Joker má dôvod na úsmev. Film len v Amerike dosiahol zisk viac ako 93 miliónov dolárov

0
1495

Tvorcovia filmu Joker majú dôvod smiať sa. Napriek obavám z násilných scén sa na film s rekordným hodnotením prišlo pozrieť obrovské množstvo ľudí.

Warner Bros. v nedeľu uviedlo, že Joker získal odhadované tržby, za vstupenky zo 4 374 kín v Severnej Amerike, vo výške 93,5 miliónov dolárov. Predchádzajúcim októbrovým držiteľom rekordu bol Venom, ktorý minulý rok utŕžil počas uvádzacieho víkendu v USA 80 miliónov dolárov. Medzinárodne získal Joker na 73-trhoch 140,5 miliónov dolárov, čo viedlo k ohromujúcemu globálnemu debutu vo výške 234 miliónov dolárov.

,,Ide o oveľa väčší výsledok čo sa týka predaja lístkov, ako sme kedy očakávali,“ vyjadril sa Jeff Goldstein, prezident distribúcie Warner Bros. ,,Odhliadnuc od čísel, sme nadšení, že publikum príjma film taký aký je.“

Od debutu na fimovom festivale v Benátkach, kde minulý mesiac film vyhral prestížne ocenenie Zlatého leva bol Joker vyzdvihovaný aj kritizovaný za temný príbeh najväčšieho Batmanovho nepriateľa, ktorého stvárnil Joaquin Phoenix. Film režiséra a spoluautora Todda Phillipsa bol vždy vnímaný ako risk vzhľadom na svoj skromný rozpočet na pretavenie komiksu do filmu, vo výške 55 miliónov dolárov.

V reakcii na obavy, že film môže mať potenciál inšpirovať násilie, viaceré divadelné reťazce zakázali kostýmy alebo opätovne potvrdili predchádzajúce politiky týkajúce sa masiek a v mnohých mestách, uviedli, že posilnili policajné hliadky okolo divadiel (miest premietania). Niektorí, vzľadom na obavy zo strelby aká nastala v Aurore v roku 2012, požiadali Warner Bros. zaviazať sa ku kontrole zbraní – štúdio však tvrdilo, že túto kontrolu má vždy zabezpečenú. Aj napriek obavám, opatrenia nemali negatívny dopad na predaj lístkov. Ten počas víkendového uvedenia prekročil očakávania a ďalej rastie.

,,Šesťdesiatšesť percent divákov bolo mladších ako 35 rokov,“ uviedol Goldstein. Tí filmu dali aj najvyššie hodnotenie.

Odhadovaný predaj vstupeniek počas piatka až nedeľe v amerických a kanadských kinách podľa Comscore:

1.“Joker,” $93.5 miliónov ($140.5 miliónov medzinárodne)

2.“Abominable,” $12 miliónov

3.“Downton Abbey,” $8 miliónov

4.“Hustlers,” $6.3 miliónov

5.“It Chapter Two,” $5.4 miliónov

6.“Ad Astra,” $4.6 miliónov

7.“Judy,” $4.4 miliónov

8.“Rambo: Last Blood,” $3.6 miliónov

9.“War,” $1.5 milióna

10.“Good Boys,” $900,000

Čo hovoríte na film vy?