Bob Marley by dnes oslávil 68 rokov, zomrel pred 23 rokmi

0
3354

Bob Marley, obal od CD LEGENDDnes by známy hudobník Bob Marley oslávil 68 rokov. Človek, ktorý preslávil svoju domovinu ako najslávnejší Jamajčan, priniesol do sveta hudbu štýlu reggae, lásku k tráve, spravodlivosti, mieru a k životu.

Život Boba Marleyho
Bob Marley sa narodil 6. februára 1945 a zomrel 11. mája 1981. Hneď v úvode ho každý predstavuje ako hudobníka, speváka a gitaristu z Jamajky, najslávnejšieho predstaviteľa štýlu reggae. Narodil sa v dedinke Nine Mile bielemu otcovi a čiernej matke. Práve pre jeho zmiešanú krv sa stával terčom posmechu. Otec mu zomrel keď bol malý a tak sa so svetom predsudkov stretával pomerne často bez väčšej opory. Čoskoro po otcovejsmrti sa s matkou presťahoval do hlavného mesta Kingston aj kvôli práci. Vyrastajúc medzi černochmi dostával cítiť, že je iný. Prežívaná šikana a tyranizovanie od iných rovesníkov ho naučili vyspriadať sa s dospievaním silou. Venoval sa športu, a vedel sa dobre brániť. Niet potom divu, že aj vo svojej hudbe prejavoval lásku a chuť po mieri. Už v mladosti sa spoznával s miestnymi hudobníkmi. V roku 1963 založil s priateľmi Petrom Toshom a Bunnym Livingstonom prvú kapelu, ktorá niekoľko krát zmenila svoj názov, až zakončila na The Wailers. Celkovo Marleyho čakala búrlivá kariéra spojená s rôznymi zmenami v kapele, prestupu na vyznávanie rastafariánstva a dredov, stihol sa oženiť s Ritou Andersonovou.

Tvorba a smrť Boba Marleyho
Pre jeho politickú angažovanosť si zrejme vyžiadal neželanú pozornosť dodnes neznámeho strelca, ktorý zranil jeho priateľa, manželku aj jeho samého strelnou zbraňou. V júli roku 1977 si zranil palec na toľko vážne, že musel byť amputovaný. Bob s tým nesúhlasil, keďže jeho rastafariánske presvedčenie pokladá ľudské telo za celok a nemožno z neho časti oddeľovať. Pri vyšetrení mu našli nádor, ktorý neskôr zapríčinil aj jeho smrť. Závet po sebe nezanechal, pretože by podľa rastafariánskeho presvedčenia napísaním závete potvrdil smrť a prelomil nekonečnosť ľudského bytia. Počas jeho Uprising tour v roku 1980 skolaboval, keď sa prechádzal po Central Parku v New Yorku. Nakoniec museli nedokončenú šnúru koncertov Uprising zrušiť. Jeho posledným koncertom bol koncert 23. septembra 1980 v Pittsburghu. Až niekoľko posledných dní pred smrťou prejavil záujem o vyliečenie a vyhľadal pomoc v Nemecku. Tam ho čakala zlá správa a to fakt, že jeho rakovina je v poslednom štádiu. Pri ceste domov to už do rodnej krajiny nestihol. Pri leteckom prestupe v Miami skolaboval a zomrel ráno 11. mája 1981 vo veku 36 rokov v nemocnici Cedars of Lebanon. Pochovali ho v Ocho Rios v hrobke s jeho gitarou značky Gibson, futbalovou loptou, bibliou, jointom a prsteňom od etiópskeho princa Asfa Wossena. Zostali po ňom okrem manželky a syna aj dodnes známe hity, ako napríklad No woman no cry, Sun Is Shinning, Three Little Birds, Redemption Song, Buffalo Soldier, One love, I shot the Sheriff, Stir it up, Jammin‘, War, Get up stand up, Exodus, Mellow Mood, Waiting in Vain, Ganja Gun, Sun Is Shining, Zimbabwe, a mnoho ďalších.