Štát predáva staré vojnové bunkre

0
4031

bunkre

Pýtate sa, kto by chcel vlastniť vojnový bunker a neváhal za neho zaplatiť? Odpoveď prinesie výsledok snahy štátu, ktorý sa rozhodol pridať pozostalé opevnenia využívané armádou do zoznamu predávaných nehnuteľností.

Vojnové bunkre sú síce dosť netradičným typom nehnuteľností, no aj napriek tomu si získali miesto na realitnom trhu. Aktuálne sa na území Slovenska predáva viacero starých bunkrov a opevnení, ktoré sú dlhodobo nevyužívané a zbytočne zaberajú miesto. Štát ich už nepotrebuje a nemieni ich ani rekonštruovať, takže rozhodnutie dať tieto staré pamiatky do predaja prišlo bez váhania.

 

Vojnové bunkre išli do predaja

Staré vojnové bunkre z 1. a 2. svetovej vojny sú rozmiestnené po celej krajine. Viaceré z nich si pamätajú krvavé boje, pri ktorých zbytočne zomierali ľudia, no vďaka ich vybudovaniu si mnohí aj život zachránili. Našťastie sa na Slovensku už dlhšie nebojuje a bunkre sú opustené, na základe čoho sa ich štát ako vlastník rozhodol vzdať a ponúka ich na predaj za rozumné ceny.

 

Bunkre sa predávajú po celej krajine 

Aj keď na Slovensku sa bojovalo podstatne menej ako v susedných štátoch, mnohé regióny boli zasiahnuté tvrdými bojmi. Na ochranu pred častými útokmi sa stavali práve bunkre a iné opevnenia, ktoré mali skupine vojakov pomôcť. Na Slovensku ich vzniklo niekoľko stoviek, pričom dodnes sú rozmiestnené od Bratislavy po Duklu. Najväčšie sa nachádzajú na Záhorí, no nechýbajú ani v okolí Bratislavy alebo na východnom Slovensku.

bunker

Predaju prekážajú problémy s pozemkami

Snaha štátu o predaj starých vojnových objektov sa stupňuje, veď donedávna ich neponúkali ani sto, kým v súčasnosti prebiehajú tendre na pár stoviek bunkrov a opevnení. Záujemcov potešia najmä ceny, ktoré začínajú od necelých 200€ a zvyšujú sa až po 6000€ v závislosti od konkrétneho objektu. Vidíme, že ceny sú rozumné, no problém nízkeho dopytu spočíva najmä v úradných záležitostiach. Pozemky pod bunkrami majú totiž súkromných vlastníkov, čo dosť sťažuje celý proces predaja.

 

Cieľom je zachovať vojnový pôvod

Štát sa síce vojnových objektov vzdáva, no na druhej strane by bol rád, ak by sa noví majitelia nepúšťali do veľkých rekonštrukcií meniacich ich charakter. Aj tých pár predaných bunkrov si kúpili milovníci vojnovej histórie, takže ťažko predpokladať, že by došlo k renovácii objektov alebo dokonca k ich zbúraniu. Navyše, málokto môže túžiť po premene vojnového bunkra na obytný dom, takže očakávať od súkromných vlastníkov zánik vojnového pôvodu nemusíme.

Znie to smiešne, no časť vojnového dedičstva sa dostala do predaja podobne ako sa do neho dostávali byty, domy či kancelárie. Kuriozity okolo našej armády tak naďalej pokračujú a po rôznych nevydarených tendroch vzbudzuje pozornosť pokus ministerstva o výpredaj starých bunkrov. Nakoľko tie sa predávajú už niekoľko rokov a záujem o nich je z viacerých dôvodov minimálny, prichádza čas na zamyslenie, či je tento krok správnym riešením a nebolo b lepšie bunkre využiť na nejaký kultúrny alebo vzdelávací účel.