Festivalové hity na 9. ročníku filmového festivalu Cinematik

0
1296

Filmové hity, Cinematik 2014Medzinárodný filmový festival Cinematik pravidelne prináša na Slovensko filmy z najväčších svetových festivalov a tak je tomu aj tento rok. Diváci budú mať možnosť vidieť filmy mladých, talentovaných tvorcov, napríklad Xaviera Dolana, no taktiež filmárskych legiend Jeana-Luca Godarda a Richarda Linklatera, ktorí tento rok získali významné ocenenia v Cannes, respektíve na Berlinale. 9. ročník festivalu Cinematik sa uskutoční v dňoch 10. – 15. septembra v Piešťanoch.

Tom na farme (Tom à la ferme) je už štvrtý film kanadského autora a herca, dnes 25-ročného Xaviera Dolana. Zachováva si v ňom mnohé zo svojich predchádzajúcich filmov (napr. aj u nás známe Imaginárne lásky), najmä dôraz na vizuálnu stránku a hudbu, no zároveň sa po prvýkrát posúva bližšie k žánrovej kinematografii. Práve vďaka tejto kombinácii sa po premiére v Benátkach viacerí kritici zhodovali, že ide o jeho doposiaľ najlepší film.

Dolan nakrútil thriller v duchu Patricie Highsmith alebo Alfreda Hitchcocka, v ktorom skúma psychické týranie a homofóbiu. Mestský hipster Tom prichádza na vidiek, aby navštívil pohreb svojho milenca. Ostáva na farme milencovej rodiny, ktorá nevedela o jeho sexuálnej orientácii a stáva sa terčom útokov jeho brata. Zároveň však nechce jeho matke povedať, kto v skutočnosti je a necháva ju žiť v tom, že jej syn mal priateľku.

David Robert Mitchell sa po druhýkrát predstavil v rámci Týždňa kritiky na Festivale v Cannes. Nestáva sa pritom často, aby sa v Cannes premietal horor a navyše s tak pozitívnymi ohlasmi. Rešpektovaný magazín Indiewire, napríklad, napísal, že „It Follows je tínedžerský horor, aký ste doteraz nevideli“.

Podobne ako vo svojom predchádzajúcom filme The Myth of the American Sleepover sa Mitchell zameriava výlučne na svet mladých ľudí a problémy spojené s dospievaním. It follows reflektuje objavovanie sexuality a s tým spojený strach z prenášania chorôb; názov taktiež odkazuje na život na sociálnych sieťach. Mitchell sa inšpiruje žánrovou klasikou (predovšetkým Johnom Carpenterom) a vzdáva jej poctu, no zároveň na diváka nežmurká a vytvára napínavý príbeh so silnou atmosférou.

Cenu poroty získal v Cannes nový film Jeana-Luca Godarda Adieu au langage, filmová esej o stave kinematografie a sveta. Godard dokazuje, že aj vo veku 83 rokov ostáva jedným z najvýraznejších inovátorov, ktorý neustále hľadá niečo nové. Slovami časopisu Variety, Godard má „stále veľa čo povedať a stále veľa nových spôsobov, ako to povedať.

Jeden z najdiskutovanejších filmov tohto roka je bezpochyby Chalpčenstvo (Boyhood), ktoré vznikalo 12 rokov. Film sleduje detstvo a dospievanie chlapca a jedinečný je práve tým, že Richard Linklater ho nakrúcal tak dlho, vďaka čomu sa mu podarilo zachytiť, ako detský herec skutočne rástol. Linklater týmto filmom opäť dokázal, že mu patrí zásadné miesto v americkej nezávislej kinematografii a zaslúžene získal na Berlinale cenu za réžiu.

Na Berlinale sa predstavil aj film Kalvária (Calvary) Johna Michaela McDonagha, dráma s prvkami čiernej komédie. Hlavným hrdinom je kňaz, ktorému počas spovede niekto povie, že do týždňa ho zabije. Aj napriek strachu však kňaz pokračuje vo svojej pravidelnej práci a stretáva sa s miestnymi ľuďmi. Práve tieto interakcie a skvelo napísané dialógy sú hlavným dôvodom, prečo kritici zaradili tento film do súťaže Meeting Point Europe.

Akreditácie na festival Cinematik je možné zakúpiť si už dnes v sieti Ticketportal za 9, resp. 12 Eur.

Medzinárodný filmový festival Cinematik Piešťany je realizovaný s finančnou podporou Audiovizuálneho fondu.
Hlavný organizátor: Cinematik, s.r.o.
Spoluorganizátori: Mesto Piešťany, Mestské kultúrne stredisko mesta Piešťany, US Lúčnica – Dom umenia Piešťany, Kursalon
Hlavní mediálni partneri:   Film Europe Channel, aktuálne.sk, Rádio_FM, Rádio Devín, Kinema.sk
Mediálni partneri:    PNky.sk, TV Karpaty, doba.sk, .týždeň, kamdomesta.sk, gregi.net, shiz.sk, piestanylife.sk, Rádio Slovakia International, zaujimavosti.net