Janet Yellenová: Príbeh špičkovej americkej ekonómky a prvej ženy na čele centrálnej banky

0
2231

Špičková americká ekonómka Janet Yellenová bola od roku 2010 zástupkyňou predsedu Rady guvernérov Federálneho rezervného systému. V roku 2014 zasadla na miesto predsedníčky a stala sa tak prvou ženou na čele americkej centrálnej banky.

Janet Yellen

Janet sa narodila v Brooklyne v štáte New York. Pochádza zo židovskej rodiny, je dcérou lekára Juliuse Yellena. Tu navštevovala aj strednú školu Fort Hamilton High School. Excelovala v mnohých predmetoch, bola šéfredaktorkou školského časopisu a premiantkou maturitného ročníka.

Ďalej pokračovala v štúdiu na Brown University, kde získala bakalársky titul z ekonómie. Doktorát získala na Univerzite Yale a potom niekoľko rokov pôsobila na Harvarde. Dva roky žila a prednášala aj v Londýne.

V polovici deväťdesiatych rokov začala slúžiť v Rade guvernérov Federálneho rezervného systému. Popritom bola dva roky aj ekonomickým poradcom Bieleho domu počas vládneho obdobia prezidenta Billa Clintona.

V roku 2004 sa stala výkonnou riaditeľkou Federálnej rezervnej banky v San Franciscu. Preukázala tu pozoruhodné znalosti a prehľad v ekonomike krajiny. Bola jedným z mála ekonómov, ktorí už v predstihu varovali pred krízou cien nehnuteľností v USA, ku ktorej došlo v roku 2008. Využila svoje prostriedky a možnosti, aby znížila nezamestnanosť. Medzi mnohými ekonómami je známa ako tá, ktorá ako prioritu vnímala problém nezamestnanosti a postavila tento záujem nad risk mierneho zvýšenia inflácie.

V októbri 2013 Barack Obama nominoval Janet na post predsedníčky Federálneho rezervného systému. Na tlačovej konferencii americký prezident Janet opísal ako: „overenú líderku a drsnú ženu – a nielen preto, že je zBrooklynu.“ Vyjdaril dôveru v jej schopnosti a úsudok.

Po hlasovaní senátu výsledky (56 – 26) jasne potvrdili vstup Janet Yellenovej do úradu predsedníčky Úradu guvernérov Federálneho rezervného systému – ako prvej ženy úplne a prvej členky Demokratickej strany po takmer 30 rokoch.

Počas svojej kariéry Janet napísala množstvo prác a publikácií, niektoré aj spolu so svojím manželom – Georgom Akerlofom, profesorom ekonómie a držiteľom Nobelovej ceny.

Zdroj: biography.com

Čítajte aj: 

Úspešná manželka Billa Gatesa: Melinda Gatesová

Sara Blakely: Priebojná a dobre naladená miliardárka

Ženy podnikateľky, vieme čo vás trápi najviac