Bony a Klid 2: pokračovanie veksláckeho filmu v premiére od 5. júna 2014

0
2832

Bony a klid 2Pamätáte si ešte éru pred pádom totality? Pôvodný film Bony a klid znamenal tak trochu revolúciu vo svete filmu v tedajšom Československu. Spisovateľ Radek John a režisér Vít Olmer si totiž dovolili nakrútiť film, ktorý podrobne popisoval špinu, praktiky a podvody, ktoré vďaka režimu mali živnú pôdu a mohli fungovať. Kontroverzná téma okolo zločinu sa v roku 1987 stala hitom a aj napriek tomu, že film bol zakázaný, vďaka podsvetiu sa predsa len šíril vďaka VHS kazetám a videl ho potom kde kto. Až po čase cenzúra dovolila distribúciu do kín a Československo malo svoj kinohit. Zaujímavosťou je, že sa vo filme objavila aj slávna skladba od Frankie Goes to Holywood, ktorú vtedy bezplatne dovolili tvorcovia použiť v tomto filme. Šlo tak výnimočne o zahraničný soundtrack na československom filme, ktorý dodnes pre mnohých je vyvolávačom spomienok na film. Bony a Klid sa vracajú, po 25-tich rokoch, keď už svet valút a tuzexu je len čisto spomienkovou záležitosťou? Hlavní hrdinovia sa prispôsobili súčasnosti a aj tá prináša príležitosti pre podvody a špinavé prachy na rôzny spôsob. Pokračovanie filmu prináša mimo všetky staré známe tváre pôvodného zakázaného filmu, aj niekoľko nových, celom nové prostredie aj dobu, aj keď rovnakú chuť po prachoch.

Bony a Klid 2 v našich kinách od 5. júna 2014. 

Z príbehu filmu:
Bíny Martina zapojí do výpomoci takzvaným navŕtavačom okien, ktorí po nociach vykrádajú vily boháčov. Obaja sú však pri akcii takmer chytení políciou a musia sa vypariť z Prahy. Nakoniec sa ocitnú u starostu mestečka Brod, ktorým nie je nikto iný, ako niekdajší šéf bandy Richard (Josef Nedorost). Ten oboch stratencov na čas pracovne umiestni do svojej súkromnej firmy – bordelu pre bohatú zahraničnú klientelu, navonok sa tváriaceho ako charitatívny prevýchovný ústav prostitútok. Richard má však oveľa väčšie plány, chce vhodne využiť dotácie na odstránenie povodňových škôd. Komu vadí, že povodeň v mestečku nikdy nebola!?

Bony a Klid 2
Foto © Vojtech Resler

V Brode má advokátsku prax iný Martin, o generáciu starší vozíčkar (Jan Potměšil). Áno, je to ten Martin, ktorý pred dvadsiatimi rokmi tiež prišiel do Prahy, kde potreboval zohnať bony a vďaka Bínymu nakoniec skončil s celou bandou vekslákov za mrežami. Dodnes sa nevysvetlilo, kto Martina vtedy v kriminále zhodil z okna… Bíny s Martinom mladším, majú za úlohu zapojiť Martina seniora do plánovaného Richardovho dotačného tunelu. Veľmi sa im to nedarí, je zjavné, že advokát – vozíčkar sa stretol s Bínym veľmi nerád.

Bony a Klid 2
Foto © Vojtech Resler

Zato nasadenie zajačika Martina na postaršiu Evičku (Veronika Jeníková) vyzerá nádejne. Evička sa dobre vydala a rozviedla a má kontakty, dokonca na šéfa dotačného odboru na ministerstve. Martin teda dostane za úlohu svojím šarmom a výkonom Evičku primäť, aby schôdzku Richarda s ministerským šéfom sprostredkovala. Lenže Martin sklame – nie je žiadny gigolo a navyše je tu Linda (Gabriela Kratochvílová), Richardova dcéra, do ktorej sa Martin zamiluje a ona doňho tiež.

Bony a klid 2
Foto © Vojtech Resler

Martin sa, hoci nerád, stále viac zaplieta do kšeftov Lindinho otca. Martin senior vidí vo svojom mladom menovcovi samého seba pred dvadsiatimi rokmi a rozhodne sa, že ho z Richardových chápadiel vytiahne. Medzitým Evička splnila úlohu a sprostredkovala stretnutie Richarda s ministerským šéfom. Na dotačnom prameni sedí Karel, capo di tutti, vtedajšia šedá eminencia, ktorý všetkých vekslákov obral a potom naservíroval spriateleným policajtom. Karel (František Švihlík) prevezme od Richarda tučnú zálohovú obálku a sľúbi pečiatku s tým, že po pečiatke musí nasledovať ešte väčší doplatok.

Bony a Klid 2
Foto © Vojtech Resler

Aktéri príbehu sa zídu na honosnej oslave Richardových narodenín, kde sa majú dohodnúť detaily biznisu, ktorá má samozrejme nečakane dramatický priebeh – obaja Martinovia takmer prídu o život. Žeby smutný koniec príbehu? Kdeže. Nasleduje príprava exemplárnej pomsty, účinne elegantná…

Prináša agentúra NoGup