69. ročník filmového festivalu v Cannes otvoril nový film Woodyho Allena

0
3186

V histórii festivalu už v poradí tretí film režiséra Woodyho Allena Café Society zahájil v stredu začiatok tradičného filmového festivalu v známom stredisku francúzskej Riviéry. Festival potrvá až do 22. mája, kedy predseda poroty, režisér George Miller (Mad Max: Fury Road) odovzdá víťazovi hlavnú cenu – Zlatú palmu. Tento rok sa očakáva účasť až 200 tisíc ľudí, i keď v samotnom mestečku žije len 73 tisíc stálych obyvateľov. Vzhľadom na teroristické útoky v Paríži spred pol roka, prebieha festival pod veľmi prísnymi bezpečnostnými podmienkami. Po meste je rozmiestnených až 500 bezpečnostných agentov. Zvýšená výstraha panuje aj v centre mesta a na priľahlých plážach.

Nápad na túto trochu snobskú a veľmi, veľmi hlučnú medzinárodnú filmovú prehliadku dostal ešte v roku 1939 francúzsky minister školstva Jean Zay, ako typicky francúzsku odpoveď na vtedajší vychytený filmový festival v Benátkach, ktorý prebiehal pod záštitou diktátorov Mussoliniho a Hitlera. Ako miesto konania bolo pôvodne vybrané mestečko Biarritz, ale z dôvodu nedostatku finančných prostriedkov vyhralo menšie Cannes. Nakoniec sa však festival podarilo zorganizovať až po ukončení vojny v roku 1946, jeho sláva však po prvom ročníku už len stúpala.

Tohtoročná prehliadka premietaných a zároveň súťažných filmov je viac než pestrá a na jeseň sa v kine budeme mať na čo pozerať. Za pozornosť určite stojí už spomínaný Allenov posledný filmový počin Café Society. Je to klasická „allenovka“ z prostredia hollywoodskej filmovej smotánky, do ktorej vhupne mladý muž (Jesse Eisenberg) a nevie si rady so ženami, láskou a prácou.

Všetky filmy Woodyho Allena sú opradené tajomstvom. Predstaviteľ hlavnej úlohy Jesse Eisenberg v jednom interview dokonca povedal, že scenár k filmu dostal len na jeden jediný deň a potom ho musel vrátiť. Okrem neho si v snímku zahrá aj Kristen Stewart a Blake Lively. Ak obľubujete intelektuálnu bublinu Allenových filmov, Café Society vás určite nesklame.

Medzi pozvanými filmovými hviezdami ani tento rok nebudú chýbať už priam notorickí hostia Julia Roberts a George Clooney, ktorí tu predstavia svoju ďalšiu spoločnú snímku Money Master. Réžie sa prekvapivo ujala americká herečka Jodie Foster. Príbeh z prostredia amerických TV shows a súťaží sľubuje prinajmenšom slušné spracovaný thriller. Nebude chýbať napätie a už štandardne presvedčivé herecké výkony oboch spomínaných hviezd.

Za zmienku určite stojí nový hororový snímok Neon Demon od režiséra Nicolasa Winding Refna, kde hlavnú postavu zveril herečke Elle Fanning. Vizuálne vyšperkovaný príbeh mladého dievčaťa, ktoré sa dostane do nebezpečného sveta modelingu a žien posadnutých krásou je nápadne podobný filmu Carrie, spracovaného na základe románu Stephena Kinga.

Už tradične na festivale nesmie chýbať španielsky režisér Pedro Almódovar a jeho citlivé filmové sondy do ženských duší. Tentoraz na festival priviezol film Julieta, sledujúci ságu matky, ktorá dlhých desať rokov čaká na návrat svojej dcéry.Medzi prekvapenia festivalu patrí určite zaradenie českého filmu Ikarie Xb do sekcie Classics, kde sa uvádzajú kultové snímky formátu Valmont (Miloš Forman) alebo Solaris (Andrej Tartakovsky). Fantasticky spracovaný české vesmírne sci-fi vzniklo v roku 1963 (!) pod režisérskou taktovkou Jindřicha Poláka. Originálna filmová koncepcia a úžasný zvukový dizajn sa objaví v Cannes v remasterovanej, digitálne zreštaurovanej verzii. Slávny Stanley Kubrick sa práve týmto českým filmom inšpiroval pri tvorbe svojho filmového opusu 2001: Vesmírna Odysea.

Predsedom poroty sa po minuloročnom Tarantinovi stal režisér George Miller, ktorý za svoj snímok Mad Max: Fury Road pozbieral závideniahodný počet filmových ocenení. Dopĺňa ho americká herečka Kirsten Dunst (v roku 2011 vyhrala v Cannes cenu za najlepší ženský herecký výkon vo filme Melancholia), ostrieľaný americký herec Donald Sutherland, dánsky herec Mads Mikkelsen (známy záporák z bondovky Casino Royal), francúzsky režisér a scenárista Arnaud Desplechin a speváčka a občasná herečka Vanessa Paradis.

Last night ✨

A photo posted by Eva Longoria (@evalongoria) on

Na červenom koberci by sa pred náhlivé blesky fotoaparátov mali postaviť aj hollywoodské hviezdy Sean Penn, Robert de Niro, Russel Crowe, Jeff Bridges či krásna Charlize Theron. Mimochodom, vedeli ste, že v Cannes je (okrem Paríža) postavených najviac luxusných obchodov (Chanel, Chopard, Prada, Rolex…) na skromných 800 metroch pobrežnej promenády Croisette, než v ktoromkoľvek inom francúzskom meste?

Cannes_1Cannes je jednoducho créme de la créme filmového sveta… 😛

Photo & video credit © https://www.instagram.com/festivaldecannes/ a Eva Longoria