The Langham, Chicago: luxusný hotel s dotykom českého skla

0
3232

Leží v samom srdci Chicaga. V mrakodrape, ktorý navrhol slávny nemecký architekt Ludwig Mies von den Rohe. Jeho rekonštrukcia začala v roku 1973 a hotel bol slávnostne otvorený až v roku 2013. Nesmierne dlhé a náročné obdobie nakoniec prinieslo želané ovocie – The Langham Chicago patrí medzi najkrajšie a najobľúbenejšie hotely na svete.

Hotel-Lobby

Ludwig van den Rohe pôsobil ako posledný riaditeľ výtvarnej školy Bauhaus, čo výrazne ovplyvnilo jeho tvorbu. Bol zakladateľom nového architektonického jazyka – vyžíval sa v čistom, jednoduchom a strohom štýle. Usiloval o stavby s minimálnou nosnou konštrukciou, ktorá bude v rovnováhe s plynúcim otvorenými miestnosťami.

79964_l

Tento princíp uplatnil aj pri navrhovaní mrakodrapu v Chicagu, v ktorom hotel sídli. Budova ktorá bola pôvodne postavená pre IBM sa nachádza na Wabash Avenue. Mrakodrap nesie Roheo typický koncept „skin & bone“ – základy tvoria len priemyselná oceľ a sklo. Majitelia hotela si na dizajn interiéru zavolali Dirka Logana, vnuka slávneho architekta, ktorý sa snažil zachovať typický rukopis svojho starého otca – elegantný, čistý a slobodný priestor s použitím materiálov ako je travertín alebo bronz.

Daccord-Langham-Hotel-pavilion_interior

tlchi-dining-travelle-lounge-1680-945

tlchi-dining-pavilion-afternoon-tea-1680-945 (1)

Luxus tradičného britského hotela

Sieť britských hotelov Langham sa zrodila 10. júna 1865 v Londýne, založením prvého luxusného Grand Hotela v celej Európe. Slávnostného otvorenia sa zúčastnila vtedajšia smotánka, spolu s princom z Walesu. Sieť hotelov sa postupne rozrastala – Hong Kong, Dubai, Sydney až po Los Angeles. Hotel v Londýne často a rada navštevovala princezná Diana.

The Langham Chicago hneď pri vstupe ohúri veľkorysým lobby a monumentálnymi oknami siahajúcimi od podlahy až po strop. Prienik denné svetla je priam epický a dotvára luxusnú atmosféru uvítacích priestorov a apartmánov. V hoteli nájdete až 136 izieb s tým najexkluzívnejším vybavením. Návrhári a dekoratéri pracovali z väčšej časti s mramorom, vzácnymi druhmi tmavého dreva, sklom, kameňom a vyberanými textíliami.

tlchi-events-devonshire-ballroom-wedding-1680-945

153048530

tlchi-rooms-classic-junior-suite-1680-945

Nadčasová britská elegancia je cítiť nielen v delikátnej selekcii nábytku, ale i na prívetivých „service stylist“, ktoré behajú v chanelovsky ladených ružových kostýmoch a starajú sa o to, aby bolo všetko na svojom mieste a každý hosť sa cítil maximálne spokojný. The Lagham Chicago prevádzkuje aj rozkošné ružové retro taxíky…

Hotelovú reštauráciu Travelle navrhol renomovaný dizajnér David Rockwell a podávajú sa v nej pochúťky sezónnej americkej kuchyne. Rockwell do bodky dodržal puristický a zároveň hravý Mies van der Roheo rukopis. Použité drevo a kov vzdávajú hold architektovej industriálnej estetike, zatiaľ čo monumentálne okná umožňujú fantastický nočný výhľad na pulzujúce Chicago. K nočnej panoráme si môžete dať namiešať pri bare z ebenového dreva, excelentný „late night coctail“.

tlchi-fitness-swimming-pool-1680-945

tlchi-rooms-regent-suite-at-regent-masterbath--1680-945

tlchi-rooms-infinity-suite-master-bathroom-1680-945

České ručne fúkané sklo

Zaujímavosťou hotela The Langham Chicago je ohurujúce lobby na druhom poschodí. Úchvatná inštalácia skla a svetla na strope vznikla v spolupráci s českým výrobcom exkluzívnych sklenených svietidiel – spoločnosťou Lasvit.

Českí dizajnéri Jana RužičkováTomáš Hovorka vymysleli koncept zameraný na hru skla so svetlom. Veľkolepú inštaláciu tvoria unikátne objekty z ručne fúkaného skla – predstavujú malé kamienky – ovály v dvoch farebných setoch. Objekty sú zavesené v rozličných vzdialenostiach a výškach s LED osvetlením.

Každý „kamienok“ má svoj vlastný tvar, každý z nich je jedinečný. Majú vnútorný obal z tekutého kovu a svojím tvaroslovím odkazujú na vodu, budia fluidný dojem, vlnia sa a zrkadlový efekt následne vytvára nezvyčajný ohňostroj odtieňov – od bronzovej, zlatej, striebornej až po modrú.

Svetelná hra je viditeľná hlavne zvonka, kde vytvára pôsobivé obrazce a zlatý odlesk hotela, ktorý žiari na vrchole svojej slávy…

ca340a138ab3779672bd3ed9b163c50b (1)

692fe5419cf78f33ec9b054135@normal

Photo: Mark Schwartz

Zdroje: lasvit.comlanghamhotels.comfacebook.com/LanghamChicago