10 amerických seriálov z 80-tych rokov ktoré sme milovali

0
8226

MacGyver Paramount PIcturesAmerické seriály, či chceme alebo nie, inšpirovali a podnietili aj zvyšok sveta v tvorbe tohto žánru. Práve Amerika je kolískou sitcomov, komediálnych, či rodinných seriálov. Veď najväčším seriálom na svete je americký Tak plynie čas, najlepším seriálom je tiež nepochybne niečo americké, čo je vysielané „Jedine na Jojke“, a najdrahšie seriály opäť pochádzajú z USA. Pre dnešného dospelého, ale hlavne človeka, ktorý sledoval televíziu po páde komunizmu a stretol sa tak s celkom prvými modernými americkými seriálmi u nás, sú známe mnohé série. Ktoré sme si dovolili dať do rebríčka TOP 10?

1. Moonlighting

Absolútne začiatky mladého Brucea Willisa, ktorý sa neskôr vyprofiloval ako nezabudnuteľná postava viacerých akčných filmov, je zábavné sledovať. Ešte mal vlasy a s partnerkou Maddie sa neobjavovali v žiadnych krvavých scénach. Krvi si herec užil až neskôr.

2. The Cosby Show

Jeden z mála seriálov, ktorý sa točil okolo černošského obyvateľstva. Gynekológ a jeho početná rodina v jednom dome neustále riešili bežné problémy veľkej rodiny, školy, či priateľov. Vždy sme sa dočkali priam ukážkovej slušnosti, v každom diely ospravedlnenia a rodinky ako z nejakého úradu prototypov slušnosti. Ak si k tomu prirátame sexuálne zneužívanie mnohých žien samotným Billom Cosbym, ktoré teraz vychádzajú na povrch, ničí to spomienky na tento seriál, ktoré zostali v spojení s jeho láskavým pohľadom a slušnosťou voči ženám v samotnom seriáli.

3. The A-team

Akčný seriál, ktorý niekoho bavil akčnou prehnanosťou a nereálnymi situáciami, iných zas bavil pre dávku pušného prachu a napätia v ňom. Skupina vojakov na objednávku plní rôzne ciele všade po svete. Nech v seriáli hral ktokoľvek, najväčšou hviezdou dodnes je nezameniteľný Mr. T, veľký černoch s bohatou šperkárskou výzdobou, výrezom na brade a účesom v pankáčskom štýle.

4. Knight Rider

Michael Knight a neskôr Baywatch priniesli Davidovi Hasselhoffovi nezabudnuteľnú slávu. Šofér čierneho hovoriaceho Pontiaca menom KITT plnil rôzne akčné úlohy, na ktoré by v skutočnosti nikdy neposlali tajného agenta s autom. Všetok dej bol vždy napísaný tak, aby v ňom bolo auto využiteľné a žiadnemu divákovi to nebolo podozrivé. V seriáli bol použitý nie jeden, ale postupne aj pár ďalších Pontiacov. Po nakrúcaní boli rozobraté. Seriál sa nakrúcal od roku 1982 do 1986 a pred pár rokmi sa dočkal novej série.

5. Alf

Malý hnedý mimozemšťan, ktorý rád žerie mačky a svoj pobyt na zemi obmedzil na interiér jediného domu jedinej rodiny. Seriál bavil niekoľko generácií, ba dokonca aj dnes na neho narazíte na jednej z menších slovenských televízií. Seriál nakrúcali medzi rokmi 1986 až 1990.

6. Plný dom

Plný dom bol o rodine bez matky, v ktorej matku zastupovali dvaja strýkovia. Mať na starosti malé deti bez matky a ešte k tomu náročné dievčatá nemusí byť len trápenie. Seriál vychádzajúci od 1987 až do 1995 jasne definoval žáner „rodinný sitcom“, pretože ho neskôr skopírovalo viacero ďalších. Ppriniesol svetu aj také hviezdy ako Mary Kate aa Ashley Olsenové, o ktorých neustále počuť, ale mladá generácia ani netuší, odkiaľ sú.

7. Dallas

Po pravde, Dallas nie je čisto seriálom len 80-tych rokov, pretože vychádzal od 1978 do 1991. Prevažne v 80-tych však zažil svoj najväčší vrchol. Postavy zo seriálu boli tak slávne, že ich celý život už viac neoslovovali inak, ako menami z ich seriálových úloh. Dallas bol dôvodom na manželské hádky, pretože len málo mužov si dokázalo nájsť pochopenie pre americký seriál v dobe, keď by v televízií čakali niečo normálne. Príbeh točiaci sa okolo obrovského majetku vďaka ropnému bohatstvu v Texase zostal prototypom pre predstavu, ako to vyzerá vo svete ropného hospodárenia v USA. Až na intrigy a vzťahy medzi ľuďmi. Tie sa v médiách neprepierajú.

8. Star Trek: The Next Generation

Boli sme viacerí, čo svoj čas kedysi venovali sledovaniu ČT1, kde sa pre nás ako v jedinej dostupnej televízií svojho času objavovali diely seriálu s kapitánom Jean Lucom Picardom stvárneným nezabudnuteľným holohlavým Patrickom Stewartom. Loď Enterprise objavila mnoho mimozemských kultúr, planét a neraz sa stretla s Borgami. Koho nechytil pôvodný Star Trek, lapil tento a neskôr Star Trek Voyager. Star Trek: The Next Generation vychádzal od roku 1987 do 1994.

9. Roseanne

Ťažkotonážny seriál Roseanne chcel a docielil, čo mal v pláne. Ukázal aj americkú rodinku, ktorá nepatrila medzi výnimočné. Nadváhou trpí v USA dodnes mnoho ľudí a tak je celkom bežné mať nejaké to kilo navyše. To bol dôvod, prečo niektorí ľudia tento seriál nenávideli, a zároveň, prečo ho mnohí milovali. Seriál vychádzal od 1988 do až 1997 roku. Zaujímavosťou je, že Roseanne v seriáli sa naozaj volala celým menom Roseanne Barr. Jej partnerom bol neskôr nezabudnuteľný Fred Flinstone – John Goodman.

10. MacGyver

Najslávnejší vynálezca, ktorý dokáže aj z *** vyrobiť atómovú bombu v mnohom inšpiroval domácich kutilov a nadšencov pre vedu, ktorej položil základ a nikdy nedostala svoje meno, či akýkoľvek inštitút. Každý by chcel byť ako on, veď dokázal v každom jednom diely vždy jeden, alebo dva parádne kúsky a všetci z toho boli hotoví. Patty a Selma ho milujú na toľko, že mu zasvätili život a všetky podvečery v televízií. Richard Dean Anderson sa neskôr zviditeľnil už len vďaka seriálu Stargate, no zostane nezabudnuteľným MacGyverom už navždy.

Foto: Paramount Television