je možné vybrať niekoľko svetových, prípadne čeština.

Režimy fotografovania a základné úpravy
Pre fotografujúcich je pri tomto prístroji výzbroj fotografických režimov ako aj možnosti úpravy už vyhotovených snímkov. Úpravy sú aj pri samotnom fotografovaní, čiže režimy ako sépia, monochromatické, či selektívna farba už pri fotografovaní sú samozrejmé a k tomu pripočítajme napríklad jednoduchú panorámu. S ňou je možné spájať súvislé fotografie jednoducho do jednej veľkej.

Video
Full HD video je v slušnej kvalite a snímať je možné dokonca aj spomalené videozábery. Nahrávanie je možné v režimoch: 1080p 30fps, 720p 30fps, iFrame 540/30, 480 30fps, HS 240/8x, HS 480/4x, HS 720/2x a 1080p 15fps HS 1080/0.5x

Určenie prístroja a jeho prednosti
Prístroj nie je určený pre celkom začínajúcich fotografov a celkom neznalých. Použitím sa hodí pre človeka, pre koho toto nie je prvý fotoaparát a vyžaduje od neho viac, napríklad v podobe režimov a úprav snímkov, panoramatické snímky, či potrebuje kvalitný optický zoom na bežné snímky, prípadne kvalitné Full HD video. Cena fotoaparátu sa pohybuje od 205 EUR v slovenských obchodoch, čo je adekvátne k vyššie spomenutým vlastnostiam. WIFI funkciu ocenia najmä mladí, pokiaľ chcú konkrétne snímky nechať zdieľať na sociálnu sieť, alebo prenášať na iné zariadenia, napríklad iPhone, iPad, či smartphony. Pomocou SSID nastavíte svoj názov zariadenia a v nastaveniach WIFI aktivujte túto voľbu.

Fotí pekné fotografie pre bežné použitie, na trhu je v striebornom, čiernom a bordovom prevedení, pýši sa funkciami GPS a WIFI, či pekným OLED 3 palcovým displejom a 22x širokým optickým ZOOMom. Balenie obsahuje US nabíjačku s konvertorom na EÚ, ktorá je tvorená malou skrinkou a USB káblom. USB kábel je samozrejme použiteľný taktiež pre spojenie s počítačom.