Nordic walking – šport (nielen) pre staršie ročníky

0
1912

nordic walking

Pri hľadaní vhodnej športovej aktivity sa môžeme rozhodnúť podľa viacerých kritérií. Jedným z nich je vek a s tým súvisiaca primeraná záťaž, ktorá by nemala prekročiť únosnú mieru. V tomto prípade sa ako dobrá možnosť javí nordic walking vhodný (nielen) pre starších.

Nordic walking alebo po našom severská chôdza sa stáva jedným z najobľúbenejších športov starších ročníkov. Spôsobené to je jeho primeranou záťažou, ktorá je vhodná ľuďom vo veku nad 40 rokov túžiacich po aktívnom životnom štýle. V žiadnom prípade však populárny šport prichádzajúci zo severu Európy nemôžeme kategorizovať ako aktivitu pre starších. Pozitívne účinky na fyzickú kondíciu a vyrovnaný stav mysle sa totiž hodia každej vekovej kategórii.

 

Severská chôdza prešla do celej Európy  

Už z názvu jasne vyplýva, že nordic walking má svoje korene na severe, konkrétne vo Fínsku. Práve v tejto krajine sa vyformoval na modernú a nenáročnú pohybovú aktivitu určenú pre všetkých aktívnych aj pasívnych športovcov. Bola by škoda, ak by sa spôsoby podporujúce zdravý životný štýl nešírili ďalej, no v prípade severskej chôdze sa to nestalo. Netrvalo dlho a popularita fínskeho športu upútala susedné škandinávske krajiny, odkiaľ sa mohol dostať do celej Európy.

 

Poctivých chodcov nájdeme aj na Slovensku

Ak nie ste verným priaznivcom nordic walkingu vy sami, potom ste už niekoho takého aspoň stretli na prechádzke. Slováci totiž patria k národom, ktorým tento šport doslova učaroval, čo je veľké plus pre podporu správnej životosprávy našich ľudí. Prevažne ho vykonávajú práve staršie ročníky, no určite ste natrafili na niekoho mladšieho, kto si razil cestu lúkou či lesom za pomoci palíc. Aj to je dôkaz, že Fíni vedia ako vzbudiť záujem o šport a motivovať k tomu rôznych ľudí z ostatných krajín.

nordic walking

Pohybom za zdravším a lepším životom

Lekári, tréneri, výživoví poradcovia aj psychológovia, všetci do jedného sa zhodujú na úžitku vykonávania športu. Každý si samozrejme musí nájsť obľúbenú činnosť, ktorú bude trénovať s radosťou a nie nasilu, čo by pri podpore zdravia nemalo vôbec efekt. Nordic walking sa tak ukazuje ako jedna z najlepších možností, pretože tento šport nie je kontaktný, ani nevyvoláva zvýšenú záťaž na organizmus. Vďaka tomu nevzniká takmer žiadne riziko zranenia či únavy, ktoré sú pri iných športoch celkom bežné.

 

Šport pre všetky vekové kategórie

Najväčšou výhodou nordic walkingu je práve spomínaná možnosť vykonávať ho aj napriek pokročilému veku. Chôdza je dynamická, no nie náročná, takže nespôsobuje nadmernú záťaž. Navyše ide o vytrvalostný šport, takže podobne ako bicyklovanie, plávanie a beh podporuje biorytmus a udržiava nás v dobrej kondícií počas procesu starnutia. Preto stretávame chodcov z radov dôchodcov, ktorí si v tomto športe našli zdravú a zábavnú záľubu. Avšak opakujeme, že tento šport je vhodný pre všetkých, takže zabudnite na vek a pokojne si choďte zatrénovať.

Budúcnosť nordic walkingu vyzerá sľubne, pretože jeho expanzia nesúvisí len s vykonávaním chôdze ako hobby. Vášniví milovníci populárneho športu sa snažia spraviť maximum pre jeho uvedenie medzi oficiálne súťažné disciplíny s medzinárodnou prestížou. Dobrou správou je, že vďaka početnému slovenskému združeniu severskej chôdze by sme našli mnoho talentov aj na vytvorenie národnej reprezentácie. Zatiaľ si však doprajme nordic walking ako obľúbený koníček, ktorý nás bude udržiavať v kondícií a pomôže nám so zdravým životným štýlom.