Čo treba vedieť o rebríčku najmocnejších žien roku 2016 podľa Forbes

0
2490

Hoci majú ženy v dnešnom meniacom sa svete čoraz väčší vplyv, v rebríčku 100 najvplyvnejších ľudí roku 2015 figurovali iba tri. Pozrime sa ale, aké trendy odhalil aktuálny rebríček samotných najmocnejších žien sveta.

business

  1. Sú v ňom zastúpené ženy všetkých rás

Ženy inej rasy než bielej tvoria asi tretinu top 30. Patria medzi ne juhokórejská prezidentka Pak Kun-hje, Michelle Obama, či výkonná riaditeľka PepsiCo. Indra Nooyi. Štyri ženy v top 100 pochádzajú z Indie, dve z Južnej Kórey a dve zo Saudskej Arábie. Z ázijsko-pacifického regiónu pochádza celá štvrtina umiestnených. Ani so ženami, ktoré svoju krajinu zastupujú samé, sa neradno zahrávať: na 80-tom mieste sa napríklad umiestnila Folorunsho Alakija, ropná magnátka z Nigérie s celkovým bohatstvom presahujúcim miliardu amerických dolárov.

  1. Je dôkazom novej vlny žien vo vrcholovej politike

Podľa prieskumu sa počet žien pôsobiacich ako hlava krajiny od roku 2005 zdvojnásobil. Len v roku 2015 sa do vedenia krajiny dostalo päť žien. Celkovo sa v rebríčku nachádza 12 žien, ktoré stoja na vrchole politickej pyramídy vo svojej krajine. Patria medzi ne napríklad prezidentka Taiwanu Cchaj Jing-wen, bangladéšska premiérka Hasína Wadžídová, či čilská prezidentka Michele Bacheletová, ktorá sa umiestnila na úctyhodnom 18-tom mieste. Nesmieme opomenúť ani Michelle Obamovú na 13-tom, Hillary Clintonovú na druhom, a samozrejme Angelu Merkelovú na prvom mieste.

  1. Nejde len o bohatstvo

Najmocnejšie ženy sveta sa hodnotia na základe štyroch kritérií: bohatstva (či už osobného alebo toho, s ktorým operujú), miera prítomnosti v médiách, vplyv a dosah. Ten sa hodnotí v rámci sféry, v ktorej ženy pôsobia (napr. médiá, technológia, podnikanie, filantropia, politika či financie) ako aj mimo nej. Preto nečudo, že Angela Merkelová sa za posledných 11 ročníkov rebríčka neujala prvenstva len raz – a aj vtedy bola tesne druhá.

  1. Rebríčku dominujú Číňanky a Američanky

Čínu zastupuje 9 žien, medzi nimi napríklad prvá dáma Peng Liyuan či hongkongská podnikateľka Polyanna Chu, ktorej bohatstvo sa odhaduje na 4,3 miliardy dolárov. Všetky národnosti však zatieňujú Američanky: nielenže ich je najviac v celej stovke, 21, ale dominujú aj top 10, kde sa ich nachádza 7, všetky belošky.

  1. V top 25 sa nachádza len jedna zástupkyňa šoubiznisu

A nie, nie je to Beyoncé. Miesto číslo 21 obsadila „nesmrteľná“  Oprah, ktorej bohatstvo sa podľa Forbes pohybuje v miliardách dolárov.  V rebríčku sa nachádzajú aj ďalšie ženy z tohto odvetvia, ale väčšinou ide o menej známe mená, ktoré poťahujú motúziky zo zákulisia.

Súvisiace články:

Profil úspešnej ženy: Sheryl Kara Sandberg

Ženy, ktoré sa dostali medzi elitu najbohatších

Zdroj: bustle.com