Moderní námorníci obývajú plávajúce domy

0
2858

Milovníci vody a námorníckeho spôsobu života už nepotrebujú lode. Po novom si kupujú plávajúce domy, v ktorých prežívajú svoje vodácke dobrodružstvá.

 

byvaniejehra.webnoviny.sk
byvaniejehra.webnoviny.sk

Mnohých z nás fascinuje dobrodružný spôsob života, ktorý je presným opakom stereotypného života v meste. To je dôvodom, prečo si niektorí obyvatelia vyberajú bývanie v netradičných nehnuteľnostiach a snažia sa tak dať svojmu životu nový rozmer. Dobrým príkladom sú práve plávajúce domy, ktoré oslovujú stále viac ľudí a dnes ich môžeme pokojne považovať za novú formu bývania na námornícky spôsob.

 

Vymenili loď za plávajúci dom

 Každý námorník môže potvrdiť, že loď nie je práve tým najkomfortnejším miestom, ktoré by bolo vhodné na bývanie. Láska k vode však vytvára pevné puto, takže opustiť tento štýl života je nemysliteľné. V súčasnej dobe však existuje vynikajúca možnosť ako žiť na vode pohodlne a tou je bývanie v plávajúcom dome. Ten je dobrou alternatívou pre všetkých, ktorých život na pevnine nudí a radi ho vymenia za niečo vášnivejšie.

 

Elegantné, mobilné a úsporné

 Čaro plávajúcich domov musíme oceniť všetci, pretože ich dizajnové stvárnenie je výsledkom svedomitej práce architektov. Elegancia, ktorá z týchto netradičných budov vyžaruje, dokáže dopĺňať krásu okolitého prostredia a vytvárať tak romantickú idylku pre dobrodružné bývanie.  To však nie je všetko, pretože význam týchto domov spočíva najmä v ich sebestačnosti, ktorá je umožnená využívaním alternatívnych zdrojov energie. Nemusia sa napájať na inžinierske siete, vďaka čomu sa realizujú aj ako mobilné a obyvatelia môžu kedykoľvek meniť bydlisko.

 

V Holandsku ako pokrokové stavebné riešenie

 O plávajúcich domoch sme dlhšie počúvali ako o výnimočných obydliach verných fanúšikov života na vode, no postupne začala táto forma bývania ukazovať svoje svetlé stránky čoraz viac. Skvelým príkladom je Holandsko, ktoré už dlhší čas čelí zvyšovaniu hladiny mora, s čím sa spája potreba hľadať nové riešenia. Práve plávajúce domy sa osvedčili ako dosť pokrokový stavebný nápad, ktorý môže sčasti situáciu s ohrozeným bývaním na pevnine riešiť.

 

earch.cz
earch.cz

Plávajúci dom nájdeme aj na Dunaji

Bývanie v plávajúcom dome je na slovenské pomery stále raritou, no o to viac vzbudzuje pozornosť. Vôbec prvým objektom tohto typu je stavba zrealizovaná na v blízkosti Komárna, kde kotví elegantný plávajúci domček. Majiteľ tohto netradičného domu si tak môže plnými dúškami vychutnávať krásu Dunaja a okolitej scenérie. Architekti však majú pripravené ďalšie projekty, takže hladiny slovenských riek sa môžu pripraviť na nové stavebné prírastky.

 

Prítomnosť plávajúcich domov v rôznych častiach sveta sa stalo zaujímavou alternatívou pre moderný spôsob života. Ten je sprevádzaný najmä potrebou zažívať dobrodružstvo a spestriť svoj život niečím nezvyčajným, čo vedie moderných námorníkov k radikálnej zmene bývania. Budúcnosť týchto domov vyzerá dobre a vzhľadom na ich význam pre ekologickú výstavbu  a trvalo udržateľný rozvoj o nich budeme ešte určite veľakrát počuť.