Múzeum Boba Marleyho a slávna ulica Hope Street 56 na Jamajke

0
2942

Bob Marley MuzeumBob Marley je jednou z najväčších osobností hudby a hlavný predstaviteľ štýlu reggae. Je najznámejším a najslávnejším Jamajčanom. Dnes je jedným z ťahúňov turizmu smerujúceho na Jamajku. Rovnako ako svojský štýl hudby, preslávil aj rodnú krajinu a tak niet divu, že len kvôli nemu sa na ostrov vydávajú už aj turisti z našich končín. Dom, v ktorom prežil väčšinu svojho života sa nachádza na „ulici nádeje“, teda Hope Street 56 v hlavnom meste Jamajky v Kingstone. Práve Hope Street 56 je celosvetovo najznámejšia adresa na celej Jamajke. Dnes sa na nej totiž nachádza aj múzeum tohto stále nesmrteľného hudobníka.

Bob Marley a obchod so suvenírmi
Foto ©VE: obchodík so suvenírmi v duchu Boba Marleyho

Bob Marley Muzeum

Obľúbené miesto turistov
Zväčša sa sem dostanete v rámci organizovaných výletov, ale ničím neobvyklým nie je ani cesta na vlastnú päsť. Sprievodkyňa dokáže v anglickom jazyku previesť návštevníkov Bobovým životom, upozorní na viacero zaujímavých predmetov, faktov a premietne v premietacej miestnosti krátky film o jeho živote. Interiér múzea tvorí viacero novinových článkoch spojených do súvislej steny. Akoby tapeta tvorí dojem slušná zbierka novín a titulkov z takmer celého vtedajšieho slobodného sveta. Iná miestnosť zas ponúka pohľad na niekoľko ocenení, vyznamenaní, ale aj takých, ktoré dostal až po smrti. Všade vidieť jeho tvár. Nechýba viacero predmetov, ktoré pripomínajú jeho koncerty a slávu.

Na menšom obrázku celkom hore je niekoľko fotografií a jedna z jeho gitár. Na obrázku vedľa je Bobova oddychová posteľ. Fotografia nižšie zachytáva dvoch miestnych rastafa-hudobníkov, akých sú ostatne na Jamajke aj dnes.

Každá drobnosť má dnes cenu
Staré lístky z koncertov, platne, jeho osobné veci, ako aj viacero drobností. Vonku neďaleko hlavnej budovy ešte stále môžete nájsť zaparkovaný džíp pod strieškou, na ktorom sa kráľ reggae vozil. Už sa síce na ňom pár desaťročí nikto nepreháňal, no i tak ide o cenný kúsok, ktorý už chceli do svojich automobilových zbierok chtiví zberatelia.

Bob Marley Muzeum

Na obrázkoch nie je samotné múzeum, ale skôr jeho vnútro. Zaujímavé video nižšie zachytáva niečo viac z okolia a areálu múzea. Pôvodne šlo o svetlý väčší poschodový rodinný dom s vlastným dvorom. Dnes je z celého domu múzeum a dvor je trávnikom, obklopeným múrom s tvárami Boba Marleyho a iných hviezd reggae.


Dovolenka na Jamajke nie len pre Boba Marleyho
Letieť na Jamajku len preto, aby ste videli múzeum a dom Boba Marleyho asi nebude príliš rozumné. Ako dôvod radšej majte niečo celkom iné. Určite choďte na Jamajku objavovať jej krásy prírody, histórie, luxus miestnych hotelov, nádherné more s čistou vodou, bohatý podmorský svet akým oplýva azda celý Karibik. Jamajka je jedinečná, nežije len Bobom Marleym, ale aj svojimi úspešnými športovcami. Dokonca aj najrýchlejší muž planéty Usain Bolt je hrdý na svoje rodisko. Jamajka sa dávnejšie preslávila aj v americkej komédii Kokosy na snehu, kde sa jamajský snežný bob zúčastnil olympiády a to aj napriek tomu, že všetci štyria bobisti pred nástupom do profesionálneho športu nikdy neokúsili pravý sneh. Jamajka sa oplatí objavovať aj pre prírodné krásy, nádherné divé vtáctvo, národné parky a takmer povinnosťou je akýkoľvek trojfarebný suvenír. Veď kto sa môže pochváliť jamajskou čiapkou v národných farbách a originál z Jamajky? Na Jamajku lietajú aj slovenské cestovné kancelárie, zväčša cez Prahu.

© všetky fotografie na týchto stránkach aj bez nutnosti pripájať tento text je zakázané duplikovať a využívať bez súhlasu autora. Kontakt na autorku máme v redakcii.