Filmové klasiky zo 60-tych rokov

0
3660

Filmové klasiky

V šesťdesiatych rokoch dvadsiateho storočia sa vo svetovej kinematografii zrodilo niekoľko kultových filmov, ktoré ohurujú dodnes.

audrey-hepburn-392920_1920

Raňajky u Tiffanyho

Píše sa rok 1961 a do kín sa dostáva filmové prevedenie úspešného románu Trumana Capoteho, v hlavnej úlohe s krásnou a talentovanou Audrey Hepburnovou. Je to práve filmová rola naivnej a pôvabnej Holly Golightly, ktorá herečku počas jej filmovej kariéry najviac preslávila a postarala sa o to, že sa z filmu stala nestarnúca klasika, ktorá si dodnes získava nových a nových fanúšikov.

Holly nemá stabilné zamestnanie a na prvý pohľad žije na vysokej nohe. Krásne šaty a byt v newyorskom byte si však môže dovoliť iba vďaka tomu, že sa necháva vydržiavať dobre zabezpečenými mužmi, medzi ktorými si hľadá bohatého ženícha. Všetko sa však zmení, keď sa spisovateľ Paul presťahuje do domu, v ktorom býva.

psycho

Psycho

Azda najznámejším filmom z dielne kultového režiséra Alfreda Hitchcocka je psychologický thriller Psycho, z ktorého pochádza aj ikonická hororová scéna vraždy v sprche. Zaujímavosťou je, že celý film bol zámerne natočený ako čiernobiely, a to práve z dôvodu, aby nepôsobil príliš brutálne.

Dej nás privádza k sekretárke Marion Crane, ktorá sa po sprenevere peňazí vydáva na útek a ocitá sa v odľahlom moteli, ktorý patrí mentálne narušenému mladému mužovi.

Closely Watched Trains (1966) | Director: Jirí Menzel | DP: Jaromír Sofr

A post shared by Todd M Duym (@toddmduym) on

Ostro sledované vlaky

Československý film známeho českého režiséra Jiřího Menzla rozpráva príbeh mladého a nesmelého Miloša Hrmu, ktorý počas druhej svetovej vojny nastupuje do práce na malej železničnej stanici, kde zároveň prežíva aj svoje prvé milostné problémy. Pokojný život malej železničnej stanice však naruší blížiaci sa nemecký vlak, ktorý treba zničiť. Snímka v roku 1968 získala aj Oscara za najlepší cudzojazyčný film.

Absolvent

Kultový film Absolvent zachytáva pozadie americkej malomeštiackej spoločnosti. Ben Braddock práve ukončil vysokoškolské štúdium a pri tejto príležitosti usporiadajú jeho rodičia menší večierok, na ktorý pozvú rodinu i známych. Práve tam sa stretáva aj s atraktívnou pani Robinsonovou, ktorá ho napokon zvedie. Ben sa však zaľúbi do jej dcéry, čo pani Robinsonová nesie iba ťažko a rozhodne sa mu pomstiť. Film získal niekoľko ocenení, medzi nimi aj Oscara za najlepšiu réžiu.

2001: Vesmírna odysea

Film 2001: Vesmírna odysea z druhej polovice 60-tych rokov otvára témy ako evolúcia, mimozemšťania a umelá inteligencia. Dej celého filmu je založený na poviedkach spisovateľa Arthura C. Clarka, pričom o réžiu sa postaral Stanley Kubrick, ktorý vďaka majstrovskému spracovaniu navždy zmenil žáner sci-fi. Snímka disponovala na svoju dobu mimoriadnou technickou kvalitou a vizuálnymi efektami, za ktoré získala aj Oscara. Hoci film získal množstvo ocenení, vyslúžil si aj rozporuplnú kritiku.

Ktoré filmové klasiky patria medzi vaše obľubené?

Čítajte tiež:

Piaty film o Indianovi Jonesovi príde do kín až v roku 2020

Recenzia: Ghost in the Shell. Má nábeh na sklamanie roka

5 filmov, ktoré zmenia váš život