Belgický umelec Fabre za vyhadzovanie mačiek do vzduchu už schytal

0
1455

Mačky a Jan FabreBelgičan Jan Fabre, ktorý sa už v minulosti preslávil svojimi zvláštnymi pokusmi a „umeleckými“ kúskami, to skúsil znovu. Z nakrúcania toho, čo predviedol však uniklo video, o ktorom on sám nevedel, že ho niekto nakrúca. Fabre sa totiž naposledy snažil nakrútiť podivný dokument na objednávku o tom, že mačky vždy dopadnú na nohy a nič sa im nestane. Spôsob, akými mačky do vzduchu vyhadzovali jeho asistenti však vyvolal pochybnosti o tom, či to vôbec mal byť dokument, alebo len zvrátené týranie zvierat. Kde bol Fabre? Pár schodov nad miestom, kde dopadali mačky, tancoval. Umenie, ktoré nemožno nazvať inak, ako debilné a absurdné.

Mačkám to očividne vadilo a verejnosti neskôr tiež
Mačky mňaukali od strachu a nedopadali vždy na labky, keďže plocha, na ktorú padali, bola na schodoch, len niekde vystlaná nejakým druhom látky. Fabreho teraz prenasledujú milovníci mačiek, píšu mu výhražné a nespokojné emaily, nadávky, hľadá sa jeho adresa, ba dokonca ho vraj podľa rôznych blogov už napadla aj skupinka ľudí pri prechádzke v parku, kedy dostal pomerne slušnú nakladačku. Zdá sa, že si tak zbytočne rozhneval verejnosť, pričom z rôznych úkrytov vydáva vyhlásenia, a reaguje v diskusiách, že to nebolo myslené v zlom a že mačky sú v poriadku. Keďže je Fabreho tvár pomerne známa, nebol problém mnohým ľuďom spoznať ho na ulici pokojne mu dať hlasno najavo svoj názor.

Video môžete vidieť tu:

Alebo v zálohe aj tu:

Kto je Jan Fabre
Jan Fabre sa narodil v roku 1958 v Antverpách v Belgicku a je známy ako herec, scenárista, choreograf, ale najmä ako všestranný umelec a dizajnér. Patrí medzi uznávaných umelcov v krajine, hoci občas svojim zmýšľaním a „umením“ prekvapuje aj negatívne. Človek, ktorý si však v umení vytvorí meno, môže spraviť neskôr čokoľvek, aj celkom zlyhať a ľudia mu to zožerú a kúpia. Aj o tom je umenie, ako sa presvedčilo pár skúsených slovenských súčasných maliarov a sochárov. V súčasnej dobe sa však nad ním zoskupilo niekoľko čiernych mrakov. Patrí medzi najviac nenávidených ľudí v Belgicku a nenávisť prekračuje hranice tejto malej krajiny.