Na Červenom Kameni odštartoval Historický festival aj s koňmi a rytiermi

0
2307

rytieri na Červenom Kameni 2013Tento rok si organizátori historického festivalu na hrade Červený Kameň pre návštevníkov pripravili azda ešte bohatší program ako minulý rok. Na bojisku sa odohrávali už od otvorenia rôzne podujatia, súboje a ukážky zbraní či bojov. Pre návštevníkov bola pripravená tribúna a svoje čestné miesto mala v kráľovskej lóži aj kráľovňa a sudcovia. Presne tak, ako mali hlavy krajiny svoje miesto na rytierskych zápasoch v dávnom stredoveku. Aj my sme zavítali na toto podujatie tradične s dobrou náladou a očakávaním, čo všetko nové sa bude dať dozvedieť a čo vidieť. Neprehliadnuteľnou súčasťou tohto festivalu tento rok boli však nepochybne kone a ešte väčší počet statných a obratných rytierov, než minulý rok. Kone mali v priebehu dňa niekoľko svojich čísiel a to hlavné sme už priamo my v redakcii nestihli, no o pár hodín si ho užijú stovky, či až tisícky návštevníkov, čo si nenechali ujsť ani záverečné hodiny prvého festivalovérho dňa. Azda najväčším ťahákom mimo hlavné večerné číslo súboja rytierov, boli aj pre nás vystúpenia s koňmi.

Výnimočný krásou a určitou pompou bol cvičený kôň mladej jazdkyne, ale aj viacerí jazdci, ktorí tých svojich obratne zvládali. Čísla sokoliarov poznamenal zmysel pre humor jedného z vtákov, ktorý uletel, no jeho neúspech strčili do vrecka iné nádherné dravce lietajúce aj nad hlavami prítomných divákov.

Historicky festival Červený Kameň 2013

Tmavé oblaky na oblohe neustále hrozili, že spustia na zabávajúcich sa ľudí dážď, avšak ruch na celom hrade Červený Kameň nakoniec nepostihla žiadna sprcha. Každý si tak mohol užiť v suchu niekoško miest, stánkov, zábavných hier, detskú jazdu na koňoch, stredoveký kolotoč, alebo sa nechať obliecť do brnenia. Aj na samotnom hrade bolo plno, záujem o prehliadky bol pomerne veľký a záujem o dobroty samozrejme tiež. Na jednom z predných dvorov tradične návštevníci nájdu aj zajtra množstvo stánkov s remeselníkmi, výrobkami, ba dokonca aj bábkovým divadlom. Prípadne na hlavnej lúke za toaletami a vodou nájdete aj niekoľko stánkov s ďalšími dobrotami, kotlíkovým gulášom a inými dobrotami.

Historicky festival Červený Kameň 2013

Zajtra, 19. mája, druhý festivalový deň
Taktiež druhý festivalový deň, zajtra, prinesie bohatý program. To všetko, čo sa nezmestilo do soboty sa predstaví v nedeľu. Pripravte si preto voľný čas a nenechajte si ujsť podujatie, ktoré podľa EVČ áut na parkovisku prilákalo najviac ľudí z Trnavy, Bratislavy, Hlohovca, ale aj takých kútov ako Praha, Košice, Viedeň, Brno, Prešov a iní. Podľa nami počutých jazykov sa na podujatí objavili anglicky, maďarsky, česky, nemecky, ba dokonca aj rusínsky hovoriaci návštevníci.

Historicky festival Červený Kameň 2013
Historicky festival Červený Kameň 2013
Historicky festival Červený Kameň 2013

Na podujatí sme pripravili aj niekoľko videí, ktoré síce nepatria medzi profesionálne, ale skôr o krátke testy univerzálneho Nikon P7100. Fotografie z podujatia nájdete aj na našom Facebooku.
Viac informácií o programe a samotnom podujatí nájdete aj na stránkach www.historickyfestival.sk.
Viac videí nájdete aj na našom Facebooku, alebo na Youtube kanáli.