Ako sa správne starať o vagínu: zdravotné tipy pre najintímnejšiu časť tela

1
6654

Umývanie vagíny

Ak chcete byť zdraví a vo forme, musíte sa o seba starať. To isté platí aj pre vulvu a vagínu, a to najmä s pribúdajúcim vekom. Nehovoriac o pôrodoch či menopauze. Odborníčky radia, ako nič nezanedbať a nepokaziť.

53384348 - woman hands heart shape on belly, isolated on blue sky and sea background

Nikdy si vagínu neumývajte

Správne! Vaginálny otvor je úplne samočistiaci. Nachádzajú sa v ňom prospešné baktérie nazývané laktobacily. Kyslé prostredie, ktoré vytvárajú, zabraňuje množeniu húb, plesní, či vírusov. Obvyklý výtok na nohavičkách je normálny spôsob, akým sa telo zbavuje baktérií a odumretých kožných buniek.

Na druhej strane, vulvu (teda vonkajšiu časť genitálií, kde sa nacházajú pysky a klitoris) si umývať treba. Môžu sa tam totiž ukladať zvyšky moču či stolice. Zanedbanie hygieny vulvy môže mať za následok vznik infekcie. Každý deň sa stačí umyť trochou teplej vody. Ak máte pocit, že potrebujete čosi viac než len vodu, siahnite po neparfumovanom mydle bez glycerínu alebo emoliencelách. Nenechajte sa zlákať výrobkami, ktoré hlásajú, že majú vyrovnanú hladinu pH. Sprchujte a utierajte sa v smere odpredu dozadu, aby sa vám do vagíny nedostali baktérie z análneho otvoru.

„Ak máte abnormálne pH, je to preto, že sú abnormálne vaše laktobacily,“ vysvetľuje gynekologička. „Preto žiadnym výrobkom meniacim pH nič nedosiahnete.“

Hoľte sa s mierou

Trend minimálneho alebo žiadneho ochlpenia v intímnych partiách je stále na vrchole. Treba však byť opatrný: častým holením či voskovaním si môžete spôsobiť problémy. „Vedie to napríklad k zarastaniu chĺpkov, čo naruší krehkú rovnováhu prostredia a spôsobí svrbenie,“ vysvetľuje špecialistka na ženské telo, Alison Bourne. „Môžete si tiež podráždiť či narušiť pokožku a vpustiť tak dnu infekciu. Najlepšia voľba je chĺpky zastrihávať. Netreba zabudnúť, že plnia nejakú funkciu: udržiavajú optimálnu vlhkosť a slúžia ako prirodzená ochranná bariéra.“ V skratke: na takejto úprave nie je nič zlé, ale nezabúdajte, že všetkého veľa škodí. Odborníčka radí nechať si kvôli zdraviu aspoň trochu chĺpkov, a to najmä na pyskoch.

Cvičte! Kegelove cviky zvládne každý

Počuli ste už o cvikoch na posilnenie panvového dna? Panvové dno je skupina svalov, ktorá drží na mieste močový mechúr, vagínu a črevá. Požívate ich napríklad, keď chcete zadržať moč. A presne tak fungujú aj cviky, pomocou ktorých si panvové dno posilníte. „Pravidelným cvičením zlepšíte prúdenie krvi v oblasti, čo má za následok zvýšenú citlivosť a lepší sex,“ tvrdí Alison. „Niektoré ženy používajú napnutie týchto svalov pri sexe pravidelne – stimulujú totiž klitoris, čo im uľahčí vyvrcholenie.“ Alison odporúča spojiť si tieto cvičenia s každodennými činnosťami ako kontrola emailov či postavenie kanvice. „Tieto činnosti budú slúžiť ako pripomienka, aby ste si zacvičili.“

Milujte sa!

Zdravý sexuálny život prináša mnoho výhod. Staršie ženy, ktoré vedú aktívny milostný život, môžu vďaka nemu vyzerať o päť až sedem rokov mladšie. Prečo? Vďaka estrogénu, ktorý sa pri sexe vylučuje. Ten má totiž blahodarný vplyv na pokožku, ktorá vďaka nemu pôsobí plnšie a mladšie. Pri sexe sa tiež vylučuje hormón šťastia serotonín. Tak neváhajte a buďte šťastí a mladiství!

Čítajte tiež:

Takto zistíte, či je vaše manželstvo v troskách

Vysoké podpätky vám škodia. Ako a prečo

Ako vybudovať pevné puto vo vzťahu

 


http://www.mirror.co.uk/lifestyle/health/how-intimate-area-healthy-tips-10269506

Comments are closed.