V roku 2015 postavili rekordný počet mrakodrapov

0
1974

mrakodrapy

Svetová architektúra napreduje každý rok rýchlejšie a veľkú zásluhu má na tom aj výstavba mrakodrapov. Tá sa v posledných rokoch rozbehla vo viacerých kútoch sveta a postupne to začína vyzerať ako súťaž o dosahovanie rekordov.

Rekordy zaznamenané v oblasti výstavby mrakodrapov nie sú ničím zvláštnym a jeden nový bol zverejnený len pred niekoľkými týždňami. Ide o celkový počet novopostavených budov v roku 2015, ktoré prekročili hranicu 200 metrov. Budovy sa počítali po celom svete a rekordné čísla len dokazujú obrovský záujem o realizáciu výškových stavieb, ktorých pribudlo o niečo viac ako to predpovedali prognózy.

 

Vyrástlo 106 nových mrakodrapov 

Tvorbe štatistík spojených s výstavbou mrakodrapov sa pravidelne venujú viaceré inštitúcie, medzi ktorými nechýba Rada pre výškové budovy a mestské prostredie. Tá začiatkom roka prišla s aktuálnymi informáciami o dokončených výškových stavbách za rok 2015 a fanúšikov mrakodrapov určite potešila. Podľa znenia ich správy celkovo pribudlo 106 veží s výškou nad 200 metrov, čo je nový rekord rovno zapísaný do histórie.

 

Fakty o výstavbe mrakodrapov v minulom roku

  • výška novopostavených mrakodrapov v minulom roku dosahuje 25 926 metrov
  • nehnuteľností nad 300 metrov označovaných ako supervysoké pribudlo 13
  • počet všetkých budov sveta nad 200 metrov sa dostal už na úroveň 1040
  • tri štvrtiny nových objektov bolo skolaudovaných v Ázií, polovica v Číne

 

Výškové budovy stavali po celom svete

Aj keď posledný zo spomínaných faktov môže budiť dojem, že okrem Číny a zopár ázijských krajín sa nestavalo v mnohých lokalitách, nie je to pravda. Súčasťou správy vytvorenej Radou pre výškové budovy a mestské prostredie je informácia, že v roku 2015 pribudli mrakodrapy v 21 krajinách, pričom konkrétne sa stavalo v 55 mestách. Niektoré objekty oslnili dizajnom, iné konštrukčným prevedením a ďalšie prekvapili polohou, čo je prípad prvej veže nad 200 metrov vybudovanej v severokórejskej metropole.

mrakodrap

Najvyššie mrakodrapy postavené v roku 2015

Šhanghai Tower – Najvyššia budova minulého roku sa stala aktuálnou dvojkou v rebríčku mrakodrapov a s výškou 632 metrov skrášlila architektúru mesta Šanghaj. 

432 Park Avenue – 426-metrový mrakodrap je oživením New Yorku a jeho význam vzrástol o to viac, že ide o najvyššiu budovu sveta využívanú výhradne na bývanie.

OKO Residential Tower – Moskovská superveža vysoká 354 metrov je najvyššou stavbou Európy, no titul jej čoskoro zoberie ďalší objekt z ruskej metropoly postavený hneď vedľa. 

Forum 66 Tower 1 – Ďalší čínsky monument siahajúci do výšky 351 metrov vyrástol v meste Šen-jang, kde sa bude pýšiť ako jedna z hlavných dominánt mesta.

ADNOC – Spojené arabské emiráty sú známe novými stavebnými superdielami a potvrdil to aj minulý rok, pretože v Abú Zabí dokončili dlho očakávanú  342 metrovú stavbu ADNOC. 

Čo čakať od architektov tento rok? Je možné prekonať minuloročný rekord a postaviť ešte viac mrakodrapov alebo sa tempo spomalí a vráti na úroveň z predošlých rokov? Projektov je pripravených viac než dosť a investori po celom svete plánujú kolaudáciu desiatok výškových veží už v prvom polroku, čo jasne naznačuje ďalšie silné obdobie. Presné výsledky spoznáme až po jeho skončení, kedy zistíme koľko mrakodrapov postavili a či padol nový rekord.