Film o jednom z najväčších zázrakov novodobej histórie si budú môcť Slováci vychutnať online už na Veľkú noc

0
1220

Fatima. Pokojné, nenápadné mestečko v strednom Portugalsku sa stalo dejiskom udalostí, ktoré zmenili tvár 20. storočia. Tajomné svedectvo troch detí viedlo k tomu, že dnes toto ani nie osemtisícové mesto navštívi ročne 6 až 8 miliónov pútnikov. O tom, čo sa vo Fatime pred viac ako 100 rokmi odohralo, rozpráva rovnomenný film, ktorý minulé leto dosiahol skvelý úspech v slovenských kinách.

Strhujúca historická dráma Fatima ovládla minulý rok v auguste kiná na Slovensku, keď sa v premiérovom víkende stala najnavštevovanejším filmom. Zaujímavosťou je, že slovenskí diváci si ju mohli pozrieť medzi prvými na svete už 13. 8. 2020. Celosvetová premiéra sa konala až o dva týždne neskôr. Počas týchto veľkonočných sviatkov si Fatimu budú môcť vychutnať aj všetci tí, ktorí premiéru v kinách nestihli. Od 1. apríla 2021 bude totiž dostupná na online platformách Starmax, Slovak Telekom a Orange TV. Snímku si Slováci budú môcť pozrieť v originálnom anglickom znení so slovenskými titulkami alebo so slovenským či českým dabingom.

Fatima rozpráva príbeh troch malých portugalských pastierov, desaťročnej Lucie, jej bratranca a sesternice, ktorým sa v roku 1917 opakovane zjavila Panna Mária. Povedala im, že len modlitby a obeta ukončia 1. svetovú vojnu. Pokojný život detí sa zmenil a upreli sa na ne zraky celého sveta, túžiaceho po mieri. Po rokoch pri stretnutí s profesorom Nicholsom, známym spisovateľom a skeptikom, Lucia už ako rádová sestra spomína na udalosti svojho detstva aj na to, akým spôsobom im všetkým zmenili život.

Traja malí Portugalci sa nemuseli vysporiadať len so slávou a pozornosťou, ale najmä s nedôverou, urážkami a nátlakom zo strany cirkevných aj svetských predstaviteľov. Podobne ako mnohí dedinčania, ani Luciina matka Mária neverí príbehu o zjavení a obviňuje dcéru z klamstva. Zatiaľ čo sa starosta Artur a zástupcovia cirkvi snažia deti presvedčiť, aby svoje tvrdenia odvolali, správa o zjavení sa rozšíri ďalej. Pútnici z celej krajiny prichádzajú do Fatimy s nádejou, že ich modlitby budú vyslyšané. S prichádzajúcimi pútnikmi stúpa aj tlak na sekulárnu vládu, aby urýchlene vyvrátila svedectvo o zázračnom zjavení. Artur sa nakoniec rozhodne uväzniť deti v nádeji, že ich vyhlásia za nepríčetné. Psychiater ale nenachádza žiadny dôkaz tohto tvrdenia a pustia ich na slobodu. V deň posledného zjavenia Panny Márie sa vo Fatime zhromaždia desaťtisíce veriacich dúfajúc, že budú svedkami zázraku. O tom, čo tam zažijú, sa hovorí dodnes…

Film Fatima vznikol v americko-portugalskej koprodukcii a tvorcom sa podarilo získať skutočne hviezdne medzinárodné herecké obsadenie. Dospelú Luciu stvárnila uznávaná americko-brazílska herečka Sônia Braga, u nás známa zo snímok ako Aquarius či Zázrak. Desaťročnú Luciu si zahrala talentovaná Stephanie Gil, ktorá nedávno zažiarila vo filme Terminátor: Temný osud. Hollywoodska legenda Harvey Keitel (Pulp Fiction: Historky z podsvetia, Grandhotel Budapešť, Mladosť, Ír) prijal úlohu profesora Nicholsa, ako starosta Artur sa predstavil slávny Chorvát Goran Višnjić a roly Luciinej matky za zase zhostila Lúcia Moniz, ktorúsi môžu slovenskí diváci pamätať ako temperamentnú Portugalku z úspešnej romantickej komédie Láska nebeská.

Neoddeliteľnou súčasťou filmu je podmanivá hudba talianskeho skladateľa Paola Buonvina, ktorá skvele dotvára atmosféru príbehu. Titulnú pieseň k snímke Fatima pritom nenaspieval nikto menší ako svetoznámy tenorista Andrea Bocelli.

Americký producent James T. Volk si medzinárodný tím veľmi pochvaľuje, dokonca tvrdí, že poslaním filmu je práve spájať nás: „Tento príbeh môže byť univerzálnym mostom medzi ľuďmi akejkoľvek viery. Nevinnosť tých troch detí pomohla rozšíriť posolstvo mieru a nádeje celej generácii. Možno to dokáže i dnes.

Napriek náboženskej téme Fatima rozhodne nie je len filmom pre katolíkov. Snímka približuje fatimské udalosti človeku 21. storočia pútavým, atraktívnym spôsobom a viac ako na samotný zázrak zjavenia sa sústredí na to, ako tieto udalosti ovplyvnili životy troch detí, ich rodiny, ale aj ako sa s nimi vysporiadala portugalská vláda, cirkev a celý svet. Zároveň prináša unikátny filmový zážitok podporený špičkovými hereckými výkonmi, pôsobivou kamerou a strhujúcou hudbou. Podľa producenta Jamesa T. Volka dokázal režisér Marco Pontecorvo vytvoriť film, ktorý osloví veriacich aj neveriacich: „Publikum si môže vybrať z toho, čo sa stalo: je nespochybniteľné, že desiatky tisíc ľudí toho dňa videli na lúke niečo zázračné, čo nedokázali vysvetliť. A pretože sa to nedá vysvetliť, existujú aj ľudia, ktorí tomu neveria. Marco bol citlivý k obom uvedeným hľadiskám a rozpráva tento krásny príbeh veľmi jednoduchým jazykom.

Či už teda veríte, že sa trom portugalským deťom pred 100 rokmi zjavila Panna Mária, alebo nie, Fatima vám ponúkne silný ľudský príbeh plný odhodlania a nádeje na pozadí vojnového besnenia, v ktorom sa predstavia veľké herecké ikony po boku mladých talentovaných hercov. Film bude pre slovenských divákov dostupný online od 1. 4. 2021 na platformách Starmax, Slovak Telekom a Orange TV.