Neuveriteľný príbeh lásky tetovača z Osvienčimu

0
3078

Nová kniha Tetovač z Osvienčimu prináša úžasný príbeh o tom, ako našiel lásku v koncentračnom tábore.

Lale Sokolov, rodným menom Ludwig Eisenberg, sa narodil v roku 1916 na Slovensku židovským rodičom a do koncentračného tábora sa dostal v roku 1942. Obetoval sa za svoju rodinu, bez toho, aby vedel, aké hrôzy ho v tábore smrti čakajú.

Lale, ďalej známy ako väzeň 32407, musel pracovať ako stavbár, kým nedostal týfus. Počas choroby sa o neho staral francúzsky akademik Pepan, ktorý z neho spravil svojho asistenta a naučil ho tetovať. Keď jedného dňa Pepan zmizol, Lale sa stal hlavným tetovačom v Osvienčime. To mu prinieslo privilégiá ako lepšie prídely a vlastnú izbu. Napriek tomu si uvedomoval, že každý deň môže byť vďačný za to, že vôbec prežil.

„Robil, čo musel, aby prežil“, vyjadrila sa Heather Morrisová, autorka knihy Tetovač z Osvienčimu. „Povedal, že ste prijali, čokoľvek vám ponúkli. Vzali ste to a boli ste radi, lebo to znamenalo, že na ďalší deň sa možno zobudíte.“

Zo všetkých ľudí, ktorých musel tetovať, na neho jedna žena zanechala hlboký dojem. V júli 1942 dostal pod ruku predlaktie ženy, ktorá bola ďalej známa ako 34902. Po rokoch, keď si na toto stretnutie Lale spomínal, vyhlásil, že „ako tetoval číslo na jej ľavé predlaktie, ona vytetovala číslo na jeho srdce.“ Táto žena bola Gita Fuhrmannová zo ženského tábora Birkenau. S pomocou strážnika z SS jej pašoval listy a dokonca bol jej a jej kamarátkam schopný poslať extra prídely.

Lale využíval svoju pozíciu na to, aby pomohol toľkým ľuďom, koľkým to šlo. Obchodoval s miestnymi, aby dostal viac prídelov pre tých, čo to najviac potrebovali.

Keď v roku 1945 začali nacisti presúvať ľudí z Osvienčimu, Gita sa bez stopy stratila. Lale ale nikdy nestratil nádej, že sa jedného dňa znovu stretnú.

Po oslobodení z Osvienčimu a návrate domov sa vydal do Bratislavy, kadiaľ prechádzali mnohí preživší na ceste do svojich domovov. Už počas cesty sa mu ale zrazu do stredu cesty pred jeho koňa postavila známa žena. Lale a Gita sa konečne našli a v októbri 1945 sa vzali.

Po uväznení vládou za posielanie finančnej pomoci Izraelu emigrovali Sokolovci do Melbourne. V roku 1961 sa im narodil syn Gary. Pôvod ich romance udržiavali v tajnosti pred všetkými okrem najbližších až do Gitinej smrti v roku 2003. Lale zomrel o tri roky neskôr s vedomím, že ľudia po celom svete budú jedného dňa poznať tento neuveriteľný príbeh silnej lásky.

Čítajte tiež:

Príbeh Howarda Schultza – muža, ktorý stojí za značkou Starbucks

Ako zistiť, či chodíte s chorobne konfliktným človekom

10 rád ak sa chystáte fitko navštíviť prvý krát


Zdroj: http://www.independent.co.uk/life-style/love-sex/auschwitz-tattooist-love-story-holocaust-nazi-ss-guards-lale-sokolov-gita-a8149131.html