Bratislava zarastá burinou, kým alergici preplácajú lieky. Kde je chyba?

0
5218

Každoročný problém je tu opäť. Jeden by si pomyslel, že človek sa poučí z minuloročných chýb, no v rámci mesta Bratislava to neplatí ani zďaleka. Alergici už nemajú energiu bojovať a jediné, čo im ostáva, je spoliehať sa na svoje lieky, ktoré ich alergie zmierňujú. Kosenie je v hlavnom meste Slovenska viac sporadickou záležitosťou než pravidlom a financie sú rozdeľované na dôležitejšie veci. Kde je chyba a prečo sa trávnik nekosí? Nie je to problém len alergikov, aj keď tí trpia najviac. Nepravidelným kosením sa rozširuje burina, škodcovia a v neposlednom rade je to aj veľký estetický problém. Keď už sa tak radi porovnávame s Rakúskom, videli ste u našich susedov nepokosený trávnik?

 alergici-burina

Kosenie trávnika v Bratislave zastalo v čase

Všetci vieme, že hlavné mesto Bratislava by bolo najradšej, keby bola v celom meste betónová plocha podobne, ako tomu nasvedčuje aj nanovo zrekonštruované Šafárikovo námestie. Podobne by bolo pre mesto výhodné, aby bola celoročne zima, kedy sa netreba až tak veľmi starať o svoje okolie. Netreba vytrhávať burinu, strihať stromy a kry a aj na vode sa čo-to ušetrí. Samozrejme, v zime treba odhŕňať sneh a vykonávať posypy – ale to je iná téma.

Na fotografiách z mestskej časti Rača vidíme, ako veľmi je tu zanedbané okolie. Čo však na to miestni obyvatelia?

„Je to strašné. Som alergik a vždy, keď kráčam na zastávku električky, začnem nekontrolovateľne kýchať. Nehovoriac o majiteľoch psov, ktorí si myslia, že keď je exkrement ich psa vo vysokej tráve, tak ho netreba odstrániť.“ Tomáš B., Krasňany

burina-bratislava

neporiadok-bratislava

Problémov spojených s nepokosenou trávou je oveľa viac, než sa môže na prvý pohľad zdať. Úplne tým najvážnejším sú, samozrejme, alergie, ktoré vznikajú aj vďaka peľu z rôznych tráv. Ako by sa však tomuto peľu dalo zabrániť? Už na základnej škole sa deti učia, že peľ vzniká v kvete. Ak by sa tráva a burina pokosila ešte pred tým, než by rozkvitla, prestali by sa šíriť alergény a taktiež aj samotná burina. Ak by sme ju nenechali vytvoriť semená, prestala by sa vo veľkom rozširovať. Podobne to platí aj pre púpavu.

problemy-bratislava

Burina v okolí ciest, na zastávkach mestskej hromadnej dopravy, v okolí lavičiek a smetných košov je každoročný problém, ktorý mesto nerieši. Jednoduchý manažment a plán kosenia by to však vyriešil a ulahodilo by sa tak nielen alergikom, ale aj tým, ktorým prekáža vysoká tráva, burina či kliešte.

hlavne-mesto

ZDIEĽAŤ
Predchádzajúci článokSpomaľte a vychutnávajte si život
Ďalší článokPrečo doktorom záleží na šťastí a prečo by sme sa o to svoje mali starať tiež
Keď som mal 25, dal som výpoveď aby som sám cestoval po svete. Kancelária nikdy nebola pre mňa. Z cestovateľského blogu Bez Mapy som si spravil zamestnanie na plný úväzok a stal sa digitálnym nomádom. Všetko čo potrebujem k práci je môj laptop, WiFi a hlava plná nápadov. Dlhodobo cestujem po svete a svoje zážitky, rady a tipy ako žiť život na vlastnú päsť zdieľam s tebou na tomto blogu. Pridaj sa ku mne a zahoď svoj strach z nepoznaného.