Na Bali popravujú psíkov ako na bežiacom páse. S úsmevom!

0
2953

Bali Vraždenie psovNa indonézskom ostrove Bali, lákavým cieľom pre turistov prevažne z Austrálie, Nemecka, ale aj z našich končín, sa rozhodla vláda bojovať proti túlavým psom a psom v útulkoch naozaj nechutným spôsobom. Organizácia PETA svojim videom upozorňuje, ako bezcitne sa vôbec v tejto krajine môžu chovať k psíkom, ktorí pritom už podľa videa v žiadnom prípade nemôžu byť len tak túlaví.

Čistikrvné, alebo zmes? V tej halde je to jedno
Plemená, ktoré len v našich končinách stoja čistokrvné niekoľko stoviek eur, krásne malamuty, aj pouličné zmesky. To všetko dostáva smrtiacu inkejciu po ktorej sa zvieraťu podlomia kolená a v kŕčoch padá na zem. Čistokrvní mopslíci sú cenní aj u nás, na Bali sú príťažou. Malé šteniatka, ktoré sa ťažko mohli stihnúť niečím previniť, otáčajú na chrbát, aby odhalili holé brušká. Tie hneď prederaví ihla striekačky, rovnaká, používaná opakovane pri pokojne celej kope pomaly umierajúcich ničomu nerozumejúcich psov. Akékoľvek inštikty sú im v tejto chvíli už zbytočné.

„Aha, tento je rozkošný, toho si odfotím…“

Balijským „policajtom“ toto všetko pripadá zábavné. Mladá žena, ktorú by sme nebyť celého pozadia veci považovali za peknú Indonézanku, sa usmieva a dokonca necháva vyfotiť nepochybne pre svoj Facebook. Je to jasné preto, že dané úsmevné momenty nefotografuje na svoj služobný fotoaparát, ale na vlastný mobil. Služobný fotoaparát pritom zachycuje podrobne celý priebeh a azda každého usmrteného psa.  Aj takto môže vyzerať prinášanie, zabíjanie a hromadenie psíkov. Psík na videu, ktorý pre zabijakov predstavuje malé nebezpečenstvo, je po injekcii nechaný na pár sekundovej slobode, nechápajúc, prečo toľko iných psov leží všade naokolo a prečo práve on zažíva náhle zmeny. Bezradnosť a zúfalstvo. Chovatelia psov na Slovensku si môžu nechať oči pre plač. Vláda na ostrove údajne svoj postoj nezmení a vyhovára sa na bezpečnosť a zdravie svojich občanov pre možné šírenie nákaz. Tak ako Ukrajina nedávno, si aj Bali začalo uvedomovať prítomnosť túlavých psov práve teraz a problém rieši náhle a razantne. Neexistujú organizácie a osveta v krajine, ktorá by vlastnenie psov posúvala do lepšej roviny, prinášala osvetu o útulkoch, alebo sa snažila ponúkať psom druhú šancu.  Pozor, video je len pre silné žalúdky a je nutné potvrdiť svoj vek. Video je prístupné len plnoletým. 

Vrah v teréne
To isté sa deje priamo v teréne. Po meste chodia ľudia, ktorých pritom nezaujíma, či je pes obchodníka pri stánku, patrí nejakému dieťaťu, alebo ide o psíka, ktorého majiteľ stojí hneď vedľa. Muž príde k nemu, pichne ho s jedovatou látkou a ak sa aj snaží uniknúť, je stratený.

Video až príliš výstižné
Hoci ide len o pár minútové video, je zvláštne, že sa podarilo nerušene nakrútiť všetko, ba dokonca tvár šťastnej dievčiny s „krvavými rukami“. Ťažko hovoriť o zámernom videu, pretože po mnohých správach z Ázie, o gastronómií orientovanej na psie mäso, či dokonca pojedanie malých detí, môžeme brať postoj ázijských krajín k psom za podstatne odlišný, než je u nás. V našich končinách prijímame psov ako priateľov, členov rodiny, verných spoločníkov. Ázia nás opakovane presviedča, že pes v nej neznamená tak veľa ako pre nás. Prekvapivo ani vzácne a čisté plemená, ktoré na videu usmrcuje injekcia. Prečo vlastne injekcia? Používa sa ako najrýchlejší, najistejší, a hlavne najlacnejší spôsob nenáročný na priestor, zariadenia a obsluhu.

Ukrajina psov priamo spaľovala
Pred prípravami futbalových majstrovstiev na Ukrajine pred pár rokmi sa v niektorých mestách Ukrajina vysporiadala s túlavými psami naozaj svojsky. Ako prvé miesto na Slovensku sme si vtedy dovolili napísať článok, ktorý sa písal naozaj ťažko. Vozidlá s aktívnou žeravou pecou slúžili na priame spaľovanie psov zaživa priamo na ulici. Po ich odchyte a strčení do textilných vriec bolo zbavenie sa zvieraťa otázkou pár minút. Taktiež fungovali aj zvážacie jednotky na miesta, kde sa vrecia so psami hromadili a do pece hádzali postupne. Ani tam však zrejme nemajú cit k psom taký, ako u nás.