Posledná večera alebo najjedovatejšie jedlá na svete

0
6224

Smrteľne jedovatý živočích či rastlina? Nevadí! Ľudia zjedia naozaj všetko. Ktoré jedlá vás môžu zabiť?

Najjedovatejšie jedlá na svete

35113527 - fugu fish

Fugu

Fugu je japonský názov známej „nafukovacej ryby“. Rovnako sa volá aj pokrm z nej pripravovaný. Ak však pri jeho príprave spravíte chybu, následky môžu byť smrteľné. V orgánoch tejto ryby sa totiž nachádza nebezpečný tetrodotoxín. Japonskí šéfkuchári prechádzajú aspoň tromi rokmi náročného tréningu, aby rybu dokázali pripraviť bez rizika, že vás usmrtí. Niektorí skúsení majstri však na tanieri nechajú isté množstvo jedu, ktoré má za následok šteklenie jazyka. Ročne táto ryba zabije asi sto ľudí.

57653210 - male african giant bullfrog (pyxicephalus adspersus) in shallow water, south africa

Hrabatka drsná

Ide o jednu z najväčších žiab na svete. Vyskytuje sa v Afrike a v Namíbii ju považujú za delikatesu. Národ Ovambo z nej pripravuje slávnostné jedlá. Mladé žaby však v tele majú toxín známy ako oshiketakata, ktorý spôsobuje bolestivé močenie, zlyhanie obličiek či dokonca smrť.

19108571 - ackee is the national fruit of jamaica and is borne in clusters on an evergreen tree

Aki (Ackee)

Medzi najjedovatejšie jedlá na svete patrí aj národné ovocie Jamajky, ktoré má svoju tienistú stránku. V nezrelom stave obsahujú jeho struky hypoglycín, jed, ktorý spôsobuje tzv. jamajskú dáviacu chorobu. Semená plodu sú jedovaté v každom štádiu zrelosti. Po požití jedu sa v tele dramaticky zníži hladina cukru, čo môže spôsobiť smrť. V jednom čase bola úmrtnosť na chorobu až 80%. V súčasnosti je možné stav zvrátiť.

Casu Marzu

Túto sicílsku špecialitu zoženiete iba na čiernom trhu alebo cez dobrých známych – v Taliansku i celej Európskej únii je jej predaj zakázaný. Ide o kozí syr, ktorý sa počas zrenia nechá odokrytý, aby doňho muchy mohli naklásť vajíčka. Larvy múch potom spustia proces fermentácie, pre ktorý Sicílčania nedajú na syr dopustiť. Nebezpečenstvo hrozí, ak človek zje mŕtve larvy. Tie môžu poškodiť steny tráviaceho traktu. Pri jedení tejto zvláštnosti sa tiež odporúča mať chránené oči – larvy totiž po vyrušení môžu odskakovať až do vzdialenosti 15 centimetrov.

36372642 - cut manioc halves (lat. manihot esculenta) on wooden board photographed with natural light

Maniok

Táto koreňová zelenina sa pestuje najmä v Afrike a Južnej Amerike. Vyrába sa z neho múka či džús a používa sa do polievok a pudingov. Listy aj koreň obsahujú kyanovodík, preto je dôležité ich správne pripraviť. V Afrike zomrie na otravu maniokom každý piaty otrávený.

Svet je plný jedovatých jedál, no otráviť sa môžete aj z bežných potravín ako sú zelené zemiaky či hríby. Ak si niečím nie ste istí, radšej použite Google.

Čítajte tiež:

Tri najlepšie jarné jedlá, ktoré vám naštartujú imunitu

Pred otravou jedlom vás zachráni aplikácia

Cvičenie nalačno. Áno či nie

 


Zdroj: https://www.thefactsite.com/2016/10/most-poisonous-foods.html