Pyramídové firmy alebo keď obchod nemá pravidlá

0
4830

Trochu pokory a dodržiavania etického kódexu by vo svete biznisu nezaškodilo. Týka sa to najmä predstaviteľov pyramídových spoločností, ktorí sa neboja ísť cez mŕtvoly a zarábať na naivite svojich klientov.


Tip redakcie: Právna poradňa: Výrub stromov a krovín


Arogancia, nátlak, manipulácia či vedomé zavádzanie, to všetko je súčasťou stratégie firiem fungujúcich na pyramídovom modeli. Aj keď v súčasnej dobe sa expanzia týchto spoločností trochu pribrzdila, stále sa nájde dostatok bláznov, ktorým je jedno, že sa k peniazom dostanú zvráteným spôsobom. A čo je najhoršie, často sú o krok vpred a ich chorý plán im vychádza.

16924839 - just one question:  it is billable from boss

Fungovanie pyramídových spoločností v praxi

Niet sa čo čudovať, že v niektorých krajinách sú pyramídové hry prísne trestané. Pri takomto spôsobe obchodu sa stráca akákoľvek etiketa, nakoľko celý postup zarábania je založený len na klamstvách a manipulácii. Systém budovania firmy je jasný, zakladateľ nahovára ľudí, aby vstúpili do spoločnosti, za čo zinkasuje peniaze. Tí následne lákajú ďalších, od ktorých takisto zoberú peniaze, čím sa buduje vysoká pyramída postavená na získavaní peňazí od nováčikov. 

Typické znaky pyramídových spoločností:

– manažéri nehovoria nič konkrétne, nepredstavujú žiadny produkt ani službu

– poskytnutie informácií o firme si vedenie podmieňuje vstupom do spoločnosti

– prehnané vstupné poplatky, ktoré je nový člen povinný okamžite zaplatiť

– pochybné názvy, neexistujúce adresy, sporné zápisy v obchodnom registri

– zarábajú len členovia na vrchných stupienkoch, tí ostatní značne prerábajú

Spôsob, akým pyramídy lákajú nových „zamestnancov“

– tajuplné vysvetľovanie dôvodov pozvania obete na prezentáciu alebo pohovor

– sľubovanie vysokých zárobkov, garancia úspechu za minimum odvedenej práce

–  zneužívanie pozitívneho myslenia na vymývanie mozgov nových uchádzačov

– manažéri nehovoria nič konkrétne, nepredstavujú žiadny produkt ani službu

Najväčšie pyramídové škandály histórie

4312263 - concept of stability of the world finance and market economy. 3d illustration

Problémy s pyramídovými hrami nie sú žiadnou novinkou a ľudí z rôznych skupín mátajú po celom svete. Spoločnosti tohto typu sa pohybujú na scéne už desiatky rokov, pričom škandály gigantických rozmerov stihli zruinovať tisíce zmanipulovaných členov. 

MMM v Rusku – Koncom minulého storočia vypukli dôsledky obrovskej pyramídovej hry v Rusku. Šlo o tzv. MMM (Mavrodi Money Machine), pri ktorej prišlo 10 miliónov Rusov o 9 miliárd dolárov. Mavrodi ako zakladateľ tejto neudržateľnej finančnej hry ich nalákal na vidinu 100% zisku za 1 mesiac.

Pád fondov v Albánsku – Snáď najväčšie dôsledky pyramídového podvodu zažili Albánci. Nielenže v 90.rokoch prišli tisícky ľudí o úspory uložené vo fondoch fungujúcich na modeli pyramídy, výsledok krachu vyvolal vlnu krádeží, násilia a nepokojov aj v uliciach.

Ponziho schémy – S pyramídovými hrami sa najviac spája meno Charles Ponzi, ktorý pred vyše 100 rokmi vymyslel špekulatívny postup zarábania. Na rozdiel od bežnej pyramídy však hľadal investorov sám, pričom sám si aj určoval, koho vyplatí. Týmto spôsobom síce prišiel k miliónom, no veľmi rýchlo ho zatkli a odsúdili.

Zaujímavosť na záver:  Popri pyramídových spoločnostiach sa na vlne odporu a neprajnosti vezú aj firmy vsádzajúce na multi level marketing (sprostredkovatelia úverov, kozmetické firmy, wellness štúdia). V tomto prípade však nejde o klasické nelegálne pyramídy, nakoľko oni predávajú koncový produkt či službu. Aj keď zarábajú na hľadaní nových členov, je to len bonusovou, nie hlavnou zložkou príjmu, no napriek tomu si na ich praktiky dávajte pozor.