Účastník ME vo futbale nemá poriadny štadión

0
1810

pixabay.com 2

Bravó! Slovenskí futbalisti zvládli veľkú výzvu a po skvelých výkonoch v kvalifikácií sa prebojovali na Majstrovstvá Európy. Škoda len, že pred odchodom na turnaj si nemôžu zatrénovať na poriadnom štadióne.

 

Krajina galského kohúta už čaká našu výpravu, ktorá sa pokúsi opäť zapísať na futbalovú mapu veľkými písmenami. Po úspechu na africkom turnaji tak môžu na ďalšom vrcholovom turnaji ukázať, že Slovensko už nie je iba nevinným futbalovým trpaslíkom a dokáže sa pobiť o dobrý výsledok s kýmkoľvek. To by aspoň napravilo pokazené renomé nášho futbalu, ktoré sme si nezničili zlými výkonmi, ale nespôsobilými štadiónmi.

 

Aj štadióny sú vizitkou futbalu

 Problémy so slovenskými futbalovými štadiónmi pretrvávajú roky a dôvodov ich zlého stavu napočítame hneď niekoľko. Nejde len o malú kapacitu, ktorá by sa v prípade iných atribútov dokázala tolerovať. Za slabú kvalitatívnu úroveň zodpovedá aj stav hracej plochy, vybavenie štadiónu a jeho celková technická stránka. S výnimkou dvoch-troch ihrísk sú naše futbalové stánky staromódne a ani zďaleka nie sú dobrou vizitkou pre účastníka Majstrovstiev Európy.

sport.aktuality.sk
sport.aktuality.sk

Otáznik okolo národného futbalového stánku

 Slabú úroveň našich štadiónov mala pozdvihnúť výstavba národného futbalového stánku. Tá bola naplánovaná už pred niekoľkými rokmi, no k splneniu veľkého plánu nedošlo a fanúšik domáceho futbalu si tak reprezentačné zápasy v modernej aréne zatiaľ neužil. Výstavbu tohto projektu sprevádzalo viacero plánov, no okrem zbúrania starého ihriska na Tehelnom poli sa stavebníci ďalej nepohli. Otáznik nad národným štadiónom tak visí naďalej, čo sa však môže zmeniť po avizovaní prebratia projektu pod taktovku štátu, ktoré v lete prezentoval premiér.

 

Situáciu zachraňuje trnavská City Arena

Aj keď situácia okolo slovenských štadiónov nie je vôbec priaznivá, isté kroky k jej zlepšeniu sa výnimočne spravia. Tým posledným bolo augustové otvorenie trnavskej City Areny, ktorá je pre slovenský futbal veľkým prínosom. Moderná aréna s kapacitou necelých 20 000 miest spĺňa podmienky UEFA a pre hráčov, realizačné tímy aj samotných fanúšikov prináša celkom slušný komfort na európskej úrovni. Kiežby podobných futbalových stánkov u nás pribúdalo viac a ich úroveň sa neustále zlepšovala.

etrend.sk
etrend.sk

Účasť slovenských futbalistov na záverečnom turnaji Majstrovstiev Európy je celkom dobrým úspechom a chlapcom musíme popriať všetko dobré pri ďalších zápasoch. Škoda, že tréningy na národnom futbalovom štadióne si vyskúšať nestihnú, no snáď to nebude prekážka k dobrej hre na turnaji. Sú to však funkcionári, investori a politici, ktorí by sa mali poriadne zamyslieť nad tým, či nie je hanbou, že účastník vrcholového turnaja nemá poriadny futbalový stánok a možno je už najvyšší čas k jeho výstavbe.