Čo o slzách ešte neviete? Ich nedostatok spôsobuje syndróm suchého oka

0
3573

Slzy šťastia, smútku, radosti či len z krájania cibule. Hoci nás sprevádzajú po celý život a to takmer každý deň, nosia so sebou množstvo zaujímavostí, o ktorých ste možno nepočuli.

syndrom

Slzy uvoľnia napätie

Plač sa vyznačuje významným efektom katarzie (vnútorná očista, uvoľnenie napätia). Po ňom sa aj v tých najhorších situáciách každý cíti lepšie. Holandský psychológ Ad Vingerhoets na základe svojho výskumu napríklad zistil, že ten, kto pri filme plače, sa po ňom cíti oveľa lepšie. V rámci psychohygieny ide o veľmi dôležitú vec.

Ženy plačú viac

Slzy sa vo všeobecnosti viac spájajú s nežnejším pohlavím. Dokonca to potvrdil už v roku 1982 aj americký psychológ William Frey. Podľa neho ženy plačú priemerne 5,3-krát za mesiac a muži len 1,3-krát.

Ženy dokonca plačú nielen viac, ale aj dlhšie ako muži, ktorým to trvá dve až tri minúty. Objavili sa aj hypotézy, že v prejavovaní emócií môže zohrávať úlohu aj hladina testosterónu. Takže čím viac testosterónu, tým menej sĺz. Vraj.

Nie je slza ako slza

Zloženie sĺz sa odlišuje podľa toho, čo váš plač vyvolalo. Je rozdiel, či krájate cibuľu, smútite alebo sú to slzy šťastia. Napríklad pri emocionálnych slzách sa vyplavuje aj hormón stresu adrenalín, ktorý v reflexných alebo bazálnych slzách nenájdeme.

Žiadne slzy = syndróm suchého oka

Na zvlhčenie oka slúžia bazálne slzy, ktoré sa tvoria bez nášho vedomia. Keď sa tvorba sĺz v slznej žľaze veľmi zníži alebo chýba niektorá zložka slzného filmu, hovoríme o probléme s názvom syndróm suchého oka. V súčasnosti potrebuje liečbu až štvrtina populácie.

Syndróm suchého oka môže vyvolať pobyt v klimatizovaných miestnostiach, práca s PC, sledovanie televízie, cigaretový dym, užívanie mnohých liekov či kozmetika. Ide o ochorenie sĺz a povrchu oka. K príznakom syndrómu suchého oka patria poruchy videnia, nestabilita slzného filmu, pocit nepohodlia – pichanie, škrabanie očí, citlivosť na svetlo či unavené oči.

Liečba syndrómu suchého oka zahŕňa aplikáciu očných kvapiek, sprejov alebo mastí, no v závislosti od závažnosti stavu môžu oční lekári pristúpiť aj na dočasné alebo trvalé zablokovanie slzných kanálikov, aby sa zabránilo odtekaniu sĺz z povrchu oka.

Foto: Bigstockphoto