Satoshi Tomiza: vesmír ukrytý v sklenenej guličke

0
6608

Pamätáte sa na malé priehľadné sklenené guličky, s ktorými sme sa hrávali, keď sme boli deti? Patrili medzi tie najvzácnejšie a bolo také náročné ich získať! Boli príjemne ťažké, vo vnútri mali úžasnú farebnú vzorku – volali sme ich „dúhovky“ a nosili ich v starostlivo zauzlenom textilnom vrecúšku. A pekne o seba cinkali…

planets-3

planets-1

Keď som objavila neuveriteľnú prácu mladého Japonca, umeleckého sklára Satoshi Tomiza, spomenula som si práve na svoje obľúbené farebné sklenené guličky. Mala som ich len pár a chránila som si ich ako poklad.

Tomisu sa narodil v Kanagawe v roku 1980 a svoje prvé šperky začal vyrábať pomerne neskoro – vo svojich 28 rokoch.

Tomizu tvaruje zo skla malé sklenené gule, do ktorých nasadzuje solárny systémminiatúrnymi planétami a trblietajúcou hviezdnou galaxiou. Planétky sú vyrobené z opálu a jemných plátkov pravého zlata. Pri otáčaní – pomocou lomu svetla a použitých vzácnych kameňov – vzniká dojem, že sa celý minivesmír pohybuje.

Z každého uhlu guľa a jej obsah hádže iné obrazy. Na fotografiách vyzerajú guličky veľké, v skutočnosti sú však maličké a majú malú slučku, aby sa dali zavesiť na krk a nosiť ako prívesok.

Tomizu každú jednu vyrába ručne a každá z nich je originál. Svoje produkty predáva pod značkou Plus Alpha. Dopyt po jeho nádherných krehkých ozdobách je tak veľký, že bol dočasne nútený stopnúť prijímanie objednávok, nakoľko nestíha ich výrobu.

planets-5

1537608_563647337052786_862148322_o

Umelec svoje výtvory nazýva „space glass“  – vesmírne sklo, čo nemôže byť výstižnejšie pomenovanie. Je obdivuhodné, že si niekto vo svete internetu a všeobecného zrýchlenia, nájde čas na tak trpezlivú a dlhotrvajúcu remeselnú prácu so sklom.

 

Zdroje fotiek: facebook.com/satoshi.tomizuplusalpha-glass.com