Príbeh Howarda Schultza – muža, ktorý stojí za značkou Starbucks

0
3135

Azda každý pozná Starbucks – najznámejší kaviarenský reťazec na svete. Za obrovským úspechom spoločnosti však stojí Howard Schultz, muž, ktorý priniesol taliansku kávovú kultúru do USA.

Howard Schultz sa narodil v roku 1953 v newyorskom Brooklyne a pochádzal zo skromných pomerov. Ako sám neskôr prezradil, mal iba sedem rokov, keď si jeho otec, ktorý pracoval ako vodič, zlomil členok a rodina zostala úplne bez príjmu.  

Mladý Howard bol od útleho detstva aktívny športovec a na strednej škole hrával futbal, vďaka čomu sa mu podarilo získať štipendium na Northern Michigan University. Stal sa tak prvým členom rodiny, ktorý získal univerzitné vzdelanie.

Chcel niečo viac

#MondayMotivation Dream BIG! #Quotes #HowardSchultz #Starbucks #Motivation #Dreams #Entrepreneur #BIG #ILAB

A post shared by ILAB Accelerator (@ilabaccelerator) on

Tak ako mnoho mladých ľudí po ukončení školy, ani on nemal jasnú predstavu o svojej budúcnosti. Skúsil šťastie v Xeroxe, a neskôr nastúpil do švédskej spoločnosti Hammarplast, ktorá predávala európske kávovary. Netrvalo dlho, kým Howarda povýšili do pozície viceprezidenta a generálneho riaditeľa. Napriek zdanlivému úspechu sa však necítil vo svojej práci spokojný a naplnený. Chcel niečo viac.

Schultz prvýkrát počul o Starbucks Coffee Tea and Spice Company ešte ako zamestnanec spoločnosti Hammarplast. V tom čase mal Starbucks v Seattli otvorené iba štyri prevádzky, ktoré sa však nezameriavali na predaj kávy tak, ako to poznáme dnes, ale špecializovali sa na predaj kávových zŕn. Schultza upútalo, že si tieto malé prevádzky objednávali veľké množstvo kávovarov, a keďže každým mesiacom čísla objednávok rástli, rozhodol sa odísť do Seattle a skúsiť svoje šťastie práve v spoločnosti Starbucks.

Vášeň pre prácu, ktorou títo milovníci kávy disponovali, Schultza naplno pohltila. Aj napriek tomu, že rozhodnutie pracovať pre Starbucks pre neho predstaovalo sťahovanie cez celú krajinu a nižší príjem, Schultz si bol svojím krokom viac než istý.

When your hands are full and you couldn't be happier. #CoconutmilkMochaMacchiato #Coconutmilk #?

A post shared by Starbucks Coffee ☕ (@starbucks) on

Predávať zážitok a nie len kávu

Charakter spoločnosti a budúcnosť Howarda Schultza sa však zmenila až vtedy, keď ho spoločnosť vyslala do Milána, kde si všimol niekoľko kaviarní, ktorých majitelia poznali svojich zákazníkov po mene a ponúkali im cappuccino a caffe late. Až tam pochopil skutočný vzťah ľudí ku káve a nadobudol presvedčenie, že práve toto je smer, ktorým by sa mal Starbucks uberať –  predávať zážitok, a nie len kávu.

Majitelia Starbucksu to však cítili inak a sklamanému Schultzovi neostávalo nič iné, iba spoločnosť opustiť a založiť si vlastnú kaviareň. II Giornale, ktorá bola replikou kaviarní, aké videl v Taliansku, zožala okamžitý úspech, a v rekordne krátkom čase sa začala rozrastať o ďalšie prevádzky. Odlúčenie od Starbucksu netrvalo dlho, a už o dva roky neskôr Howard Schultz spoločnosť kúpil a stal sa jej generálnym riaditeľom. Dnes patrí k najbohatším ľuďom planéty a najznámejší kaviarenský reťazec Starbucks má viac ako 21 000 prevádzok v 65 krajinách sveta.

Čítajte tiež:

Rozhovor: Cestovateľka a blogerka Anie Songe: Z Londýna do Thajska, na Bali a pokojne aj ešte ďalej!

Rachel Brathen – žena, ktorá premenila svoju popularitu na Instagrame na pomoc iným

Fenomén 21. storočia: Pes namiesto dieťaťa