Najžiadanejšie slovenské potraviny Slovákov v zahraničí: Kofola aj Horalky

0
14159

Slovákov by sme našli azda naozaj všade. Mnoho ich žije v Čechách, v Chorvátsku, v Nemecku, Írsku, USA, v Kanade, ale aj celkom na východe, v Afrike. Skrátka všade. Slovenské chute a gény vychované na kyslej kapuste, dobrej kapustnici, bryndzových haluškách a fajnej klobáske v zahraničí skôr či neskôr pocítia nedostatok dobrôt tak známych pre naše končiny. Priam pohromou je pre mnohých odsťahovanie sa a uvedomenie si, že telo si musí zvykať na celkom inú stravu a najmä žiadna kofola, žiadne zavináče, poriadne klobásky, bryndzové halušky… a menovať môžeme aj hodinu. Vzhľadom na bohatosť tejto témy som sa pokúsil zostaviť desať tých naozaj najžiadanejších potravín, o ktorých Slováci v zahraničí snívajú, pri návšteve domoviny si ich doprajú a najmä sa radi snažia dostať pár kúskov aj tam, kde žijú dnes. Ktoré potraviny by sme mohli zaradiť medzi tie top?

Horalky a piškóty

1. Kofola

nie je síce slovenská (svojim spôsobom je československá a aj to sa počíta), no nedokáže si bez nej predstaviť azda polovica mladej generácie návštevu baru, či reštaurácie. Kofole a jej ťažkej dvojlitrovej plastovej fľaši sa poteší každý jeden Slovák žijúci napríklad v USA, kde kraľuje niekoľko druhov kolových nápojov. Kofola je ale len jedna. Podobne je to aj s Vineou. Aj o nej snívajú v zahraničí a sen im spĺňa až balíček od milujúcej rodiny, či priatelia cestujúci objavovať nový domov vineového abstinenta.

2. Horalky

Nie, to nie je opakovanie frázy a spomínanie na pieseň Marka Christensena. Mnohí Slováci, ktorí do Turecka, USA, či Írska prichádzajú za rodinou do kufrov balia horalky, lebo niektorí ľudia sa za nimi idú doslova potrhať. Ide o jeden z artiklov, ktorý je možné kúpiť akurát v poľských obchodoch v USA, kde je sortiment aj z ČR a SR. Samozrejme, už nie tak cenovo dostupné ako u nás. Horalky sa v tomto prípade kupujú na kartóny a dokonca ak ochutnajú aj zahraniční susedia, budúca dodávka sa občas môže zvýšiť. Čo tak ešte keks Mila, alebo čokoládka Deva?

3. Bryndza

Ach, bryndza nešťastná. Pre niektoré krajiny je to dokonca nebezpečný náklad, keďže nevedia v ich podmienkach spraviť rozbor a pre nich je to neznáma aromatická hmota neznámeho zloženia. Preto sa nedivte, ak vám bude po prílete do destinácie balík bryndze chýbať a nájdete si v kufri len varovanie o tom, že bola odstránená ako zakázaný predmet. Je veľmi nedostatkovým tovarom aj pre nízku dobu trvanlivosti oproti baleným horalkám. V USA ju nekúpite a nahradiť ju je nemožné len tak. Aj preto ide o jedlo typické pre naše končiny a dostať ju v zahraničí býva nákladný problém. V ČR ešte ako tak bryndzu zoženiete, no skúste kúpiť bryndzu v Kalifornii. Zahraniční Slováci často na Slovensku ako prvé chcú práve halušky a samozrejme bryndzové.

4. Kyslá kapusta

Nie vietnamská, ani čínska, ale slovenská. V poriadnom súdku vyležaná, slaná, kvasená kapusta a  z nej pripravené jedlá. Vianoce bez tradičnej kapustnice si niektoré regióny ani nedokážu predstaviť. Šikovnejší gurmáni si ju doma pripravia presne podľa slovenských receptúr a tak majú trochu domova vďaka vlastným rukám aj v kuchyni.

5. Treska či zavináče

Niečo, čo naozaj v zahraničí mimo naše blízke okolité krajiny nie je, sú zavináče a typická sekaná majonézová treska s cibuľou. Nájdete veľké množstvo šalátov, no ak niekto vyrástol na klasickej treske a miluje chuť zavináčov, ťažko mu ich niečo nahradí. Jednoduchá príprava a chuť, no predsa pre mnohých ľudí fantastická a nezameniteľná. Do USA sme síce ryby ešte nepašovali, no o zavináčoch sa ani len nechyruje napríklad v Turecku, kde sa po nich idú aj Česi potrhať.

6. Piškóty, či babičkyne koláče

Obyčajné klasické pečené piškóty, tak obľúbené do ovocných a zmrzlinových pohárov, na výrobu cukroviniek a rôznych zábavných kulinárskych srandičiek. Pokiaľ by vo väčšine zahraničia poznali piškóty také ako my, ich tvar a dostupnosť, zrejme by mali oveľa viac zábavy v kuchyni, napríklad tak ako u nás. Každý vieme, na čo by sme ich doma vedeli použiť. Mnohým však chýbajú a tiež nie sú dostupné v zahraničí, prípadne aspoň vo väčšine krajín. K piškotám pripojím aj rôzne babičkyne, či mamičkyne koláče, ktoré vždy pripomínajú domov a ani nemusia mať nič spoločné s piškótmi…

7. Kvalitná slaninka a klobásky

Sú krajiny a prekvapivo ide o veľký počet krajín, kde nekúpite za neprehnaný peniaz dobrú slaninku alebo klobásku. Gombasecká, či Kohút, Čabajka, alebo len obyčajná Malokarpatská saláma. To sú pochúťky, s ktorými môžeme potešiť ľudí viac na sever, či na západ.

8. Alkohol

Či Slovák, alebo Čech, pri otázke, čo mu v zahraničí chýba sa často dopočujete jasne a zreteľne aj zmienku o alkohole. V zahraničí často nemajú ani poňatia, čo je to pravá slivovica, marhuľovica (nikto tu zámerne nepíše nič o slivke a marhuli, ako sú označované sirupové vody s cukrom a liehom), skutočné vychladené pivo s penou a bublinkami, alebo kvalitné víno. Darček dovážaný v kufri v podobe domácej 54% môže byť hodnotným darom. Keď už fľašku, tak slovenskú. So zahraničným dovážaným alkoholom to budete mať ako s nosením dreva do hory.

9. Husacie či kačacie hodovačky

Pokiaľ nepočítame blízke Rakúsko, Maďarsko a Chorvátsko, potom už veľa krajín nenájdeme, kde nám vôbec môžu naservírovať poriadnu kačacinu či husacinu s lokšami, dobrou kapustou, pečienkou a jablkami (či aspoň snažiť sa priblížiť originálu). Kto raz ochutná tú chuť a dokáže si ju vychutnať plnými dúškami, nezabúda asi nikdy. Odísť do zahraničia a byť vyznávačom tejto prevažne jesennej lahôdky, to určite zanechá dieru. Veľkú dieru, ktorú sa bude takýto gurmán snažiť zaplniť pri každej jesennej návšteve juhozápadu Slovenska.

10. Tyčinky, chrumky a lupienky

Ako posledné z desiatky si môžeme spomenúť skupinu rôznych dobrôt, na ktoré sa viažu neraz aj spomienky z detstva. Bežné zemiakové lupienky sú v niektorých krajinách nereálnym snom. Akoby silou mocou museli všetky zmesi mlieť a pridávať do nich rôzne prísady, už to nebudú priamo rezané zemiaky. Staré známe hnedé tyčinky so soľou tiež nie sú bežné, skôr sa stretneme s rôznymi alternatívami, napríklad so sezamom. Nuž a staré dobré arašidové chrumky? Pre tie majú slabosť či muži, či ženy, stále.

Pozor na obmedzenia
V každom prípade je dobré upozorniť aj na fakt, že jednotlivé krajiny zakazujú dovoz určitých, alebo všetkých potravín. Pokiaľ sa niekomu niečo podarilo doviezť aj napriek zákazu, je rizikom, ktoré môže byť posudzované podľa platných zákonov danej krajiny. Pred dovozom niektorých jedál do zahraničia sa preto ubezpečte, že dovozom konkrétnej potraviny neporušíte žiadne zákony a nariadenia. Prísne zákony sú napríklad v Austrálií, Dubaji, do určitej miery aj v Chorvátsku. V niektorých krajinách napríklad platí aj obmedzenie na počet, či váhu dopravovaných potravín.

Vzhľadom na vysoký počet cestovateľov a tých, čo sa zaľúbili aj do inej krajiny ako svojej domoviny, sa istotne nájde aj mnoho iných pochúťok a jedál. Doplňte tento zoznam o tie svoje. Čo by ste ešte doplnili? Syrové korbáčiky, žinčicu, alebo termix?