Inšpiratívne ženy v dejinách: Z týchto osobností si môžeme brať príklad

0
8427

V priebehu dejín museli ženy neústavne vynakladať veľké úsilie, aby sa presadili vo svete mužov. Okrem šikovnosti a intelektu potrebovali aj veľkú dávku odvahy, húževnatosti a odhodlania, aby si získali uznanie. Ich životy nás dokážu inšpirovať aj o stáročia neskôr, keď sa svet zmenil, pretože ich myšlienky a filozofia boli nadčasové. Ich posolstvá a stále živé inšpirácie, ktoré nám tieto ženy prinášajú, si zaslúžia obdiv a úctu aj dnes.

Političky, umelkyne, prelomové návrhárky, pilotky, astronautky, feministky a kráľovné – všetky majú jednu vec spoločnú: sú to bojovníčky, od ktorých sa môžeme učiť aj v našej modernej dobe.

                „Každý deň urobte jednu vec, ktorá vám naháňa strach.”

                                                                           Eleanor Rooseveltová

Nasledujúce ženy si túto výzvu zobrali k srdcu a nakoniec dokázali to, čo sa najskôr zdalo nemožným.

zeny_kleopatra

Kleopatra

Kleopatra bola ženou, ktorá získala moc, obdiv a uznanie vo svete ovládanom mužmi. Je priam paradoxom, že jej meno v gréčtine znamená otcova sláva. V čase jej náhlej smrti patrila všetka sláva bezpochyby jej. Legendy rozprávajú o uchvacujúcej kráse egyptskej faraónky. Antónia ani Cézara však Kleopatra neokúzlila svojím vzhľadom. Najmocnejší muži jej padli ku kolenám očarení jej dôvtipom, šarmom a intelektom.

zeny_rosaparksova

Rosa Parksová

„Chcela by som, aby si ma ľudia pamätali ako osobu, ktorá chcela byť slobodná… aby aj ostatní mohli byť slobodní.”

Rosa Parksová sa zo dňa na deň sa stala osobnosťou hnutia za občianske práva v USA. Prvého decembra 1955 sa 42-ročná Afroameričanka, cestujúca domov z práce autobusom, odmietla postaviť a uvoľniť svoje miesto pasažierovi bielej rasy. Bola zatknutá a pokutovaná. Táto udalosť podnietila veľký bojkot mestskej dopravy Afroameričanov v Montgomery v Alabame. Tento protest proti rasovej segregácii v mestskej doprave trval až 381 dní. Rosa Parksová sa stala „prvou dámou občianskych práv”.

Mary Wollstonecraftová

Mary Wollstonecraftová v 18. storočí šokovala spoločnosť, keď verejne vyslovila myšlienku rodovej rovnosti. V tomto období bolo vyslovenie názoru, že ženy by mali byť považované za racionálne bytosti rovné mužom úplne revolučné. Jej publikácia Obhajoba ženských práv bola jedným z prvých diel formujúcich myšlienky feminizmu.

zeny_Nora_Ephron

Nora Ephronová

„Buď hrdinkou svojho života, nie jeho obeťou!“

Žurnalistka, esejistka, novelistka, scenáristka, režisérka… Nora začínala ako novinárka a postupne sa vypracovala až na hollywoodskú scenáristku. Napísala jednu z najznámejších romantických klasík Keď Harry stretol Sally. Ani po tomto veľkom úspechu jej ambicióznosť neutíchla – začala sa venovať spisovateľskej činnosti. Jej diela s veľkou úprimnosťou a unikátnym humorom ponúkajú občas až srdcervúci pohľad do jej osobného života. Autobiografická novela Heartburn popisuje rozpad jej manželstva s nečakanou otvorenosťou a výstižnosťou.

Emmeline Pankhurstová

Emmeline Pankhurstová bola britská politická aktivistka. V roku 1903 založila Ženskú sociálnu a politickú úniu, ktorej jasným programom bolo získať volebné právo pre ženy. Ona a jej spoločníčky boli obviňované z používania príliš militantných taktík a násilia na presadenie svojich záujmov. Kvôli svojej činnosti bola väznená, vo väzení držala protestné hladovky.

zeny_malala

Malála Júsufzajová

V októbri do školského autobusu v Pakistane nastúpil ozbrojený muž a trikrát strelil 15-ročnej Malále do hlavy. Previnila sa tým, že nahlas rozprávala o práve dievčat na vzdelanie. Mladá aktivistka útok prežila. Po tejto udalosti vznikla na jej podporu petícia, vďaka ktorej sa stala najmladším človekom nominovaným na Nobelovu cenu za mier v histórii. Petíciu podpísalo vyše 2 700 ľudí. V roku 2014 túto cenu získala (spolu s Kailášom Satjárthím).

zeny_Amelia_Earhart

Amelia Earhartová

Dala ženám krídla. Takmer doslova.

Bola prvou ženou, ktorá preletela nad Atlantickým oceánom (v r. 1928). Zároveň bola len šiestou ženou na svete, ktorá získala pilotský preukaz.

Napriek možným rizikám sa nebála ísť za svojimi snami. Ako raz sama povedala: neúspech jednotlivca sa musí stať výzvou pre ostatných. Pri jej pokuse obletieť Zem v roku 1937 zmizla nad Tichým oceánom a nikdy nebola nájdená. Jej finálny neúspech sa teda stal výzvou pre nás všetkých.

Valentina Tereškovová

Valentina už od malička snívala o lietaní a parašutizme. Po základnej škole musela začať pracovať v textilnom priemysle. Napriek tomu sa nevzdala štúdia a pokračovala vo vzdelávaní aspoň prostredníctvom korešpondenčných kurzov.

Dospelá Valentina sa stala prvou ženou cestujúcou do vesmíru. Na kozmickej lodi Vostok 6 obletela Zem 48-krát. V tom čase mala len 26 rokov. Neskôr vstúpila do armády a prepracovala sa až na generálmajora letectva.

zeny_frida

Frida Kahlo

„Nohy, načo ste mi dobré, keď mám krídla na lietanie?“

Aby ste pochopili Fridu, musíte pochopiť jej bolesť. Nie preto, že by bola jej obeťou, práve naopak – Frida nad svojou bolesťou zvíťazila.

V živote ju postihlo veľa nešťastia. Pri veľkej havárii autobusu (vo veku 18 rokov) utrpela mnoho vážnych zlomenín (okrem iného aj zlomeniny stavcov). Po nehode ostala mesiace pripútaná na lôžko a neschopná pohybu. Preto v tomto období začala maľovať. Frida s následkami havárie žila po zvyšok života. Aj keď po dlhom čase a mnohých operáciách opäť začala chodiť, trpela ukrutnými bolesťami, ktoré ju často úplne ochromovali. Kvôli nehode nikdy nebola schopná mať deti.

Mexická maliarka svoju bolesť premietala na plátno. Zanechala po sebe viac ako 200 obrazov, najmä autoportréty. Jej maľby zobrazujú jej vlastnú realitu, jej svet, jej krásu a jej kruté utrpenie.

Florence Nightingale

Známa aj ako „dáma s lampou“. Stala sa zakladateľkou moderného ošetrovateľstva. Počas Krymskej vojny v roku 1853 priviedla do Osmanskej ríše 38 dobrovoľníčok, ktoré vytrénovala na ošetrovateľky. Na mieste s veľmi kritickým stavom zdravotnej starostlivosti zriadila provizórny nemocničný stan pre vojakov. Najmä zlepšením hygieny sa významne zaslúžila o zníženie úmrtnosti. Neskôr v Británii založila aj školu ošetrovateľstva (ktorá dodnes existuje a je súčasťou King’s College London).

zeny_cocochanel

Coco Chanel

„Najodvážnejší skutok je myslieť sám za seba. Nahlas.“

Z radovej šičky z chudobnej rodiny sa vďaka odvážnym a jedinečným nápadom vypracovala na najprestížnejšiu módnu značku sveta. Jej šaty zmenili pohľad na telo ženy. Odmietala tradičný pohľad na ženskú módu. Propagovala odľahčený praktický štýl, ktorý zviditeľňoval štíhle krivky. V návrhoch ženských šiat často používala prvky pánskej módy. Okrem odevov bola aj návrhárkou módnych parfumov. Vytvorila legendárny Chanel N°5.

zeny_Marie_Curie

Marie Curie-Sklodowská

Držiteľka dvoch Nobelových cien to počas svojej kariéry nemala ľahké. O uznanie v mužskom svete vedy a výskumu musela celý čas bojovať.

Alžbeta I

Je považovaná za jednu z najvýznamnejších panovníčok histórie. Kráľovnou Anglicka a Írska sa stala ako 25-ročná. Alžbeta stabilizovala rozvrátenú zahraničnú politiku aj vnútroštátne záležitosti. Uskutočnila reformu anglickej cirkvi. To všetko dokázala počas svojho 44-ročného panovania bez muža po jej boku. Tvrdila, že jej manželom je jej kráľovstvo.

Zdroj: marieclaire.co.uk

Čítajte aj:

Ženy podnikateľky, vieme čo vás trápi najviac

Predstavíme si 10 najbohatších žien sveta!

Profil úspešnej ženy: Angela Merkelová