Hneď po Veľkej noci odštartoval Mesiac kultúrneho dedičstva

0
1923

Kedy začína Mesiac kultúrneho dedičstva

Vzdajme sa svojej kultúry a prídeme o časť našej identity. Túto myšlienku si uvedomujú všetci predstavitelia múzeí a galérií, ktorí odštartovali „oslavy“ Mesiaca kultúrneho dedičstva. Ten nám má po roku opäť pripomenúť, akú dôležitú úlohu v spoločnosti zohráva úcta ku kultúre. 

Jarné mesiace sú v európskych metropolách už tradične zasvätené kultúre a histórii. Aj vďaka tomu sa hneď po Veľkej noci začala písať ďalšia epizóda Mesiaca kultúrneho dedičstva, ktorý nám pripomína príbehy jednotlivých pamiatok a múzeí. Istá miera pozornosti sa mu dostane aj u nás, pričom počas celého mesiaca prebehne viacero podujatí s veľkolepým vyvrcholením.

Mesiac kuktúrneho dedičstva

Kedy začína Mesiac kultúrneho dedičstva

18.apríl – Medzinárodný deň pamiatok 

Mesiac venovaný kultúrnemu dedičstvu odštartoval 18.apríla súčasne s Medzinárodným dňom pamiatok. Ten bol pred 34 rokmi vyhlásený UNESCOM ako deň, kedy sa má ešte aktívnejšie budovať povedomie o ochrane pamiatok a historických sídel. Práve týmto dátumom sa začína mesačné obdobie venované osvete o ochrane, podpore a zachovávaní kultúrneho dedičstva.

18.máj – Medzinárodný deň múzeí

Sprievodné akcie, ktoré sa po celej Európe odohrávajú na počesť miestnej kultúry a tradícií, prebiehajú až do 18.mája. Práve vtedy si celý svet pripomína Medzinárodný deň múzeí, ktorý sa prvýkrát oslavoval už v roku 1977. Pri tejto príležitosti sa v mnohých európskych mestách pripravuje vyvrcholenie v podobe špeciálneho programu, ktorým sa celý mesiac slávnostne uzavrie.     

20.máj – Noc múzeí a galérií

Veľká bodka za celým mesiacom prebieha vo viacerých európskych metropolách podujatím Noc múzeí a galérií. K tomuto projektu sa pripojilo aj Slovensko, ktoré po vzore zahraničných miest ponechá otvorené múzeá a galérie do neskorých večerných hodín. Špecialitou programu je prezentácia tajných expozícií a príprava netradičných výstav, ktoré môže verejnosť spoznať výnimočne iba počas tohto podujatia.  

Nebyť Noci múzeí a galérií doplnenej o pár lokálnych podujatí, osveta o ochrane kultúrneho dedičstva na Slovensku by bola dosť slabá. Podpora zo strany médií, štátu alebo reklamných agentúr je minimálna, čiže snaha o vyzdvihnutie domácej kultúry ako jedného z pilierov našej suverenity viazne. Pri dnešnej expanzii globálnych vplyvov je to pre celú našu kultúru určite výstrahou, na ktorú treba dávať pozor.  

Čítajte tiež:

8 zásad Talianov ako dosiahnuť La Dolce Vita. Z cestovín sa nepriberá

Kvalita potravín nás zaujíma viac ako cena. Po škandále s brazílskym mäsom dvojnásobne

Čím leziete čašníkom na nervy